Keď zamrzne aj úsmev ne perách: 5 najchladnejších miest sveta čelí skutočne drsnej zime

2019-02-05 00:00:00 |   |    | 

Jedni zimu milujú, iní ju prežijú iba so zaťatými zubami. My máme aspoň to šťastie, že teplota nezvykne klesať hlboko pod nulu a po pár mesiacoch navyše zimu strieda vytúžená jar. Obyvatelia najchladnejších miest na svete to však majú ťažšie.



 

Väčšina najchladnejších miest na Zemi sa nachádza na ďalekom severe a o poriadnej zime tak vedia svoje najmä obyvatelia Kanady, Ruska a Číny. Tí musia čeliť situáciám, aké by väčšine z nás ani len nenapadli. Podľa Shauna Walkera z The Independent, ktorý navštívil ruské Jakutsko, „pri teplote mínus 5 stupňov je chlad pomerne osviežujúci a na zahriatie vám postačí tenká čiapka a šál. Pri mínus 20 vám zamŕzajú nozdry a studený vzduch vás núti kašľať. Pri mínus 35 studený vzduch rýchlo znecitlivie odhalenú pokožku a hrozia omrzliny. A pri mínus 45 sa vám okuliare prilepia k lícam a keď si ich chcete dať dole, vytrhnú vám kúsky mäsa.“

Mínusové teploty ovplyvňujú každý jeden aspekt života obyvateľov. V zime do týchto oblastí nemôžu lietať lietadlá. Kvôli dlhodobo zamrznutej zemi nemá väčšina domov kanalizáciu a toalety sú vonku. Autá sú bežne po celý deň naštartované (lebo znova by sa to už nemuselo podariť), čo má ale prirodzene za následok znečistenie ovzdušia. Žiadne plodiny sa v takýchto podmienkach nepestujú a obyvateľstvo sa živí prevažne mäsom. Keď treba niekoho pochovať, musí sa zamrznutá zem pred pohrebom nahrievať vatrami.

Domáci si už zvykli, neskúseného návštevníka ale dokáže zima potrápiť ešte rôznymi inými spôsobmi. Najmä na týchto piatich miestach, ktoré sú podľa meteorológov z Accuweather.com najchladnejšie na celom svete.

 

Dudinka, Ruská federácia

Dudinka je dôležitý prístav na rieke Jenisej v sibírskej oblasti nad polárnym kruhom. Patrí k najsevernejšie položeným mestám a takmer 24 tisíc obyvateľov musí v zime čeliť skutočne extrémnym podmienkam.

V januári je najnižšia priemerná denná teplota mínus 33 stupňov Celzia, najvyššia je 24,5 stupňa pod nulou. Pred niekoľkými rokmi časti mesta doslova zamrzli, keď silná zimná búrka spôsobila prasknutie vodovodných potrubí. Ulice zaplavila voda a pri mínus 40 stupňoch premenila ulice na ľadové kráľovstvo.


Harbin, Čína

Ľahké to nemá ani vyše 10 miliónov obyvateľov severočínskeho mesta Harbin (Charbin), ktoré leží na rieke Sungari neďaleko hranice s Ruskom. Obvykle sa zimné teploty pohybujú okolo 22 – 24 stupňov pod nulou, niekedy však klesnú až na mínus 42.

Harbin však s nimi dokáže pracovať. V tomto významnom správnom centre sídli viacero veľkých tovární a v zime sa tu koná aj najväčší medzinárodný festival sôch z ľadu a snehu. Aj napriek nepriaznivým prírodným podmienkam sem preto prúdia davy turistov.


Winnipeg, Kanada

Centrum provincie Manitoba s približne 700 tisíc obyvateľmi patrí k najstudenších mestám v Severnej Amerike. Januárové teploty sa vo Winnipegu obvykle pohybujú od mínus 20 do mínus 22 stupňov Celzia, zaznamenané boli aj extrémy ako 45 (v roku 1966) alebo až 47,8 stupňa pod nulou (1879).

Podľa štatistík mrzne obvykle od 22. septembra do 23. mája. To nahráva zimným športom, ktorým Kanaďania s takou obľubou holdujú. V klube Winnipeg Jets pôsobil aj slovenský hokejista Marko Daňo.

 

Jakutsk, Ruská federácia

Sibírsky Jakutsk býva neraz označovaný za vôbec najchladnejšie mesto na planéte. Nachádza sa na Sibíri a je hlavným centrom republiky Jakutsko (Sacha). Jeho ekonomika je postavená na ťažbe surovín, čo je jedna z mála vecí, ktoré môžu asi 280 tisíc obyvateľov živiť.

V januári sa teplota bežne pohybuje okolo 38 až 42 stupňov pod nulou, neraz však klesne až na mínus 57. Rekord je ešte mrazivejší – v roku 1891 v meste namerali 64,4 stupňa pod nulou. Zima tu navyše začína skôr než inde – už prvého októbra je priemerná teplota len mínus jeden stupeň.

 

Yellowknife, Kanada

Našu päticu uzatvára Yellowknife, metropola Severozápadných teritórií v Kanade. Leží na brehu najhlbšieho jazera v Severnej Amerike Great Slave Lake (Veľké jazero otrokov), kde sa ťaží zlato. Práve ťažobný priemysel dominuje mestu s asi 20 tisíc obyvateľmi. V januári teploty bežne klesajú 32 stupňov pod nulu.

Rekord bol zaznamenaný 1. februára 1947, keď ortuť teplomera ukazovala mínus 51 stupňov Celzia. Najstudenšie kanadské mesto však napriek tomu láka aj vášnivých cestovateľov – dokáže totiž ponúknuť tú najkrajšiu polárnu žiaru.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa