Milovníci prírody, tu nájdete svoj raj: 10 najkrajších jazier sveta

2020-10-09 00:00:00 |   |    | 

Nádherné jazerá s priezračnou vodou a odrazmi okolitej prírody patria k najobľúbenejším turistickým cieľom. Na Zemi je ich dokopy vyše 100 miliónov a zvoliť medzi nimi tie najkrajšie preto nie je jednoduché. My sme sa o to pokúsili a vybrali desiatku, ktorá je nielen nádherná, ale aj niečím výnimočná.



 

Crater Lake

Kráterové jazero v južnom Oregone je s 594 metrami najhlbším v celých Spojených štátoch a druhým najhlbším v Severnej Amerike. Vzniklo zhromaždením zrážkovej a podzemnej vody v sopečnom kráteri alebo kaldere (2100 – 2400 m n.m.) po skončení sopečnej činnosti asi pred 7.700 rokmi. Voda v jazere má obvykle nádhernú žiarivo modrú farbu a plní sa takmer výhradne dažďom a snehom.

 

Titicaca

Titicaca je so svojou rozlohou 8 800 km² najväčším jazerom v Južnej Amerike. Nachádza sa na hraniciach medzi Peru a Bolíviou v nadmorskej výške približne 3 800 m n. m. Starovekí Inkovia verili, že v hlbokých modrých vodách sa zrodilo samo Slnko. Turisti si pri plavbe po jeho hladine vychutnávajú hlavne výhľad na snehom pokryté vrcholce Ánd aj množstvo plávajúcich a prírodných ostrovov.

 

Mŕtve more

Mŕtve more, ktoré leží vo výške 413 metrov pod morom na hranici Izraela, Jordánska a Palestíny, sa dlho považovalo za najnižšie položené miesto na svetovej súši. O toto prvenstvo síce nedávno prišlo, aj tak však patrí k najunikátnejším miestam na Zemi. Obsahuje totiž až desaťkrát viac soli ako morská voda a  domáci obyvatelia ju využívajú na ďalšie spracovanie. Rôzne výrobky pripravujú aj z bahna.

 

Vierwaldstattské jazero

Švajčiarsko má nádherných jazier hneď niekoľko, za to najpôsobivejšie sa ale považuje to štvrté najväčšie. Vierwaldstättersee leží v náručí Álp a väčšina pobrežia strmo stúpa do hôr až 1 500 m nad hladinu. V rovinatejšej časti brehu leží nádherné mesto Luzern, odkiaľ vyrážajú vyhliadkové plavby. Obrovským lákadlom sú však aj okolité turistické chodníky, odkiaľ je na jazero nádherný výhľad.

 

Laguna Colorada

Soľné jazero Laguna Colorada leží na juhozápade Bolívie vo vysokej nadmorskej výške 4278 metrov a jeho priemerná hĺbka je len okolo 0,5 metra. Jazero je známe ako Červená lagúna, čomu vďačí za svoje výrazné sfarbenie. To spôsobujú červené sedimenty a riasy, ktoré tu žijú vďaka vysokej koncentrácii soli. Laguna Colorada však láka turistov aj vďaka plameniakom a darí sa tu tiež chovu alpák.

 

Zelené jazero

Grüner See na úpätí pohoria Hochschwab v Štajersku je absolútnym svetovým unikátom. Je totiž tvorené výlučne vodou z topiaceho sa snehu, ktorá do neho priteká z blízkych vrchov. Počas zimných mesiacov je toto miesto takmer úplné vyschnuté a využívané ako park, v lete sa ku krištáľovo čistému jazeru vydáva mnoho milovníkov prírody. Najvyššia hladina je začiatkom júna, kedy je toto výnimočné miesto plné potápačov zvedavých na to, ako vyzerá horský park pod vodou.

 

Lake Matheson

Lake Matheson je malé ľadovcové jazero na juhozápade Nového Zélandu. Prezývajú ho aj Mirror Lake, teda Zrkadlové jazero, pretože sa v ňom dokonalo odráža najvyšší vrch krajiny Aoraki / Mount Cook. Jazero je domovom úhorov aj mnohých vodných vtákov a celé stáročia predstavovalo dôležitý zdroj potravy pre pôvodné obyvateľstvo Maorov. Aj dnes je v ňom povolený rybolov, ale užiť si môžete aj kúpanie či niektoré vodné športy.

 

Jazero piatich kvetov

Celý národný park Jiuzhaigou patrí k najkrajším oblastiam v Číne. Jazero piatich kvetov je výnimočné tým, že na jeho dne sú už stovky rokov pokojne uložené pozostatky starovekých stromov. Tam sú akoby zakonzervované a keďže je voda priezračne čistá, sú výborne viditeľné. Jazero najkrajšie pôsobí počas jesene, keď sa navyše vo vode odrážajú aj pestro sfarbené stromy a vytvárajú jedno z najfotogenickejších miest na našej planéte.

 

Jazero Abraham

Jazero Abraham vzniklo uprostred nádherných hôr len v roku 1972. Na prvý pohľad vás hneď upúta farba vodnej plochy, ktorá sa v závislosti od ročného obdobia mení od tyrkysovej až po priezračnú modrú. Najzaujímavejší je ale Abraham v lete. Keď totiž úplne zamrzne, pod čírym ľadom sa vytvoria zamrznuté bublinky rôznych veľkostí. Spôsobené je to prítomnosťou vodných rastlín, ktoré vytvárajú plyny.

 

Lake McKenzie

Lake McKenzie sa nachádza na austrálskom ostrove Fraser Island, zapísanom na Zozname svetového dedičstva UNESCO. S rozlohou 1 630 km² je totiž najväčšom pieskovým ostrovom na planéte. K jeho najnavštevovanejším atrakciám patrí jazero McKenzie - nielen pre jeho srdcovitý tvar, ale aj kvôli výnimočne čistej vode a kremičitému piesku, ktorý ho obklopuje. V jazere sa dá kúpať a piesok vraj dokonca robí divy s pokožkou.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa