Nebíčko v ústach, prievan v peňaženke: Najlepšia reštaurácia sveta je v Taliansku

2018-06-22 00:00:00 |   |    | 

V utorok sa v španielskom meste Bilbao konalo slávnostné udeľovanie cien The World’s 50 Best Restaurants. Najlepšou reštauráciou za rok 2018 sa stala Osteria Francescana v talianskej Modene. Unikátne kulinárske zážitky teda máme na dosah aj my, nie každý si ich ale môže dovoliť.



 

Skutočná gastronómia nie je len o napĺňaní základných životných potrieb a zaháňaní hladu. V rukách kuchárskych majstrov je príprava a servírovanie jedla umením, ktoré ulahodí všetkým zmyslom. Aj preto vyberá od roku 2002 britský časopis Restaurant v spolupráci so šéfkuchármi, reštauratérmi, gurmánmi a kritikmi 50 najlepších reštaurácií sveta. Najväčším počtom víťazstiev sa môže pochváliť katalánska reštaurácia elBulli nad zátokou Cala Montjoi, ktorá je však už niekoľko rokov zatvorená.

Tento rok sa Španielsko tešilo z druhej priečky gironskej reštaurácie El Celler de Can Roca a na treťom mieste sa umiestnila reštaurácia Mirazur v mestečku Menton na juhu Francúzsku. Víťazom sa už po druhýkrát stala Osteria Francescana v talianskej Modene.

Reštauráciu v nenápadnej uličke malebnej Modeny otvoril v roku 1995 vyštudovaný právnik Massimo Bottura. „Vyrastal som pod kuchynským stolom pri nohách mojej babičky Ancelly, tam niekde začala moja láska k jedlu. Inšpiráciu nachádzam vo svete okolo seba – v umení, hudbe, pomalom jedle a rýchlych autách. Zachyťte záblesk v tme, lebo prichádza len raz. Očakávajte neočakávané,“ pozýva Massimo do svojej reštaurácie na jej internetových stránkach.

Úspech Osterie sa však nerodil ľahko. Konzervatívni domáci dlho nedôverovali Botturovým inováciám a na reštauráciu tak odlišnú od tradičných talianskych trattorií hľadeli s veľkou nedôverou. Dnes je však Osteria Francescana držiteľkou troch michelinovských hviezdičiek. V roku 2013 a 2014 skončila vo výbere 50 najlepších reštaurácií na treťom mieste, o rok neskôr to bolo ešte o priečku vyššie a v rokoch 2016 a 2018 označili Botturovu reštauráciu (ako vôbec prvú z Talianska) za najlepšiu na celom svete.

To sú tie oficiálne údaje, o kvalitách tunajšej kuchyne vám ešte viac napovie letmý pohľad na facebookovú stránku Massimo Bottura - Osteria Francescana, ktorá sa páči vyše 190 tisícom ľudí. Na nej zistíte, že šéfkuchárove delikatesy tu už ochutnali napríklad Angela Merkelová, Barack Obama či Mark Zuckenberg, a keď sa k nim chcete zaradiť aj vy, na rezerváciu si pekne dlho počkáte.

Pripravte si aj svoje úspory. Predjedlo v Osteria Francescana stojí 70 eur a za hlavné jedlo zaplatíte ešte o 20 viac. 12-chodové ochutnávkové menu vás bude stáť 270 eur na osobu a keď si k nemu budete chcieť dať aj vínko, doplatíte ešte ďalších 180. Znalci však tvrdia, že nezabudnuteľný zážitok, ktorý si za ne kúpite, rozhodne stojí za to.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa