Nebezpečenstvo stálo za to: Trenčania Maya a Michal navštívili najvyšší vodopád na svete

2018-08-08 00:00:01 |   |    | 

Maya a Michal navštívili počas svojich ciest po svete viacero vodopádov. Najväčší dojem na nich jednoznačne urobil ten najvyšší na svete – Salto Ángel vo Venezuele. Od iných obrovských vodopádov ako sú Iguazu medzi Argentínou a Brazíliou alebo Niagáry medzi Kanadou a USA sa líši dostupnosťou. Nevedie k nemu ľahká cesta, nie sú naokolo žiadne hotely, obchody so suvenírmi či davy ľudí a dokonca tam nikto nevyberá vstupné. Angelov vodopád sa nachádza uprostred džungle v národnom parku Canaima, v diaľke počuť škriekať opice a keď je slabší prúd vody mimo daždivej sezóny, dá sa pod ním aj okúpať.



 

K Angelovmu vodopádu

Návšteva Angel Falls bola naša prvá skúsenosť vo Venezuele. Keď sme leteli do národného parku Canaima iba s tromi turistami a dvoma pilotmi na palube, tušili sme, že toto miesto je jedinečné. Hustý les všade naokolo, cez ktorý viedla rieka medenej farby Caroni až ku stolovým horám, bol toho dôkazom.

V dedine Canaima sme pristáli na malom betónovom páse, vítal nás iba náš sprievodca a zopár miestnych obyvateľov predávajúcich ručne vyrábané výrobky pod slamenou strechou. Po krátkej prechádzke po prašnej do oranžova sfarbenej ceste sme dorazili do nášho tábora. Jednoduchá betónová budova a niekoľko izieb s posteľami a ventilátormi. Zbalili sme si zopár nevyhnutností na noc v džungli a vyrazili.

Pri rieke nás už čakalo drevené kanoe pre asi 10 ľudí. A hor sa proti prúdu! Tri hodiny sme sa plavili hustou džunglou a keďže sme Venezuelu navštívili v období sucha, motor na kanoe nie vždy zvládal prejsť cez vytŕčajúce balvany a pomocníci mu vypomáhali s pádlami.

 

Hlbšie vo venezuelskej džungli

V jednej časti sme museli z kanoe vystúpiť a prejsť po súši, kým sa kapitán s pomocníkmi horko-ťažko snažil dostať kanoe cez balvany a nízku hladinu rieky. Krátko po nasadnutí späť do kanoe sme silno narazili na skalnaté dno a všetkých nás zavalila voda. Bolo to nečakané, veľmi osviežujúce a pre väčšinu posádky aj veľmi zábavné. To bola určite najlepšia časť jazdy. Premočené oblečenie nám nevadilo, na silnom slnku vyschlo do hodiny. Po asi troch hodinách plavby sme v diaľke zazreli Angelov vodopád a vzrušenie u všetkých narastalo.

Vystúpili sme z kanoe a boli hneď upozornení na dôkladné sledovanie každého kroku. Sú tu škorpióny a nebezpečné stvorenia. Sprievodca nás ukľudnil, že škorpión nás síce nezabije, ale vie spôsobiť najhoršiu bolesť, akú človek kedy zažil.

 

Najsilnejší zážitok

Po polhodinkovej prechádzke sa pred nami zjavil Angelov vodopád. Nevedela som si predstaviť, ako môže vyzerať vodopád vysoký takmer kilometer. A zrazu bol pre nami. Angelov vodopád meriaci 979 metrov, najvyšší vodopád sveta.

Keďže sme ho navštívili v decembri v období sucha, mohli sme plávať v malom prírodnom bazeníku priamo pod vodopádom. Len si to predstavte – vznášate sa na chrbte vo vode uprostred venezuelskej džungle a pozeráte sa na takmer 1 kilometer vysoký vodopád. Jeden kilometer! Bol to veľmi silný zážitok a jeden z najlepších dní môjho života.

Keď sme sa vrátili potme do tábora, úsmevy ešte dlho nezmizli z našich tvárí. Spali sme v hojdacích sieťach pod prístreškom, nebola tam žiadna elektrina, kúpeľňa ani tečúca voda... Len stôl na večeru, ktorú nám pripravili naši skvelí sprievodcovia. Zvuky džungle a myšlienky dňa nás nenechali spať.

Keď sa džungľa začala ráno prebúdzať, naskákali sme späť do kanoe a rozlúčili sa s Angelovým vodopádom. Dolu prúdom späť do dediny Canaima to trvalo iba dve hodiny.



Ďalšie vodopády, útok papagája a priateľský tukan

Na druhý deň sme videli vodopádov ešte viac. V Canaime je totiž lagúna, ktorú asi osem z nich obklopuje. Kanoe divoko skákalo po veľkých vlnách, ktoré vytvoril vodopád... Náš sprievodca išiel samozrejme čo najbližšie, ako sa dalo, aby sme sa osviežili.

Horúci deň sa stal znesiteľnejším, keď sme vyšli z kanoe a prechádzali sa poza vodopády. Tento úžasný deň sme ukončili kúpaním a šantením sa s miestnymi deťmi pri západe slnka.

Na tretí deň, krátko pred našim odletom z národného parku, sme sa prechádzali po dedine a okolo nej a narazili na niekoľko papagájov Macaw. Jeden vyliezol na Michalovu ruku a pozeral na nás. Po tom, čo mi ho ale Michal podal na ruku a papagáj ma začal silným zobákom ďobať do ruky, už som taká nadšená z neho nebola. V hoteli blízko incidentu mi krvavú ruku ošetrili a vysvetlili dôvod útoku, papagáj Oli vraj nemá rád ženy. No, škoda že to nemal nalepené na čele, kamaráti teda nebudeme.

Po šoku z útoku sme našťastie stretli uprostred cesty aj priateľského tukana. Pani z hotela nám povedala, že tukan Tuki nediskriminuje na základe pohlavia. Stále sa k nám približoval a okukoval si nás smiešne vytočenou hlavou. Odchádzala som síce z Canaimy s boľavou rukou, ale za tri dni som nazbierala zážitky na celý život.

 

Ako navštíviť Angelov vodopád?

Angelov vodopád sa nachádza v národnom parku Canaima, v juhovýchodnej časti Venezuely v štáte Bolivar. Tento región je známy ako Gran Sabana a hraničí s Guyanou a Brazíliou. Je to najlepšie miesto pre dobrodružstvo vo Venezuele. Trek na slávnu horu Roraima Tepui tiež začína v tejto oblasti.

Do dediny Canaima nevedú žiadne cesty. Najjednoduchší a najlacnejší spôsob je letieť z Puerto Ordaz alebo Ciudad Bolivar do Canaimy. My sme leteli zo Ciudad Bolivar a let trval asi 2 hodiny.

Cestovné agentúry v oboch mestách ponúkajú 3-dňový výlet k Angelovmu vodopádu aj s letenkami za rôzne ceny, dôležité je zjednávať. My sme zaplatili 200 USD na osobu.

Angelov vodopád je veľkolepý kedykoľvek počas roku. Sezóna dažďov je medzi júnom a novembrom, keď je tok vodopádu najsilnejší. Návšteva v decembri počas sucha nám ale umožnila plávať pod vodopádmi. A keďže nosím so sebou aj fľašu s filtrom, taktiež sme sa priamo z vodopádu napili.

Pre viac info a zaujímavostí o Angelovom vodopáde si prečítajte tento článok.

 

Absurdity Venezuely

Dá sa zakúpiť aj prelet ponad Angelov vodopád za 25 USD na osobu. Keby sme vedeli, priniesli by sme si viac peňazí. A tu nastáva menší problém – venezuelské bolivary. Už keď sme pred vyše rokom Angelov vodopád navštívili, Venezuela trpela extrémnou infláciiou, kolísanie venezuelskej meny je najvyššie na svete a mení sa denne. Aj preto si niektorí pýtali americké doláre. Tie si ale treba priniesť do Venezuely v hotovosti. Kvôli obrovskému rozdielu medzi oficiálnym výmenným kurzom a tým na čiernom trhu žiadni cestovatelia nepoužívali bankomat, ale doniesli si doláre alebo eurá a vymenili na venezuelské bolivary na čiernom trhu.

Počas našej návštevy Venezuely bol výmenný kurz 1 USD = 2000 bolivarov. V júli 2018 by ste za 1 USD dostali 3,5 milióna bolivarov. Pričom najväčšia bankovka bola (a možno ešte stále je) 100,000. Takže sme nosili ruksak plný peňazí a za obed v reštaurácii zaplatili hrubým štósom peňazí.

Kvôli momentálne veľmi vypätej situácii sa do Venezuely cestovať neodporúča. Situácia v krajine nebola najlepšia ani, keď sme ju navštívili, ale vďaka radám cestovateľa, ktorý cez svoju cestovku výlety do Venezuely pravidelne organizoval a zopár bezpečnostných opatreniach sme to zvládli. Nielenže veľa ľudí v krajine hladuje a nemocnice nemajú základné prostriedky na ošetrenie, v krajine je veľký problém dostať sa k základným veciam. Milióny ľudí z krajiny utekajú do susedných štátov. Skúsení cestovatelia teraz navštevujú národný park Canaima z Brazílie. Je to iba kúsok od hraníc a preto sa dá vyhnúť aj častým cestným kontrolám na území Venezuely.

Dúfam, ako určite aj všetci cestovatelia, ktorí kedy Venezuelu navštívíli, že situácia sa raz zlepší. Radi by sme túto nádhernú krajinu opäť navštívili. Jej prírodné krásny sú nenahraditeľné a absolútne nás uchvátili.

 

Zdroj: Maya Steininger / Travel With the Smile

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Maya Steininger / Travel With the Smile
Zdroj: Maya Steininger / Travel With the Smile

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa