Na hranici dvoch svetov: Najstaršie chrámy na svete patria k TOP atrakciám

2020-07-01 00:00:00 |   |    | 

Náboženstvo malo pred mnohými storočiami ešte silnejšiu pozíciu ako v súčasnosti. Ľudia potrebovali veriť tomu, že je nad nimi niečo vyššie, čo ich ochraňuje a môžu sa k tomu upnúť počas ťažkých období. Preto neváhali investovať množstvo peňazí, času a úsilia k tomu, aby postavili veľkolepé chrámy, ktorými vzdali poctu ich najvyššiemu. Tieto stavby boli často pýchou miest a ďaleko predčili ostatné budovy. Dnes vám predstavíme sedmičku, ktorá patrí k tým najstarším.



 

Stonehenge, Anglicko

Napriek mnohým skúmaniam a teóriám sa Stonehenge aj po rokoch pokladá za jednu z európskych najtajomnejších pamiatok. Podľa odhadov ho začali stavať približne 3000 rokov p.n.l. Do kruhu zvláštne poukladané kamene prezrádzajú niečo viac o funkcii tejto obľúbenej atrakcie. Historici sa prikláňajú k možnosti, že tam kedysi sídlil posvätný chrám, kde sa praktizovali magické rituály. Údajne sa tam mohli stretávať tajné spolky, ktoré využívali silnú energiu tohto miesta. Napriek tomu, že v časoch výstavby Stonehenge nemali ľudia toľko pomôcok ako teraz, dokázali vytvoriť unikátne dielo. Chrám je situovaný tak, aby pri východe a západe slnka padali jeho lúče presne do stredu komplexu. Práve vtedy tam vraj prúdi silná energia, ktorú údajne využívali pri obetách, pochovávaní a iných rituáloch.

 

Luxorský chrám, Egypt

História egyptského Luxorského chrámu sa začala písať v roku 1400 p.n.l. Ide o väčší komplex, ktorý pozostáva z niekoľkých menších svätýň. V minulosti sa využíval aj ako obranné mesto a pevnosť, ktorá chránila celý región pred nepriateľmi. Zasvätili ho trom bohom, ktorým sa sem na pravidelných slávnostiach prichádzali pokloniť stovky veriacich. Po ťažšom vojenskom období sa mu opäť vrátila duchovná funkcia. V súčasnosti je chrám venovaný len bohovi Amonovi, ale už sa aktívne nevyužíva pri obetách alebo bohoslužbách. No významné miesto má medzi egyptskými pamiatkami, keďže je po pyramídach tou najvyhľadávanejšou atrakciou.

 

Chrám kráľovnej Hatšepsut, Egypt

Rovnako obľúbený je aj Zádušný chrám kráľovnej Hatšepsut, ktorá patrila k významným egyptským panovníkom. Postavili ho v priebehu jej vládnutia v 15. storočí pred Kristom a jeho kompletné vybudovanie trvalo pätnásť rokov. Na výstavbu našli veľmi zaujímavé miesto pri hore Al-Qurn, vďaka čomu mohli rozplánovať chrám na troch úrovniach. Z diaľky preto trochu pripomína pyramídu. Mal veľmi významnú pozíciu, pretože sa nachádzal uprostred cesty k viacerým ďalším dôležitým sídlam a chrámom. Do komplexu vchádzate po dlhej rampe, okolo ktorej sa v minulosti nachádzali záhrady. V tejto časti sa tiež podarilo nájsť viacero významných vykopávok.

 

Hypogeum Half Saflieni, Malta

Malta je plná rôznych zaujímavých historických miest. Nachádza sa tam aj jedna unikátnosť v podobe chrámu Hypogeum, ktorý je jediným podzemným svätostánkom na svete. Vybudovali ho postupne v ére od rokov 3600 až 2500 p.n.l. V minulosti neplnil iba funkciu obetného miesta, kde sa stretávali pri modlitbách, ale zároveň tam postavili menšie podzemné mesto, ktoré sa rozprestiera na troch poschodiach. Najstaršia časť sa nachádza hneď na vrchu, najmladšia je situované na poslednom poschodí, ktoré vyhĺbili do vyše 10 metrov. Ide o mimoriadne cennú starovekú pamiatku, preto je niekedy ťažké sa tam dostať. Aby udržali tieto priestory v dobrej kondícii, musia prísne limitovať počty turistov, ktorí by mohli narušiť vzácnu klímu a poškodiť tak jednotlivé podzemné priestory.

 

Chrám Sethiho I., Egypt

Schéma tohto mimoriadne cenného komplexu sa veľmi podobá Zádušnému chrámu kráľovnej Hatšepsut. Prioritne je zasvätený Amonovi, ale v jednotlivých jeho častiach sa klaňajú aj iným menším božstvám. Z dvoch dôvodov má v Egypte veľmi významnú pozíciu. V prvom rade ide o mimoriadne zachovalý svätostánok, na ktorom krásne vyniká detailná výzdoba. Aj po mnohých rokoch sa podarilo uchovať viacero stien a stĺpov s vyrytými kresbami, ktoré nám prezrádzajú viac o živote v tejto oblasti. Ďalším dôležitým faktom je, že tam pri jeho skúmaní našli veľmi vzácnu listinu, na ktorej boli spísané všetky egyptské rody a generácie, ktoré sa držali pri vláde. Takýmto spôsobom získali dôležitý prehľad o tunajších dejinách.

 

Hagar Qim a Mnajdra, Malta

Toto miesto bolo v minulosti veľmi významné a patrilo k dôležitým duchovným lokalitám na ostrove. Hagar Qim bol kedysi veľkým komplexom, ktorý pozostával z niekoľkých chrámov. Len tristo metrov od neho sa nachádza Mnajdra, ktorý tvoria tri menšie obetné a obradné miestnosti. Ich výstavba sa datuje medzi rokmi 3600 a 3200 p.n.l. Pri práci použili najmä monolitické kúsky kameňov z blízkych oblastí. Po opustení poslednými obyvateľmi začal celý komplex chátrať a takmer celý bol zničený. Opätovne ho objavili v roku 1839 a potom ho postupne reštaurovali a snažili sa ho vrátiť do pôvodnej podoby, ktorú môžete vidieť aj v súčasnosti. Na tomto mieste našli tiež vzácne sošky Venuše z Malty a viacero podobných vykopávok.

 

Ggantija, Malta

K Malte patrí tiež blízky ostrov Gozo, ktorý je vzácny práve z historického hľadiska. Nachádzajú sa na ňom prehistorické chrámy, ktoré sú podľa odhadov najstaršie na svete a vybudované boli ešte skôr, ako vznikli egyptské pyramídy. Komplex z doby kamennej sa rozdeľuje do dvoch hlavných častí, v ktorých sa podarilo uchovať pozostatky pôvodných obetných miest. Archeológovia tam našli viacero zaujímavých predmetov, ktoré nám napovedajú viac o živote a viere prvých obyvateľov tohto nádherného ostrova.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa