Najvyššia budova sveta: Novú dominantu New Yorku otvoria už o dva roky

2018-10-17 12:00:00 |   |    | 

Ak máte zbytočných pár miliónov, kúsok svetového unikátu môže byť aj váš. Realitná a developerská spoločnosť Extell Development Company v pondelok oznámila začiatok predaja priestorov v najvyššej rezidenčnej budove na svete - gigante zo skla a ocele s výškou 472 metrov. Central Park Tower bude stáť v slávnej časti Billionaire's Row v New York City a bude jednou z najprestížnejších adries na svete. Ponúkne nekonečné výhľady, výnimočnú architektúru, štedrú plochu a údajne aj bezkonkurenčné služby.



 

Po desaťročí plánovania a spolupráce s najtalentovanejšími architektmi, inžiniermi a projektantmi  sveta sme vybudovali najnovšiu manhattanskú ikonu," uviedol Gary Barnett, zakladateľ a prezident spoločnosti Extell Development Company. „Central Park Tower predstavuje nepoznanú úroveň architektúry, kvality a služieb. Pôjde o budovu, ktorá bude vyčnievať v celej histórii New York City ako výnimočný rezidenčný projekt, ktorý zmenil trajektóriu vývoja luxusného bývania.

Veža, ktorú otvoria v roku 2020, sa nachádza na 57. západnej ulici v najprestížnejšej časti New York City, Central Park je od nej situovaný priamo na sever a dynamické centrum Columbus Circle sa nachádza na západ od nej. Extell je tiež autorom prvej super vysokej budovy na 57. západnej ulici vo štvrti Billionnaire's Row pod názvom One57. Rekordne vysoká sklenená veža s výhľadom na Central Park sa nachádza nad päťhviezdičkovým vlajkovým hotelom Park Hyatt a je sídlom najdrahšieho bytu, aký sa kedy predal v New Yorku za 100,5 miliónov dolárov.

Projektantom Central Park Tower je spoločnosť Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (AS + GG), firma zameriavajúca sa na dizajn vysokovýkonných, energeticky efektívnych a pozoruhodných architektonických budov. Spoločnosť AS + GG spolupracovala s klientmi na celom svete pri projektovaní deviatich budov spomedzi najvyšších a najvýkonnejších stavieb na svete. V súčasnosti má spoločnosť AS + GG na starosti projektový dizajn najvyššej budovy na svete, Jeddah Tower, ktorá sa práve stavia v Saudskej Arábii, ako aj Wuhan Greenland Centre a Greenland Tower Chengdu v štádiu výstavby v Číne.

Fasáda budovy Central Park Tower sa odlišuje od jej okolia kombináciou prvkov zo skla, nehrdzavejúcej ocele so saténovou úpravou a ľahkými zvislými a horizontálnymi detailmi, ktoré zdôrazňujú vzájomnú súvislosť štruktúry a svetla. Vo výške 91 m nad ulicou má veža previs na východ a poskytuje všetkým severným rezidenciám výhľad na Central Park. Výnimočným aspektom bývania v Central Park Tower sú mimoriadne výhľady a pôdorysy. Veľké  priestory pre bývanie aj zábavu sú strategicky umiestnené v rohoch rezidencií, aby maximalizovali početné panorámy a celoplošné výhľady. Konštrukčné prvky sú diskrétne umiestnené medzi obytnými jednotkami, vďaka čomu vznikli obrovské okná od podlahy až po strop a nezabudnuteľné výhľady.

Jednou z najťažších úloh architektúry je zdokonaľovať skúsenosť pre zákazníka a zároveň vytvárať konštrukcie, ktoré sú elegantné a výrazné," uviedol Gordon Gill zo spoločnosti Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. „Central Park Tower bola naprojektovaná tak, aby využila atmosféru veľkomesta ako je New York a vytvorila typ bývania hodného svojej lokality v častiach ako je Billionaire's Row a Central Park."

Interiéry týchto veľkých rezidencií navrhla spoločnosť Rottet Studio, ktoré sa vyznačujú dôrazom na detaily a unikátne povrchové úpravy vytvárajúce jedinečné interiérové prostredie. Od 32. poschodia vyššie sa v budove nachádza 179 ultra-luxusných dvoj až osemizbových rezidencií s rozlohou od 133 po viac ako 1626 štvorcových metrov.

V najvyššej obytnej veži, aká bola kedy postavená, sa bude nachádzať aj jeden z nejexkluzívnejších súkromných klubov na svete Central Park Club  s plochou približne 4 645 štvorcových metrov. Prvá časť klubu sa nachádza na 14. poschodí a bude vybavená salónikom s biliardovými, premietacími a funkčnými miestnosťami. Centrálnou časťou tohto poschodia bude vonkajšia terasa s rozlohou 1 400 štvorcových metrov s veľkolepým 18-metrovým bazénom, ležadlami, barom, premietacou stenou, službami s ponukou jedla a nápojov a vonkajším detským ihriskom. Fitness a wellness centrum na 16. poschodí ponúka 19-metrový krytý bazén, najmodernejšie fitness centrum, basketbalové ihrisko, squashový kurt, saunu, parné a ošetrovacie miestnosti. Najvyššia časť klubu sa nachádza na 100. poschodí v nadmorskej výške viac ako 305 metrov. Projekt tohto pozoruhodného priestoru ešte nebol odhalený.

Na spodnom podlaží budovy bude nový obchodný vlajkový obchod Nordstrom NYC s rozlohou 30 000 štvorcových metrov predstavujúci značku v tom najlepšom svetle. Po 30-ročnom hľadaní optimálneho miesta si módny obchod so sídlom v Seattli vybral Central Park Tower ako miesto pre svoju najväčšiu investíciu do jediného projektu vo viac ako 100-ročnej histórii.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: PR Newswire
Zdroj: PR Newswire

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa