Desať najkrajších pláží sveta: Nový rebríček vyhrala pýcha Európy

2019-02-18 00:00:01 |   |    | 

Ich hlavným poslaním je hodnotenie zaujímavých miest, pamiatok a prírodných zázrakov. Novinári, blogeri a editori magazínov alebo rubrík o cestovaní tentoraz dostali možnosť zvoliť tú najkrajšiu pláž, akú navštívili počas minulého roka. Vyše 600 zástupcov médií prekvapivo nevybralo exotické lokality, ale najviac hlasov získala európska destinácia.



 

1. Navagio, Grécko

Prvenstvo sa ušlo gréckej pláži Navagio, na ktorú sa dá dostať len plavbou z okolitých ostrovov. Známa je vďaka vraku lode, ktorý je tam už niekoľko rokov. Podľa prvých správ ho tam malo vyplaviť more a v minulosti patril koráb pirátom. Neskôr vyšli domáci s pravdou von a prezradili, že ho tam raz oni sami priviezli pomocou ďalšej lode, aby tak zvýšili atraktivitu pláže. Turistom to napriek tomu neprekáža a počas leta tam denne putujú stovky zvedavcov. Novinári označili Navagio ako rozprávkové miesto s nedotknutou prírodou, za čo dostala 10 bodov. Ďalších 8 získala za čistotu vody a piesku.

 

2. Whitehaven, Austrália

Na ostrove Whitsunday je druhá najkrajšia pláž minulého roka. Whitehaven je dlhá vyše šesť kilometrov a známa je vďaka vynikajúcemu počasiu. Až 292 dní v roku je slnečných a máte tam fantastické podmienky na kúpanie. Bonusom je blízkosť austrálskeho pobrežia, z ktorého sa tam dostanete len pomocou lode. Austrálčania ju často využívajú na rôzne športové aktivity a v jej okolí sa nachádzajú malé kempingy či miesta určené na grilovanie.

 

3. El Nido, Filipíny

El Nido alebo Tajná pláž na ostrove Palawan v mnohých ohľadoch pripomína tropický raj. Od novinárov získala najviac bodov za bujnú a divokú vegetáciu v jej okolí. Veľká časť zostala v prirodzenom stave, čo sa cení aj z ekologického hľadiska. Do prvej trojky sa dostala tiež vďaka miernemu pobrežiu, ktoré je vhodné pre rodiny s deťmi. Vynikajúce hodnotenie získalo El Nido za čistotu vody a športové aktivity, ktorým sa môžete venovať na celom pobreží.

 

4. Praia de Sancho, Brazília

Nenápadný ostrov Fernando de Noronha je vzdialený len hodinu plavby od Brazílie. Pre mnohých je to skrytá perla, o ktorej vie len málo cestovateľov. Pláž Praia de Sancho poznajú hlavne domáci, ktorí na ostrov chodievajú na krátke víkendové pobyty. Najviac bodov dostala práve vďaka malému množstvu dovolenkárov. Nachádza sa na ťažšie dostupnej časti ostrova, najjednoduchšie sa tam dostanete loďou a má krásne zlaté sfarbenie. V jej okolí sú vysoké útesy, ktoré ju takto chránia od zvedavcov.

 

5. Tulum, Mexiko

Mexický Tulum objavilo viacero luxusných hotelových reťazcov, ktoré tam postavili svoje najlepšie hotely. Na rozdiel od ostatných pláží tu máte iba 175 slnečných dní v roku. To im  v konečnom hodnotení ubralo pár bodov. Tulum získal na popularite najmä vďaka krásnemu pobrežiu s kamennými útesmi, čistou vodou a exotickými palmami. V niektorých úsekoch sa v blízkosti mora nachádzajú ruiny historických budov, ktoré slúžili ako ochranné veže pred nájazdmi nepriateľov.

 

6. Grace Bay, Turks a Caicos

Karibik hral medzi víťaznými plážami prím. V tejto oblasti panuje fantastické počasie a množstvo ostrovov ponúka v prípade záujmu dostatok súkromia. Minuloročný víťaz pláž Grace Bay sa tentoraz dostal len na šieste miesto. U hodnotiacich novinárov bodoval najmä vďaka odľahlej pozícii. Vo výhľade budete mať iba šíre more a nebude chýbať nič, čo by malo byť v takomto exotickom raji. Pohodlie na pláži s bielym pieskom, tyrkysová voda okolo vás a tichá ničím nerušená atmosféra je kombináciou pre tú najlepšiu dovolenku.

 

7. Sedemmíľová pláž, Kajmanské ostrovy

Táto pláž patrí k vyťaženejším, ale napriek tomu sa teší veľkej obľube aj medzi týmito cestovateľskými odborníkmi. Nachádza sa pár kilometrov od hlavného mesta Kajmanských ostrovov a obľúbená je vďaka priezračne čistej vode popri pobreží. Vďaka tomu ju využívajú na šnorchľovanie a potápanie. Veľkou výhodou je slnečné počasie, ktoré tam vládne takmer počas celého roka.

 

8. Anse Source D`Argent, Seychely

Táto časť Seychel je obľúbená kvôli originálnym skalným útvarom, ktoré ju lemujú z jednej strany. Veľké balvany tak dodávajú vášmu kúpaniu a leňošeniu zaujímavejší prvok. Pláž je prístupná len pomocou lode a návštevy turistov sú tam limitované. Vďaka tomu klientom zabezpečia, že budete mať dostatok súkromia a môžete si lepšie vychutnať celkovú atmosféru. V okolí sa nachádzajú miesta s exotickými rastlinami, ktoré pripomínajú malé botanické záhrady.

 

9. Maya Bay, Thajsko

V Thajsku nájdete desiatky krásnych pláží, ktoré sa často skrývajú aj na súkromných ostrovov. Maya Bay je však v hľadáčiku turistov i kvôli tomu, že sa tam nakrúcali niektoré scény známeho filmu Pláž s Leonardom di Capriom. Vynikajúce hodnotenie dostala za okolitú prírodu, jemný piesok a možnosti na kúpanie. Oproti konkurentom stratila na tom, že je veľmi vyhľadávaná medzi cestovateľmi a často je kvôli tomu preplnená a neponúka potrebné súkromie.

 

10. Varadero, Kuba

Prvú desiatku uzatvára dovolenková klasika. Pláž Varadero ukazuje tú krajšiu tvár Kuby, ktorú domáci politici tak radi prezentujú pred turistami. Obľúbené dovolenkové stredisko disponuje kilometrami krásnych miest s dlhými pieskovými cestičkami, ktoré lemuje more a vysoké palmy. Viacero z nich sa nachádza mimo hotelových rezortov a sú voľne dostupné pre všetkých dovolenkárov.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa