Ľudská snaha o prekonanie krás prírody: 7 najkrajších barokových stavieb sveta

2020-12-26 00:00:00 |   |    | 

Obdobie baroka znamenalo značný rozmach všetkých druhov umenia. V architektúre sa zo začiatku používal najmä pri výstavbe kostolov a kláštorov, neskôr si ho obľúbili aj šľachtici a aplikovali ho na ich súkromné sídla. Pozrite si sedem najkrajších príkladov tohto staveného štýlu.



 

Námestie svätého Petra, Vatikán

Jednou z najlepších ukážok duchovného baroka je vatikánske Námestie svätého Petra, ktoré zdobí slávne stĺporadie s barokovými sochami, ktorých sa tam nachádza až 140. Od nich už prejdete k ďalším ústredným bodom v podobe dvoch fontán, ktoré boli pre barokovú architektúru charakteristické. Jednou z dôležitých ozdôb sú pápežské erby, ktoré rozmiestnili na viacerých miestach Námestia svätého Petra. Vrcholom prehliadky je samotná katedrála, ktorá predstavuje zmes barokového a renesančného štýlu. Celkovo trvala výstavba tejto časti Vatikánu vyše osemdesiat rokov.

 

Invalidovňa, Paríž

V dejinách baroka má veľmi významnú pozíciu francúzsky smer. Aj v samotnom Paríži vzniklo niekoľko stavieb, ktoré sú skvelou ukážkou tejto architektúry. Odborníci pokladajú za najvzácnejšie dielo Invalidovňu, ktorá je rozdelená do troch hlavných častí. V tej najväčšej sa nachádza múzeum, potom prejdete do hrobky, kde sú pochovaní známi francúzski politici a bojovníci vrátane Napoleona Bonaparteho a nádhernou barokovou budovou je aj kaplnka, ktorá sa kedysi využívala ako miesto na liečenie vojnových veteránov. Hlavným architektom Invalidovne bol Liberal Bruant, ktorého potom nasledoval Jules Hardouin Mansart. Ten dokončil všetky jeho hlavné plány a k tomu pridal aj vlastnú pečať v podobe kaplnky.

 

Versailles, Paríž

Pri potulkách barokovým Parížom sa presuňte k jednej z jeho hlavných atrakcií. Najobľúbenejšou turistickou atrakciou v tomto štýle je zámok Versailles, za ktorý vďačíme dvom známym Francúzom. Prvým je kráľ Ľudovít XIV., ktorý prišiel s nápadom na ten najkrajší palác v Európe. Investoval do neho množstvo peňazí, pretože chcel takýmto spôsobom demonštrovať svoju moc a bohatstvo. Druhé meno je menej známe, ale práve architekt Jules Hardouin Mansart pretavil predstavy Kráľa Slnka na skutočnosť. Údržba celého sídla si vyžadovala veľké množstvo peňazí, čo prekážalo najmä revolucionárom. Preto sa časom rozhodli premeniť ho na múzeum, ktoré prinášalo zisky, z ktorých neskôr financovali jeho renováciu.

 

Schönbrunn, Viedeň

Jeden zo skvostov máme na dosah za našimi hranicami. Vo Viedni postavili známy zámok Schönbrunn, ktorý pokladajú za najvzácnejšiu rakúsku barokovú pamiatku. Navrhnutý bol v neskoršom období tohto štýlu. Pôvodne bol letným sídlom rodiny Habsburgovcov, preto okolo neho vybudovali nádhernú rozsiahlu záhradu. Členovia tohto rodu ho vlastnili až do obdobia pádu Rakúsko-Uhorska, keď prešiel pod správu štátu. Ten ho vo veľmi krátkom čase sprístupnil pre verejnosť a dnes tam ponúkajú dva prehliadkové okruhy, ktoré vám predstavia aspoň malú časť honosných komnát s ich pôvodným zariadením.

 

Zimný palác, Petrohrad

Veľkolepá ruská stavba slúžila cárom a ich rodinám až do revolúcie, kedy museli jej miestnosti opustiť poslední obyvatelia. V 19. storočí postihol viaceré časti Zimného paláca rozsiahly požiar, ktorý ho takmer celý zničil. Rekonštrukcia trvala niekoľko rokov, ale nakoniec sa podarilo uchovať všetky pôvodné znaky v barokovom slohu. V súčasnosti sa tam nachádza rozsiahle múzeum, galéria Ermitáž a časť komnát zariadili v pôvodnom štýle. Palác postavili v 18. storočí, jeho autorom bol Francesco Bartolomeo Rastrelli, ktorý mal taliansky pôvod a ten výrazne ovplyvnil aj jeho tvorbu.

 

Katedrála Santiago de Compostela

Na tento poklad barokovej architektúry sa často zabúda. Hlavným dôvodom je, že katedrále Santiago de Compostela dominuje románsky štýl. No neskôr počas renovácií sa rozhodli kompletne zrekonštruovať západnú fasádu a vtedy získala barokové prvky. Hlavným architektom bol významný španielsky umelec Jose Benito de Churriguera. Podľa tohto známeho rodáka dokonca pomenovali aj tento štýl architektúry, ktorý neskôr nasledovali mnohí jeho kolegovia. Nádherne zdobená vstupná časť je plná drobných detailov, ktoré robia túto stavbu ešte výnimočnejšou.

 

Katedrála Zacatecas, Mexiko

Churriguerovo meno sa spája aj so začiatkami barokovej architektúry v Mexiku. Najkrajšou stavbou tohto druhu je katedrála v meste Zacatecas a najmä zdobenie na hlavných vežičkách. Meno autora tohto projektu sa nepodarilo uchovať, ale špekuluje sa o tom, že to mohol byť niektorý zo žiakov spomínaného španielskeho architekta. Pôvodne na tomto mieste stál starší a menší kostol zo 16. storočia, ktorý neskôr zbúrali a postavili tam veľkolepejšiu barokovú katedrálu. Tá je zasvätená Panne Márii a predstavuje jednu zo známych pútnických lokalít.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa