Najkrajšie prístavné mestá sveta: More, príroda a dejiny v dokonalej symbióze

2019-09-10 12:00:00 |   |    | 

Prístavné mestá patrili počas dejín vždy k tým najdôležitejším na svete. Ich výhodná poloha im pomohla rýchlo prosperovať, takže často boli v popredí oproti ostatným konkurentom. Z týchto čias nám zostali nádherné historické centrá, ktoré nadväzujú na krásy okolitej prírody. Keď k tomu prirátate prímorskú atmosféru, stávajú sa z nich jedny z najlepších turistických cieľov.



 

Dubrovník, Chorvátsko

Už od stredoveku patrila táto oblasť Chorvátska k mimoriadne obľúbeným. Tak ako ju teraz vyhľadávajú turisti, kedysi tam námorníci plánovali prestávku počas dlhých plavieb. V tomto období patril Dubrovník k významným prístavným mestám, ktorému v tých časoch konkurovali jedine Benátky. V súčasnosti je prístav umiestnený niečo vyše dva kilometre od historického centra a slúži najmä pre výletné lode a jachty. Na tomto mieste si môžete prenajať malé loďky alebo člny, ktorými sa budete plaviť popri pobreží. Organizujú tam tiež zaujímavé morské tour. Samotné centrum zaujalo aj filmové štáby. Dubrovník sa už objavil v niekoľkých kinohitoch, ale najznámejší je najmä vďaka kulisám v kultovom seriáli Hry o tróny.

 

Lisabon, Portugalsko

Niektoré prístavy si udržali dôležitý status až do súčasnosti. Jedným z nich je Lisabon, ktorý je nielen krásnym historickým mestom, ale zároveň aj významným lodným dopravným uzlom. Práve na tomto mieste kotvia luxusné niekoľkoposchodové lode, ktoré sa plavia po celej Európe alebo až z Karibiku. Druhá časť prístavu je prispôsobená na nákladnú dopravu. Skladujú sa tam veľké kontajnery s tovarom, ktoré potom rozvážajú do celého sveta. Priamo pri pobreží sa nachádza najkrajšia časť Lisabonu. Okrem námestia Praca do Comércio je to aj štvrť Belém, pre ktorú je charakteristický bývalý kláštor a vežička s vyhliadkou, ktorá sa stala symbolom mesta.

 

New Orleans, USA

Práve prístav zohral podstatnú úlohu v dejinách mesta New Orleans. Keďže sa stalo významným dopravným uzlom, putovalo tam mnoho prisťahovalcov z Európy. Vďaka tomu vznikla najkrajšia časť mesta Francúzska štvrť, ktorá bola vybudovaná v štýle architektúry tejto krajiny. New Orleans je známe vďaka vynikajúcej hudobnej scéne. Najmä milovníci jazzu tam nájdu množstvo podnikov, v ktorých objavia mladé talenty, ale aj skúsených muzikantov. Zaujímavé je aj moderné centrum, v ktorom sa nachádza novodobý prístav.

 

Istanbul, Turecko

Jeden z najstarších stále funkčných prístavov na svete sa nachádza v Istanbule. Tak ako v minulosti, i teraz tvorí veľmi významnú časť lodnej prepravy. Premávajú odtiaľ tiež vyhliadkové lode, ktoré prevážajú dovolenkárov popri európskej a ázijskej časti mesta ukazujú im tie najkrajšie pamiatky. Počas hlavnej sezóny ponúkajú do Istanbulu aj fakultatívne viacdňové výlety loďou z bulharských prímorských miest. Metropola Turecka sa môže pochváliť obrovským trhom, na ktorom dostanete všetko od chutného jedla až po luxusné šperky. Perlou mesta je chrám Hagia Sofia a veľkolepá Modrá mešita, ktorá patrí k významným pútnickým miestam.

 

Atény, Grécko

Prístav Piraeus bol z historického hľadiska veľmi dôležitou súčasťou dejín Atén. Nachádza sa na okraji mesta a ešte aj v súčasnosti ponúka príjemnú dobovú atmosféru. Kotvia tam plachetnice a malé lode, ktoré vás vezmú na výlety do okolitých oblastí. Z tohto prístavu sa pomocou trajektu dostanete aj na viacero gréckych ostrovov. Turistov do Atén najviac láka ich slávna Akropola a antické pamiatky. Nevynechajte ani návštevu historického múzea, v ktorom uvidíte viaceré vzácne vykopávky z tejto éry.

 

Barcelona, Španielsko

Španielske prístavné mestá sa často nachádzajú v itinerároch plavieb po Stredozemnom mori. Obľúbenou zastávkou je vždy Barcelona, ktorá je spojením zaujímavej architektúry, dejín, gastronómie a vynikajúcej zábavy. Prístav v tomto meste je rozdelený do dvoch častí. Priamo z Las Ramblas sa dostanete k menšiemu, odkiaľ odchádzajú lode a plachetnice na výletné plavby. Ten väčší, v ktorom sa sústreďujú nákladné lode, uvidíte na predmestí. Medzi top pamiatky Barcelony patria stavby majstra architekta Antoniho Gaudiho - Sagrada Familia, Park Güell alebo Casa Batlló. Okrem toho tam uvidíte aj gotickú štvrť s nádhernou katedrálou a veľké trhovisko s domácimi produktami.

 

Kodaň, Dánsko

Až do roku 2001 bol kodanský prístav samostatný a patril iba Dánsku. Potom sa spojil s prístavom Malmö, vďaka čomu sa zaradil medzi tie najväčšie v Baltickom mori. Oblasť súčasnej Kodane v minulosti využívali Vikingovia, ktorí sa odtiaľ plavili na výpravy do Európy. Z turistického hľadiska sú najväčšími magnetmi socha malej morskej víly, ktorá patrí k najfotografovanejším miestam na svete a taktiež kanál Nyhavn, ktorý obklopujú krásne farebné domčeky. Pokiaľ máte radi adrenalín a zábavu, navštívte jeden z najstarších zábavných parkov na svete Tivoli.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa