Sedem najstarších reštaurácií na svete: Večera v nich stojí majland, no nikdy na ňu nezabudnete

2020-10-02 00:00:00 |   |    | 

V minulosti patrili medzi najobľúbenejšie hostince a dnes sú vzácnymi podnikmi, ktoré vyhľadávajú turisti milujúci netradičnú gastronómiu. Najstaršie stále funkčné reštaurácie na svete vám často ponúkajú tradičnú miestnu kuchyňu, ktorú v niektorých prípadoch prezentujú v atraktívnejšej modernej podobe.



 

St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg, Rakúsko

Prevádzkovaná od roku: 803

Prvá zmienka o slávnej salzburskej reštaurácii pochádza už z 9. storočia. V roku 803 o nej písal anglický učenec Alcuin z Yorku, ktorý si tam pochutnal na jednoduchom tradičnom jedle. Je možné, že stravovacie služby v areáli opátstva svätého Petra poskytovali už dávno predtým, len o tom nie sú dochované žiadne záznamy. Odvtedy sa z jednoduchej vývarovne pre chudobných a pocestných stal hostinec a neskôr reštaurácia, ktorá sa dnes teší veľkej obľube. Niet divu, veď tam vraj jedol aj Krištof Kolumbus či W. A. Mozart. Bez dlhšej prestávky slúžia tieto priestory pre hostí niekoľko stoviek rokov, preto zákonite museli prejsť niekoľkými rekonštrukciami. Hoci sú však už niektoré časti podniku zariadené moderným nábytkom, väčšinu kláštorných priestorov sa snažili uchovať v pôvodnej podobe. Kamenná stavba navyše ponúka skvelé prostredie pre koncerty Mozartovej hudby, ktoré sa tam konajú pravidelne každý večer. Reštaurácia ponúka tradičné jedlá, ktoré servírujú v modernej podobe.

 

Zum Franziskaner, Štokholm, Švédsko

Prevádzkovaná od roku: 1421

V tomto prípade síce podnik nepretrval počas celej histórie na rovnakom mieste, ale jeho meno, myšlienka a štýl varenia zostali po celé obdobie také isté. V roku 1421 dovolil švédsky kráľ nemeckým mníchom, aby si vo svojom kláštore otvorili hostinec. V ňom mohli za poplatky poskytovať nocľah a ubytovanie. Svätci začali variť to, čo im bolo najbližšie – pustili sa teda do nemeckej gastronómie. Časom sa do ich jedál vmiešalo aj pár švédskych prvkov. Týchto pravidiel sa v Zum Franziskaner, ktorá je zároveň najstaršou reštauráciou v Škandinávii, držia až dodnes. Preto si možno trochu nečakane môžete uprostred Štokholmu pochutnať aj na dobrom nemeckom jedle.

Zum Franziskaner 2010.jpg

By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Holger.Ellgaard" title="User:Holger.Ellgaard">Holger.Ellgaard</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 3.0, Link

 

Honke Owariya, Kjóto, Japonsko

Prevádzkovaná od roku: 1465

Na prvý pohľad ide o jednoduchý podnik, ktorý však so sebou prináša pútavú históriu. V minulosti na tomto mieste najprv sídlila cukráreň. Tam vznikla aj tradícia pečenia špeciálnych sladkých ryžových koláčikov, ktoré majú v menu až dodnes. No Honke Owariya môžeme vďačiť aj za jedno z charakteristických ázijských jedál. Ide o rezance soba, ktoré tam vymysleli a začali pripravovať okolo roku 1700, keď svoj podnik premenili na reštauráciu, ktorá sa špecializuje iba na prípravu tohto jedla. Tajomstvo ich skvelej chuti spočíva v dvoch dôležitých surovinách. Prvou je pohánková múka, ktorá pochádza od mesta Otoineppu. No zatiaľ čo túto potravinu by ste si možno vedeli zaobstarať, chýbala by vám ďalšia dôležitá časť prípravy, ktorou je tunajšia voda so špeciálnym zložením minerálov. Práve tá podľa domácich dodáva rezancom takú chuť, akú nedosiahnete nikde inde na svete.

Outside Honke Owariya (13680896895).jpg
By <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/people/89060048@N03">City Foodsters</a> - <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/photos/cityfoodsters/13680896895/">Outside Honke Owariya</a>, CC BY 2.0, Link

 

La Tour d`Argent, Paríž, Francúzsko

Prevádzkovaná od roku: 1582

Žiadna francúzska reštaurácia nemá tak bohatú tradíciu ako La Tour d`Argent. Parížska pýcha je otvorená už od roku 1582, keď sa tam nachádzal chýrny hostinec. Jeho údajne najvzácnejším hosťom mal byť francúzsky kráľ Henry IV., ale o jeho návšteve sa nepodarilo uchovať žiadne dôkazy. To však nebránilo tomu, aby sa z tohto podniku čoskoro stalo veľmi prestížne miesto. Počas návštev Paríža tam s obľubou chodievali také hviezdy ako Franklin Roosevelt alebo Charlie Chaplin. Neskôr La Tour d`Argent získala najvyššie gurmánske ocenenie v podobe troch hviezdičiek Michelin, v súčasnosti však vlastnia už len jednu. No to im nebráni v tom, aby francúzsku gastronómiu podávali v tej luxusnej podobe a za veľmi vysoké ceny. Reštaurácia bola dokonca zakomponovaná aj do rozprávky Ratatouille a bola inšpiráciou pre mnohých umelcov.

 

Zur Letzten Instanz, Berlín, Nemecko

Prevádzkovaná od roku: 1621

Medzi prominentmi je rovnako populárna aj nemecká reštaurácia Zur Letzten Instanz. V minulosti tam chodieval na obedy Ludwig van Beethoven, teraz ju preferuje kancelárka Angela Merkel. Pôvodná taverna niekoľkokrát zmenila svoj názov, ale stále zostala verná jedálnemu lístku s kvalitnou tradičnou nemeckou kuchyňou. Najťažšie obdobie zažila počas 2. svetovej vojny, keď ju počas bombardovania výrazne poškodili a nasledujúce roky ju museli kompletne rekonštruovať. Počas týchto prác sa snažili pridržiavať pôvodných plánov, aby uchovali atmosféru tohto jedinečného miesta, ktoré nájdete symbolicky v blízkosti Berlínskeho múra.

 

White Horse Tavern, Rhode Island, USA

Prevádzkovaná od roku: 1673

Budova najstaršej reštaurácie v Amerike pochádza z roku 1652. Až po určitom čase ju odkúpil miestny podnikavec, ktorý sa ju rozhodol premeniť na nezvyčajne veľkú tavernu. Od tohto času toto miesto neslúžilo výlučne reštauračným službám. Kvôli rozsiahlej veľkosti ju využívali aj ako radnicu alebo skladisko a celý priestor opätovne premenili na obľúbenú reštauráciu až v roku 1954. V súčasnosti patrí k noblesnejším podnikom a podávajú tam najmä jedlá z domácej gastronómie.

The White Horse Tavern Newport Rhode Island est. 1673.jpg
By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Kzirkel" title="User:Kzirkel">Kenneth C. Zirkel</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 4.0, Link

 

Sobrino de Botin, Madrid, Španielsko

Prevádzkovaná od roku: 1725

Ak sa pozriete do Guinnessovej knihy rekordov, ako najstaršia reštaurácia na svete tam bude uvedená madridská Sobrino de Botin. Hlavným dôvodom je to, že ako jediná sa nielen stále nachádza na rovnakom mieste, ale od roku 1800 takmer vôbec nezmenila charakter svojho interiéru. Podnik založili manželia Botinovci, ktorí nemali deti a varenie bolo pre nich najväčšou vášňou. Hoci on bol Francúz a ona Rakúšanka, rozhodli sa zostať verní španielskej gastronómii. Sústredili sa na kvalitné suroviny a lokálne špeciality, čomu je podnik verný až dodnes. Počas svojich dejín sa tešil najmä záujmu umelcov, ktorí ho vyhľadávali kvôli jedinečnej atmosfére.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Profimedia, Wikimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa