Šesť najčudnejších stavieb na svete: Niektoré nápady vás uchvátia, pri iných si budete ťukať na čelo

2020-03-25 12:00:00 |   |    | 

Z praktických dôvodov, potvrdených dlhými stáročiami, má väčšina budov tvar kvádra. Občas však architekti popustia uzdu svojej fantázii a vytvoria diela, pri ktorých sa okoloidúci nestačia diviť. Pozrite si šesť stavieb, ktoré rozhodne patria k tým najčudnejším.



 

Ďalekohľad, USA

Neobvyklá budova Chiat/Day vo Venice v Los Angeles bola postavená v rokoch 1991 až 2001 pre reklamnú agentúru, podľa ktorej je dodnes pomenovaná. Navrhol ju slávny losangeleský architekt Frank Gehry a jej fasádu tvoria tri časti, z ktorých najvýraznejšia je tá v tvare ďalekohľadu. Jej autormi sú sochári Claes Oldenburg a Coosje van Bruggen a v strede je umiestnený vchod pre peších aj vstup do garáže. Od roku 2011 si budovu prenajíma korporácia Google.

 

Loď, Južná Kórea

Možno sa vám pri pohľade na fotografiu bude zdať, že na súši uviazla nejaká zaoceánska loď, v skutočnosti sa však pozeráte na hotel Sun Cruise Resort & Yacht hotel v slávnom juhokórejskom meste Jeongdongjin. Postavili ho na veľkom útese nad plážou s výhľadom na more Na dĺžku budova meria 165 metrov, na výšku 45 metrov a vo svojich útrobách ukrýva až 211 izieb, šesť reštaurácií a otočný bar na najvyššom poschodí. Atmosféru výletnej lode dopĺňajú aj zvuky vĺn z reproduktorov v celom hoteli a slaná voda v bazéne.

 

Kockatá hlava, Francúzsko

Najneobyčajnejšou knižnicou sa môžu pochváliť na Azúrovom pobreží. Bibliotheque Louis Nucera sa nachádza v mete Nice, kde ju postavili v rokoch 2000 až 2002 podľa návrhu Yvesa Bayarda. Obrovská hlava v tvare kocky je dielom sochára Sachu Sosna a nachádzajú sa v nej štyri poschodia, jasne rozoznateľné až po zotmení. Spolu so tromi poschodiami v „krku“ meria budova na výšku impozantných 28 metrov. Obyvatelia Nice ňou spočiatku nadšení neboli, dnes však patrí k najnavštevovanejším pamiatkam v meste.

 

Ryba, India

Budovy štátnych inštitúcií majú obvykle veľmi strohý a funkčný dizajn, vďaka ktorému ich len s ťažkosti odlíšime. To sa však rozhodne netýka sídla Národného výboru pre rozvoj rybolovu v indickom Hajdarabáde. Štvorposchodovú budovu otvorili v apríli 2012 a jej tvorcovia sa údajne inšpirovali barcelonskou sochou Franka Gehryho. Ryba je obložená panelmi z nehrdzavejúcej ocele a okrem centrálnej časti stojí celá na pylónoch nad zemou, vďaka čomu pôsobí, akoby sa vznášala či plávala vzduchom. Jej bočná plutva slúži ako strieška nad schodiskom a oči sú vlastne okrúhlymi oknami.

 

Veľký kôš, USA

Táto neobvyklá budova vznikla v roku 1997 ako sídlo spoločnosti Longaberger, zaoberajúcej sa výrobou ručne vypletaných prútených košov. Architekti pôvodne plánovali vytvoriť budovu, ktorá bude kôš len pripomínať, Dave Longaberger však ukázal na najpredávanejší produkt firmy a nariadil, aby vyzerala presne tak isto. 160-násobne zväčšená replika koša stojí v Newarku v americkom štáte Ohio, má sedem poschodí, centrálne átrium a presklený strop, ktorým do interiéru prúdi prirodzené svetlo. V čase svojho vzniku stála 30 miliónov dolárov, po krachu firmy ju ale v roku 2017 kúpili miestni obchodníci s nehnuteľnosťami len za 1,2 milióna. Po dlhom zvažovaní ju aktuálne plánujú premeniť na luxusný hotel.

 

Kelpies, Škótsko

Kelpsies sú v keltskej mytológii vodné bytosti, ktoré majú silu sto koní a žijú v jazerách. Niekedy na seba môžu vziať ľudskú podobu, obvykle sa však zjavujú v podobe koní. Práve tak ich stvárnil aj autor jednej z najneobvyklejších stavieb Andy Scott. Ten nechal pri kanáli Forth and Clyde neďaleko Falkirku ako súčasť komunitného projektu Helix postaviť dva 30-metrové a 300-tonové monumenty z nehrdzavejúcej ocele. Sú poctou zvieratám, ktoré v histórii miestnym ľuďom tak veľmi pomáhali. „Pre mňa sú kelpies personifikáciou dejín, ale vnímam ich aj ako symbol moderného Škótska – hrdého a majestátneho,“ vyjadril sa umelec, ktorého dielo len v prvý rok po otvorení (2013) navštívil takmer milión ľudí. Vo vnútri môžu vidieť nielen konštrukciu stavby, ale dozvedia sa viac o bájnych kelpies aj dejinách okolitej oblasti.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Profimedia, SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa