Milujete umenie? Potom musíte navštíviť tieto mestá

2019-04-12 00:00:01 |   |    | 

Umenie dokáže priniesť človeku silné emócie, ktoré ovplyvňujú aj jeho pohľad na dané miesto, kde sa s ním dostáva do kontaktu. Preto v nás niektoré metropoly zanechávajú tak silný dojem, lebo si ich spájame s intenzívnymi zážitkami, ktoré nám priniesli návštevy vzácnych múzeí a sledovanie jedinečných diel.



 

Paríž, Francúzsko

Hlavným mestom pre tento typ cestovateľov je nepochybne Paríž. Stačí spomenúť názov múzea Louvre, aby sa každému milovníkovi umenia silnejšie rozbúchalo srdce. Na výstave sa síce nachádza viac ako 35 tisíc umeleckých kúskov, ale hlavná pozornosť sa sústreďuje na najslávnejší obraz Leonarda da Vinciho. Mona Lisa je medzi návštevníkmi natoľko obľúbená, že počas vyťažených dní musíte čakať v rade, aby ste sa ku nej dostali. Druhým vzácnym stánkom umenia je Musée d`Orsay, ktoré sa venuje skôr na modernejšiemu umeniu z obdobia najmä medzi rokmi 1848 až 1914. Môžete si tam pozrieť napríklad diela od Van Gogha alebo Gauguina.

 

New York, USA

„Veľké jablko“ umením priam dýcha. Najkrajším zážitkom na návšteve New Yorku je, že na vlastné oči uvidíte skutočnú umeleckú pestrosť. Nespoliehajte sa len na klasické prehliadky historicky úspešných diel. Zájdite si do štvrtí mimo centra, ktoré ukrývajú malé galérie plné kreatívnych prác súčasných tvorcov. V meste dokonca organizujú aj špeciálne tour, počas ktorých vás zavedú práve na tieto výnimočné miesta. Návštevu najslávnejšieho Metropolitného múzea umenia si radšej rozdeľte na niekoľko častí. Nachádzajú sa tam totiž neuveriteľné dva milióny diel z oblasti maliarstva, sochárstva a moderného umenia. Tie pochádzajú nielen od domácich majstrov, ale aj od zástupcov z európskeho kontinentu.

 

Berlín, Nemecko

Vaše prvé kroky by mali viesť na Ostrov múzeí, kde sídlia všetky dôležité kultúrne inštitúcie Berlína. Hlavná umelecká výstava je v Národnej galérii, kde sa nachádzajú aj diela od Moneta alebo Renoira. Časť zbierky si môžete pozrieť v susedných budovách Starého a Nového múzea, ktoré prezentujú aj zaujímavé kúsky z iných krajín. Metropola Nemecka je však známa najmä jej street art umením. Tá najcennejšia pouličná výstava sa nachádza na výnimočnom mieste, kde sa v minulosti rozprestieral Berlínsky múr. Zatiaľ čo ten v minulosti mesto rozdeľoval, dnes ho vďaka umeniu takto symbolicky spája. Navyše celá štvrť Friedrichshain-Kreuzberg je populárnou umeleckou oblasťou, kde sa stretávajú najmä mladí ľudia.

 

Londýn, Anglicko

Jedným z najživších európskych kultúrnych miest je Londýn. Vo štvrtiach ako Soho alebo Camden sa stretnete nielen s množstvom malých galérií, ale najmä s aktuálne najvychytenejšími umelcami, ktorí tam našli svoj nový domov. Ak ste skôr fanúšikmi tradičného umenia, navštívte Národnú galériu. Na stálych výstavách uvidíte napríklad práce od Van Gogha a každoročne k tomu ešte pridávajú dočasné exhibície, ktoré sa špecializujú na jedného konkrétneho umelca. Mladých ľudí viac zaujme Tate Modern. Táto galéria našla domov v bývalej budove elektrárne, čo jej prináša zaujímavejší charakter a pozrieť si tam môžete aj diela umelcov s avantgardnejším prístupom k práci.

 

Florencia, Taliansko

Keby sme mali označiť jedno z najumeleckejších miest Európy, medzi finalistami by sa musela nachádzať aj Florencia. Tá bola dlhé roky domovom tých najslávnejších umelcov. Kedysi tam tvorili a svoju prácu zveľaďovali aj Michelangelo a Leonardo da Vinci. Mesto si preto vybudovalo medzi talentovanými ľuďmi dobré meno a tí sa tam chodili nielen prezentovať, ale najmä učiť sa a vymieňať svoje skúsenosti s kolegami. Na podobnom princípe to funguje aj teraz, keď sú ulice plné začínajúcich umelcov, ktorí tam po vzore svojich predchodcov hľadajú inšpiráciu. Vo Florencii nájdete tiež galériu Uffizi, v ktorej sa nachádzajú najmä vzácne práce talianskych velikánov. Dominuje im najmä ikonická socha Dávida od Michelangela.

 

Barcelona, Španielsko

Umenie katalánskej metropoly prináša divokú pestrosť a typickú bláznivosť tejto národnosti. Medzi všetkými zaujímavosťami jasne vyniká hlavne Gaudího práca, ktorá dodáva Barcelone osobitú tvár. Či je to Casa Batlló, alebo sa pôjdete pozrieť na Sagradu Familia, zaujmú vás originalitou, ktorú nemožno skopírovať. No okrem nich môžete v meste navštíviť aj Národnú galériu alebo múzeum venované Picassovým dielam. I keď táto zbierka jeho prác nie je najväčšia, patrí k najcennejším.

 

Chicago, USA

Heslom Chicaga je dať umeniu slobodu a sprístupniť ho tak viacerým ľuďom. Preto niektoré významné diela nájdete priamo v uliciach, kde získajú pozornosť, akú si zasluhujú. Jedným z najznámejších kúskov je Cloud Gate od Anisha Kapoora. Predstaviteľom mesta ich zámer dokonale vyšiel, pretože tento futuristicky pôsobiaci objekt sa zaradil medzi najfotografovanejšie miesta v Chicagu.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa