Výnimočné bývanie: 10 hotelov, ktoré sídlia vo vzácnych historických budovách

2020-03-18 00:00:00 |   |    | 

Milujete ten pocit, keď sa ubytujete v hoteli, ktorý už po príchode na recepciu vyžaruje inú atmosféru? Týchto desať ubytovacích zariadení so sebou prináša pridanú hodnotu. Sídlia totiž v budovách so zaujímavou históriou, čo budete cítiť už od prvého momentu. Často sú to veľmi zaujímavé miesta, ktoré majú významnú pozíciu aj v dejinách daných lokalít.



 

Hotel Figueroa, Los Angeles, USA

Pri čítaní niektorých pravidiel cestovania z minulosti sa už dnes iba pousmejeme a nedokážeme si predstaviť, že by sme nimi boli v súčasnosti tak obmedzovaní. Jedným z nich bolo, že v Amerike nemohli cestovať osamotené ženy, pretože ich hotely odmietali ubytovať. Preto v Los Angeles otvorili špeciálny hostel, do ktorého mohli prísť iba cestovateľky. Takýmto spôsobom im chceli poskytnúť bezpečné prostredie a navyše sa tam nad nimi nikto nepohoršoval. Ubytovacie zariadenie sa podarilo v tejto budove uchovať až doteraz, len teraz tam už sídli luxusný hotel Figueroa.

 

The hustle & bustle of #DTLA ❤️

Uverejnil používateľ Hotel Figueroa Utorok 19. októbra 2021

 

 

Ciragan Palace Kempinski, Istanbul, Turecko

Len málo hotelov sa môže pochváliť tak rozmanitou históriou. V budove súčasného Ciragan Palace Kempinski sa v minulosti stretávali parlamentné strany. V roku 1871 ho nechal postaviť sultán Abdülaziz, ktorý si potrpel na exkluzívnych priestoroch s jedinečnou architektúrou. Nanešťastie niekoľko rokov po otvorení budova vyhorela a začala chátrať. Po 2. svetovej vojne jej priestory využívali vojaci, neskôr jeho záhrada slúžila ako tréningové ihrisko futbalového klubu Besikstas a až v osemdesiatych rokoch ho kompletne zrenovovali a premenili na hotel s vlastným heliportom a prístavom.

 

Chicago Athletic Association, Chicago, USA

V roku 1893 sa v Chicagu konal medzinárodný veľtrh, kvôli ktorému museli v meste vybudovať niekoľko hotelov a podnikov. V tom čase vznikol aj luxusný privátny klub, ktorý fungoval až do roku 2007. Určený bol len pre majetných členov, ktorí mali v meste vysoké postavenie. Po uzavretí ho podrobili veľkej rekonštrukcii a otvorili tam luxusný hotel, ktorý má prvky viktoriánskeho štýlu a inšpiráciu našli tiež v benátskej elegancii.

 

The Eliza Jane, New Orleans, USA

V šesťdesiatych rokoch 19. storočia vychádzali v New Orleans obľúbené noviny The Daily Picayune. Tie vydávala Eliza Jane Nicholson, ktorá bola vôbec prvou ženskou vydavateľkou veľkého denníka v Amerike. Po uzavretí redakcie užívali budovu ako ubytovňu a potom sa z nej stal prestížny hotel. Pri hľadaní mena si spomenuli práve na túto významnú ženu, preto má aj dnes pomenovanie podľa významnej americkej vydavateľky.

 

Andaz Amsterdam Prinsengracht, Amsterdam, Holandsko

V tomto amsterdamskom hoteli sídlila tridsať rokov veľká mestská knižnica. Tú navrhli v špeciálnom štýle podľa príbehu Alice v krajine zázrakov. Po jej uzavretí hľadali pre nádhernú stavbu s malým nádvorím nové využitie. Rozhodli sa tam urobiť hotel, ktorý až dodnes ctí tradíciu pôvodnej inštitúcie a pre zákazníkov tam majú veľkú knižnicu.

 

Hotel El Convento, San Juan, Portoriko

Medzi hotelmi nájdete aj množstvo ubytovacích zariadení v budovách, ktoré patrili cirkvi a boli tam kostoly či kláštory. Jedným z nich je El Convento v Portoriku, ktorý je situovaný v bývalom ženskom kláštore zo 17. storočí. Jeho prestavba bola urobená veľmi citlivým spôsobom, vďaka čomu sa tu podarilo uchovať mnoho pôvodných prvkov ako napríklad schody, fresky na stenách, ale aj vitrážové okná.

 

Hyatt House Jersey City, New Jersey, USA

Budova Hyatt House v New Jersey bola pôvodne prvou národnou bankou v tomto štáte. Údajne si do nej ukladali peniaze len bohatí prisťahovalci, ktorí zároveň investovali aj do zariaďovania jej interiéru. Vďaka tomu sa im podarilo uchovať mnohé vzácne prvky ako napríklad honosnú vstupnú bránu z bronzu. Pred dvoma rokmi prerobili banku na luxusný malý hotel, ktorý sa hneď zaradil na listinu najžiadanejších ubytovaní v New Jersey.

 

Washington School House Hotel, Park City, USA

Kedysi sa na tomto mieste nachádzala baňa na striebro. Postupne sa sem presťahovali za baníkmi presťahovali celé rodiny a v 19. storočí tam postavili prvú školu, ktorá dnes patrí k jediným zachovalým pôvodným školským zariadeniam v Amerike. Tú neskôr prerobili na apartmánový hotel s osemnástimi izbami.

 

Sugar Beach, Viceroy Resort, Svätá Lucia

Ostrov Svätá Lucia bol v minulosti známy vďaka cukrovým plantážam. Pre tieto farmy hľadali neskôr nové využitie. Jednu z nich premenili na jedinečný hotel s 96 izbami. Jeho výnimočnosť spočíva aj v tom, že súčasťou areálu je malý dažďový prales, do ktorého sa môžete vybrať na prechádzku. Pre uchovanie tradície a spomienky na históriu cukrových plantáži ponúkajú z hotela špeciálne tour na miesta, ktoré sa spájajú s pestovaním trstiny.

 

Liberty Hotel, Boston, USA

Zaujímavú históriu si so sebou nesie aj americký Liberty Hotel. V tejto historickej budove kedysi sídlila najväčšia bostonská väznica, v ktorej väznili najväčších zločincov. Dnes tam už nájdete luxusné izby, ktoré sa nachádzajú aj na miestach, kde boli kedysi cely. Časť priestorov ako napríklad aj vstupnú halu s recepciou ponechali v takmer nezmenenej podobe.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Facebookové stránky jednotlivých hotelov

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa