Dovolenka plná hrôzy: 7 najstrašidelnejších miest v Európe

2018-10-31 00:00:00 |   |    | 

Niektorí dovolenkári by do týchto oblastí nevstúpili ani vtedy, keby im za to zaplatili. Tí druhí hľadajú práve takéto adrenalínové cesty, ktoré povzbudia ich fantáziu. Najstrašidelnejšie miesta v Európe so sebou prinášajú zaujímavé historky, ale aj desivé tajomstvá.



 

Dargavs, Mesto mŕtvych, Rusko

Cestovateľov neodradí od návštevy Mesta mŕtvych ani temná legenda, ktorá sa s ním spája. Keď podľa nej vstúpite na toto územie, nedostanete sa odtiaľ živý. Niekoľko spokojných turistov bažiacich po takýchto atrakciách však môže potvrdiť pravý opak tohto tvrdenia. Za ruským mestom Dargavs sa nachádza pohrebisko, ktoré pozostáva z 99 malých hrobiek. V minulosti bolo v tejto oblasti zvykom, že pozostalí dali mŕtveho príbuzného na čln a tak ho spustili dolu riekou. No keďže na tomto mieste žiadna nebola, tak si vymysleli vlastný spôsob pochovávania. Opustené domčeky s drevenými strechami slúžili ako rodinné hrobky, ktoré tam dodnes pokojne stoja v obklopení peknej prírody.

 

Kapucínske katakomby, Palermo, Taliansko

Na návštevu kapucínskych katakomb musíte nabrať poriadnu dávku odvahy. Toto pohrebisko vzniklo v 16. storočí a pôvodne slúžilo len pre mníchov z neďalekého kláštora. Potom tam začali pochovávať aj ľudí z mesta a s touto tradíciou prestali až v 20. storočí. Najdesivejšie je, že v podzemí sa nachádzajú tisíce mŕtvol oblečené v pohrebných šatách, ktoré uvidíte na vlastné oči. Podľa návštevníkov je najintenzívnejším zážitkom pohľad na dvojročné dievčatko, ktoré zomrelo nešťastnou náhodou. Kvôli mumifikácii vyzerá dodnes ako živé a ľuďom naháňa poriadnu hrôzu.


By Gmihail at Serbian Wikipedia - Own work, CC BY-SA 3.0 rs, Link

 

Hora krížov, Litva

Za mestom Šiauliai sa nachádza jedno z dôležitých pútnických miest v Litve. Hora krížov má síce duchovný charakter, no zároveň pôsobí aj trochu desivo. Na malom kopci sa nachádzajú tisíce drevených krížov, ktoré tam dali veriaci na znak úcty a pokory voči Bohu. Na tie neskôr začali vešať ružence, s ktorými sa na hore modlili za svoje prosby. Toto miesto je veľmi populárne aj v zahraničí a v roku 1993 ho navštívil pápež Ján Pavol II., ktorý tak k putovaniu do Litvy povzbudil ďalších veriacich.

 

Parížske katakomby, Francúzsko

Mesto zamilovaných ukrýva v podzemí jedno temné tajomstvo. V 18. storočí začali tieto miesta používať ako pohrebisko. Už vstup do katakomb vám naženie zimomriavky. Lemujú ho lebky mŕtvych ľudí, ktoré vás postupne zavedú až hlbšie do podzemia. Pod parížskymi ulicami sa nachádza niekoľko kilometrov chodníkov, ktoré sú olemované časťami kostier bývalých obyvateľov tohto mesta. Podľa odhadov sa tam nachádzajú pozostatky šiestich až siedmich miliónov Parížanov. Temnú atmosféru týchto priestorov využili v minulosti aj filmári počas nakrúcania hororov.

 

Kostol duchov, Luková, Česko

Do zoznamu najstrašidelnejších miest sa dostal aj kostolík svätého Juraja v Lukovej. Pôvodná stavba pochádza zo 14. storočia. Český svätostánok patrí medzi tie, ktoré boli počas dejín neľahko skúšané. Jeho priestory raz vyhoreli a keďže neskôr nikto neinvestoval peniaze do jeho rekonštrukcie, zrútila sa aj časť strechy. Jeden z českých študentov však prišiel s nápadom, že by tam mohol nainštalovať novú výstavu. Do tajomne pôsobiacich priestorov umiestnil sochy ľudí v bielych habitoch, ktoré vyzerajú ako postavy duchov. Keďže sa kostol nachádza ďalej od obydlí, panuje tam úplné ticho, ktoré ešte viac umocňuje túto zvláštnu atmosféru.

 

Les Hoia Baciu, Rumunsko

Všetci lovci záhad veľmi dobre poznajú les Hoia Baciu pri rumunskom meste Kluž. O prítomnosti temných síl sa rozprávalo už v stredoveku. Odvtedy sa tam udialo množstvo záhad, ktoré si nedokáže nikto vysvetliť. Práve tam urobili jednu z najdôveryhodnejších fotografií, na ktorej sa má údajne nachádzať UFO. Oveľa desivejšie pôsobia príbehy o stratených ľuďoch, ktorí sa z lesa vrátili o pár rokov starší. Niektorí mali so sebou divné predmety, ktoré pochádzali z dávnych storočí. Často si nedokázali spomenúť, kde po celý čas boli a čo sa s nimi dialo. Iní nemali toľko šťastia a už sa odtiaľ nevrátili nikdy. Kvôli tomu lesu pripisujú rovnaké vlastnosti ako Bermudskému trojuholníku.

 

Capela dos Ossos, Portugalsko

Kostoly majú vzbudzovať v ľuďoch úctu voči Bohu a prinášať im určitú dávku pokoja. O Kaplnke kostí v portugalskom meste Évora sa to však nedá povedať. Celý jej interiér ozdobili skutočnými ľudskými lebkami. Takto bizarne dokonca vytvorili aj oltár, ktorému dominuje veľký kríž s Ježišom. Kaplnka pochádza zo 16. storočia a pôvodne ju používali ako pohrebisko. Podľa vtedajších obyvateľov sa tak mŕtvi dostali do bližšieho kontaktu s Bohom a ostatnými svätými.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa