Najväčšie hrady na svete: V prvej sedmičke je aj slovenská pýcha

2021-03-10 09:00:00 |   |    | 

Hrady, zámky a kaštiele boli kedysi jedným z nástrojov prezentácie moci. Keď mal totiž nejaký panovník veľké a honosné sídlo, bolo už z diaľky viac ako jasné, že sa jeho krajine darí a nemá núdzu o peniaze. Preto sa stalo zvykom, že sa časom začali jeden pred druhým pretekať, aby vytvorili ten najrozsiahlejší hradný komplex na svete.



 

Malbork, Poľsko, 143.591 m2

Najväčší hrad na svete máme hneď u našich severných susedov. Nájdete ho v blízkosti Baltského mora, kde vznikol počas 13. storočia. Odvtedy ho niekoľkokrát renovovali a každý majiteľ pristavil novú časť, vďaka čomu sa rozmohol až do takéhoto veľkého komplexu. Už prvá verzia hradu Malbork bola mohutná, pretože mala obrannú funkciu a takto chceli odstrašiť všetkých nepriateľov, ktorí by ich chceli napadnúť od mora. Poliaci ho vo svojej ankete zaradili medzi sedem divov v ich rodnej krajine. V minulosti tam žili aj križiaci, ktorí ho v tých časoch považovali za jedno zo svojich najdôležitejších sídiel.

 

Pevnosť Mehrangarh, India, 81.227 m2

Prvý pôvodný hrad stál na vysokom brale v 15. storočí. No súčasnú pevnosť postavili o dve storočia neskôr, keď vytvorili jednu z najvýznamnejších obranných stavieb v krajine. Keď chcete vstúpiť do interiéru Mehrangarhu, musíte najprv prejsť cez sedem brán, ktoré boli pôvodne strážené vojakmi. Vo vnútri nájdete nádherne zdobené komnaty, ktoré ukazujú bohatstvo a vkus bývalých majiteľov. Taktiež sa tam nachádza výstava oblečenia, ktoré patrilo sultánom a ich manželkám. Počas prehliadky uvidíte aj zbierku vzácnych obrazov, reprezentatívne priestory, súkromné komnaty a miestnosť určenú na modlitby.

 

Pražský hrad, Česká republika, 66.761 m2

Keď zohľadňujeme iba rozsah hlavnej budovy hradu, v tom prípade si prvenstvo v rozlohe jednoznačne udržiava Pražský hrad. Jeho história sa datuje od 9. storočia a navyše ho doteraz aktívne využívajú ako hlavné sídlo českého prezidenta. Najväčšej rekonštrukcie, počas ktorej k nemu pridali aj ďalšie nové budovy, sa dočkal v priebehu 18. storočia. Jednou z jeho pých je katedrála svätého Víta, ktorej dominuje a gotický barokový štýl. Nádherný kostol sa časom stal jednou z najobľúbenejších atrakcií v Prahe. Ďalšou obľúbenou časťou hradného komplexu je aj Zlatá ulička, v ktorej sa v súčasnosti nachádzajú predajne s ručne vyrobenými výrobkami a suvenírmi.

 

Windsorský hrad, Anglicko, 54.835 m2

Zatiaľ čo predošlé hrady majú väčšinou podobu múzea, alebo sú len čiastočne obývané ako v prípade Prahy, Windsor je najväčšou stavbou tohto druhu, ktorá je permanentne obývaná kráľovskou rodinou. Ešte stále je súčasťou majetku anglickej monarchie a Alžbeta II. spolu s manželom Philipom ho využívala ako svoj azyl počas koronakrízy. V minulosti vybrali jednu z jeho kaplniek ako miesto sobáša princa Harryho s Meghan Markle. Hrad ponúka časť priestorov aj na prehliadky pre verejnosť, takže ho môžete navštíviť kedykoľvek počas roka. Jeho súčasťou je rozsiahly anglický park, ktorý využívajú pri organizovaní niektorých podujatí.

 

Hohensalzburg, Rakúsko, 54.523 m2

V Salzburgu sa nachádza niekoľko významných šľachtických sídiel. Hohensalzburg je výnimočný v tom, že stojí na brale priamo nad centrom mesta a odtiaľ ho hrdo stráži. Dostanete sa tam pomocou pozemnej lanovky a z jeho hradieb si môžete vychutnať nádherný pohľad na mesto, ale aj prírodu v okolí. Priamo v interiéri môžete vidieť výstavu dobových zbraní a niekoľkých kúskov pôvodného nábytku. Začiatok výstavby sa datuje do 11. storočia, odvtedy plnil hrad dôležitú obrannú funkciu a neskôr ho podrobili niekoľkým rekonštrukciám.

 

Spišský hrad, Slovensko, 49.485 m2

Do rebríčka najväčších hradov na svete sa dostal aj jeden slovenský zástupca. Spišský hrad je zároveň aj najväčší stredoveký hrad v strednej Európe. I keď sa ho nepodarilo uchovať v pôvodnej kráse, na výstave sa budete môcť pozrieť aj na podobizeň tohto komplexu, ktorá vám ho priblíži v čase najväčšej slávy. Zaujímavou časťou prehliadky je aj výstava zbraní a tešiť sa môžete na vychádzku po jeho hradbách, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na celé okolie. Pri návšteve hradu zájdite aj do blízkej Spišskej kapituly, kde si môžete obzrieť diecézny komplex a najmä zachovanú nádhernú katedrálu.

 

Budínsky hrad, Maďarsko, 44.674 m2

Ďalším hradom z blízkeho okolia je krásna stavba, ktorá je pýchou Budapešti. Budínsky hrad postavili na hradnom vŕšku počas 13. storočia. Dominuje mu barokový a gotický štýl a dnes je už rozdelený do niekoľkých samostatných častí. Z Rybárskej bašty máte úžasný výhľad na druhý breh Dunaja, v týchto miestach sa nachádza aj luxusný hotel a katedrála, kde korunovali obľúbenú cisárovnú Sissi. V interiéri má nádherné freskové zdobenie. V ďalších budovách je situovaná veľká knižnica a národný archív. Do Budínskeho hradu sa dostanete cez známy Sečéniho most, ktorý zdobia výrazne sochy levov, jeden zo symbolov maďarskej metropoly.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa