Zabudnite na Picassa: Najnavštevovanejšie múzeum jediného umelca vám predstaví úplne nový svet

2019-08-19 12:00:01 |   |    | 

Najnavštevovanejším múzeom sveta je parížsky Louvre, ten ale vystavuje diela mnohých maliarov a sochárov. Ak by ste chceli navštíviť to, ktoré je venované jedinému umelcovi, museli by ste sa vydať až do ďalekého Tokia. Neboli by ste napokon jediní – až polovica turistov zo zámoria prichádza do metropoly Japonska len kvôli nemu.



 

teamLab Borderless a teamLab Planets sú dvomi múzeami, ktoré sú zasvätené výlučne umeniu pochádzajúcemu z dielne teamLab.

teamLab Borderless je svetom neustále sa meniaceho umenia bez hraníc a "múzeom bez mapy". Počas prvého roka od svojho otvorenia v júni 2018  ho navštívilo približne 2,3 miliónov návštevníkov z viac ako 160 krajín a regiónov po celom svete.

teamLab Planets je "múzeom, kde môžeš chodiť po vode". Hostia kráčajú holými nohami v priestore a fyzicky ponárajú svoje telá do obrovských umeleckých diel. Počas prvého roka od svojho otvorenia v júli 2018 múzeum privítalo viac ako 1,25 miliónov návštevníkov zo 106 krajín a regiónov po celom svete.

Ak to porovnáme s tromi svetovo najnavštevovanejšími múzeami vystavujúcimi umenie z dielne jediného umelca za rok 2018, obe múzeá, teamLab Borderless aj teamLab Planets, privítali viac návštevníkov ako Picassovo múzeum v Barcelone v Španielsku (948 483 návštevníkov) alebo Divadelné múzeum Dalího v Španielsku (1 105 169 návštevníkov).

Počet návštevníkov múzea teamLab Borderless prekročil aj návštevnosť Van Goghovho múzea v Amsterdame v Holandsku (2 161 160 návštevníkov), čím sa stalo najnavštevovanejším múzeom na svete spomedzi múzeí zasvätených umeniu z dielne jediného umelca.

Približne polovica z 2,3 miliónov návštevníkov múzea teamLab Borderless pochádza zo zámoria, najviac ich pochádza z USA, následne z Austrálie, Číny, Thajska, Kanady a Spojeného kráľovstva, čím sa múzeum stalo lákadlom nielen pre návštevníkov zo susediacich krajín, ale aj pre tých zo vzdialenejších regiónov.

Navyše podľa prieskumu múzea to vyzerá tak, že okolo 50 percent návštevníkov zo zámoria navštívili Tokio za účelom návštevy múzea. A my sa pri pohľade na jeho priestory vôbec nečudujeme.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: teamLab
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa