7 najkrajších lanoviek na svete

2018-11-28 00:00:01 |   |    | 

Je hneď niekoľko dôvodov, prečo turisti tak milujú lanovky. Ľahko ich prenesú do ťažko dostupných terénov, doprajú im nádhernú vyhliadku na okolie a navyše tým aj trošku pošteklia adrenalín. Dovolenkové destinácie sa preto predbiehajú v tom, kto prinesie zaujímavejšiu atrakciu tohto druhu s tým najkrajším výhľadom.



 

Lanovka na Stanserhorn, Švajčiarsko

Táto lanovka ma príznačný názov „cabrio“. Už podľa neho vytušíte, že ide o kabínky s otvorenou strechou. Tie majú dve poschodia. Dole sa nachádza normálna lanovka so sklenenými stenami, keď vyjdete na jej strechu, budete sa presúvať na otvorenej ploche, z ktorej máte nádherný výhľad na Lucernské jazero a jeho okolie. Počas jednej jazdy sa môže na streche nachádzať maximálne 30 ľudí. Presun do hornej stanice trvá približne 6 minút. Odtiaľ sa môžete vybrať na turistiku po rôznych chodníkoch alebo zájdite do blízkeho podniku, kde robia slávne cestoviny so syrom a špeciálnou jablkovou omáčkou.

 

Peak2Peak Gondola, Whistler, Kanada

Táto vyše štyri kilometre dlhá lanovka so sebou prináša tri rekordy. Peak2Peak je jedinou na svete, ktorá prepája dva končiare. Prechádza z Whistleru až na susedný Blackcomb. Vďaka tomu nesie so sebou ďalšiu unikátnosť. Keďže trasa prechádza vo veľkej miere nad priepasťou, nemohli na nej použiť veže, ktoré sú zvyčajne rozmiestnené po celej dráhe. Kvôli tomu má aj najdlhší trojkilometrový úsek, ktorý prechádza po lane bez takéhoto istenia. Tretím rekordom je, že prechádza najvyšším prevýšením 436 metrov. Práve kvôli tomu majú ľudia často problém so zaľahnutím v ušiach. Otvorená bola v roku 2008 počas veľkolepej šou s viacerými adrenalínovými vystúpeniami.

 

Bá Ná Hills, Vietnam

Najdlhšiu nepretržitú lanovkovú trať majú vo Vietname, meria 5801 metrov. I keď na niektorých lanovkách prejdete dlhšiu trasu, ich dráha je prerušená medzistanicami a v niektorých prípadoch musíte absolvovať aj prestup. Tu ju absolvujete naraz a počas celej trasy budete vidieť niekoľko nádherných miest. Lanovka postupne prechádza ponad džungľu, rieku a uvidíte aj krásny vodopád. Jej spodná stanica je súčasťou zábavného parku, v ktorom máte k dispozícii viacero podobne zaujímavých atrakcií. Vrchná zastávka sa nachádza na kopci Bá Ná, z ktorého je krásna vyhliadka na celý región.

 

Lanovka Titlis, Švajčiarsko

Táto švajčiarska lanovka sa môže pochváliť jedným dôležitým prvenstvom. Bola prvou na svete, ktorá ponúkala vyhliadku z rotujúcich kabínok. Vďaka tomu umožňuje všetkým cestujúcim pokochať sa výhľadom na celé okolie a nemusíte neustále naťahovať krk na druhú stranu, aby vám neušlo niečo, čo sa nachádza na vzdialenejšej vyhliadke. Turistom odporúčajú navštíviť ju v zimnom období, keď je táto lokalita ešte krajšia. Na vrchole ľadovca Titlis si môžete pozrieť originálnu ľadovcovú jaskyňu a na tomto mieste sa nachádza tiež najvyššie položený visutý most na svete.

 

Sopka Aso, Japonsko

Na absolvovanie tejto lanovkovej dráhy budete potrebovať odvahu navyše. Jej trasa totiž čiastočne prechádza ponad sopku a bola vôbec prvou lanovkou na svete, ktorá sa nachádza v takomto teréne. Jej najväčšou zaujímavosťou totiž je, že táto atrakcia premáva aj v čase, keď je sopka činná. Rozloženie trasy je naplánované tak, že turisti síce uvidia bublajúcu lávu a mierne dymenie, ale napriek tomu sa samotné kabínky poškodiť nemôžu. I keď nie je Aso zatiaľ vyhorená, jej činnosť nie je až natoľko silná, takže si pokojne mohli dovoliť aj vybudovanie takejto atrakcie.

 

Rosh Hanikra, Izrael

V Izraeli majú najstrmšiu lanovku na svete, ktorá prechádza popri skalách na pobreží. Vďaka tomu si počas celej cesty môžete vychutnať pohľad na približujúce sa Stredozemné more a stanicu, ktorá je vytesaná priamo do útesov. Zo spodnej stanice sa dostanete k jaskyniam, ktoré sú hlavnou atrakciou v tomto regióne. Časť z nich je zaliata vodou, čo vytvára krásny kontrast, pretože vy budete prechádzať len po okrajových chodníkoch. K moru vedie aj schodisko s ďalšou vyhliadkovou cestou, ale práve záujem turistov prinútil manažérov, aby vymysleli takýto jednoduchší a nezabudnuteľný presun k vchodu do podzemia.

 

Niagarská lanovka, Kanada

Z lanovky síce neuvidíte samotné Niagarské vodopády, napriek tomu je rovnako obľúbeným turistickým miestom. Nachádza sa približne štyri kilometre od tejto atrakcie a postavená bola presne v bode, kde sa spájajú dve rieky. Vďaka tomu sa tam vytvárajú silné víry, čo vytvára zaujímavé prírodné divadlo. Lanovku na tomto mieste postavili v roku 1916 a odvtedy je silným konkurentom pre ostatné lanové dráhy v tejto krajine.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa