Staroveký Rím či Grécko na vlastnej koži: 7 najlepších miest s antickými pamiatkami

2019-03-27 00:00:01 |   |    | 

Antická architektúra sa považuje za základ, z ktorého vychádzalo viacero umeleckých smerov. Svoj vrchol dosahovala približne v období od 11. storočia pr. Kr. po 6. storočie nášho letopočtu, do ktorého spadajú tie najkrajšie diela gréckeho a rímskeho staviteľstva. Tie dodnes zdobia viacero krajín Európy.



 

Rím, Taliansko

Jednotkou medzi všetkými mestami je Rím. Tam nájdete hneď niekoľko pamiatok z antickej éry, ktorým jednoznačne dominuje Koloseum. Stavba bola kedysi obdobou divadla a slúžila na stretávanie sa občanov všetkých vrstiev. Určená bolo najmä na zápasy gladiátorov, ktoré sa v tom čase tešili veľkej obľube. V súčasnosti z Kolosea zostali len ruiny, ale tie sú nezameniteľnou tvárou večného mesta. Druhou pamiatkou je Forum Romanum, ktoré kedysi plnilo funkciu námestia, kde sa stretávali všetky dôležité osobnosti kraja a diskutovali o vtedajších problémoch. V minulosti šlo o rozsiahly areál, ktorý pozostával z niekoľkých budov a chrámov. Zabudnúť nemožno ani na Panteón, ktorý slúžil ako svätostánok a tiež ako hrobka významných predstaviteľov mesta.

 

Atény, Grécko

Po Ríme sú druhým najvýznamnejším mestom s antickými pamiatkami Atény. Tam nájdete tie najvzácnejšie stavby sústredené na Akropole. Dominantnou je chrám Parthenon, ktorý predstavuje najvyhľadávanejšie turistické miesto v tejto oblasti. Podarilo sa ho uchovať v pomerne dobrom stave, takže si na ňom záujemcovia môžu pozrieť všetky zaujímavé detaily tejto architektúry. Významnou pamiatkou je aj divadlo, ktoré už dnes ponúka nádherný výhľad na mesto, ale v minulosti mali herci za chrbtom prírodné kulisy. Na slávnom vrchu sa nachádza aj niekoľko antických chrámov a presné detaily o tejto ére, architektúre a kultúre sa dozviete v tunajšom archeologickom múzeu. Nezabudnite navštíviť ani pozostatky chrámu Dia Olympijského, ktoré sa už nachádzajú priamo v centre mesta.

 

Nimes, Francúzsko

Popri týchto dvoch známych lokalitách vyniká aj Nimes vo Francúzsku, ktoré je výnimočné tým, že sa tam všetky antické pamiatky uchovali vo vynikajúcom stave. I keď ich medzičasom začali používať na iné účely, nakoniec ich zrenovovali a vyzerajú takmer rovnako ako kedysi. Najznámejší je malý mestský chrám Maison Carée a amfiteáter, ktorý sa stále používa na organizovanie letných akcií. Antickú architektúru badať aj na bežných stavbách ako napríklad súčasná budova súdu. Za mestom sa tiež nachádza slávny rímsky akvadukt Pond du Gard, ktorý je so 49 metrami najvyšším v Európe.

 

Évora, Portugalsko

V portugalskom meste Évora uvidíte množstvo nádherných pamiatok, tou najznámejšou sa ale stal jediný zachovaný rímsky chrám v tejto krajine. Zasvätený bol Diane a dodnes môžeme jasne vidieť zachované základy, ktoré lemuje rad niekoľkých stĺpov. Rozlohou to nie je veľká stavba, no práve preto sa ju podarilo uchovať v takomto výbornom stave. Dlhé roky bola totiž skrytá za stenami inej novšej budovy, v ktorej okrem iného sídlilo aj mäsiarstvo. Vďaka tomu netrpela vplyvom poveternostným podmienok a bola akoby zakonzervovaná. Keď ju potom objavili počas jednej z prehliadok, stredovekú stavbu zbúrali a odhalili túto antickú perlu.

 

Bath, Anglicko

V Anglicku sa spomienky na Rímsku ríšu podarilo uchovať na viacerých miestach. Bádateľov stále láka najmä skúmanie Hadriánovej steny, z historického hľadiska je ale ešte cennejšie mesto Bath. Priamo v jeho centre nájdete kúpele, ktoré vybudovali Rimania. Používali ich nielen na relax, ale aj ako miesto na stretnutia s priateľmi a uzatváranie obchodov. V prvej časti prehliadky uvidíte základy stavby a v múzeu sa dozviete viac o histórii kúpeľníctva. Posledným bodom návštevy je priestor starovekého bazéna, pri ktorom máte nádherný výhľad aj na vonkajšiu architektúru. Ten už nie je funkčný, voda v ňom nie je vhodná na kúpanie, ale stále sa dá pri ňom oddychovať aspoň posedením na jeho okraji. V meste sa nachádzajú aj novodobé kúpele, ktoré zo strešného bazéna ponúkajú výhľad na katedrálu a časť rímskych kúpeľov.

 

Syrakúzy, Taliansko

Na talianskom ostrove Sicília môžete obdivovať viacero pamiatok zo staroveku. Najzaujímavejší komplex stavieb ponúka mesto Syrakúzy, ktoré v minulosti využívali Gréci a Rimania ako prístav. V meste sa nachádzajú dva amfiteátre – grécky aj rímsky, pričom jeden je vsadený priamo do svahu kopca a kopíruje tak prirodzený terén. Okolie počas vykopávok odhalilo aj ďalšie perly v podobe verejných priestorov, obydlí aj chrámov. Apollonion bol napríklad pravdepodobne vôbec najstarším dórskym chrámom na Sicílii, ktorý tam Gréci vybudovali už v 6. storočí pr. Kr.

 

Pula, Chorvátsko

Rímska ríša sa kedysi rozprestierala aj na území súčasného Chorvátska. Najzachovalejšou pamiatkou z tejto éry je amfiteáter v Pule. Ten vznikol počas vlády cisára Augustusa a od začiatku slúžil na gladiátorské zápasy. Zaujímavosťou je, že na rozdiel od iných podobných arén táto stavba neskôr nechátrala. V stredoveku sa rozhodli oživiť jej slávu a organizovali tam rytierske zápasy. Našťastie sa ju podarilo zachovať vo veľmi dobrom stave a dnes je na pobreží mora jedným z najkrajších amfiteátrov v Európe.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa