Jeseň im nesmierne pristane: 12 najkrajších národných parkov Európy

2020-10-16 08:01:00 |   |    | 

Uplynulý mesiac bol globálne najteplejším septembrom od začiatku meraní v roku 1979, teraz to však na babie leto vôbec nevyzerá. Škoda, keď je jasná obloha, príroda nám práve na jeseň ukazuje jednu zo svojich najčarovnejších podôb. Dôkazom sú aj fotografie najkrajších národných parkov Európy.



 

Plitvické jazerá, Chorvátsko

Okrem mora sú najväčším tromfom chorvátskeho turizmu Plitvické jazerá v horskom pásme Mala Kapela. Ich sústavu tvorí 16 rôzne veľkých kaskádovitých jazier a medzi nimi väčšie či menšie vodopády. Návštevu Plitvických jazier si obvykle spájame s letným obdobím, kedy však praskajú vo švíkoch. Oveľa lepšou alternatívou je jesenné obdobie. Nielen preto, že vtedy si tento nádherný kus prírody vychutnáte vo väčšom súkromí, ale jeseň navyše tomuto národnému parku neskutočne pristane.


Saské Švajčiarsko, Nemecko

Na hraniciach Nemecka s Českom sa nachádza Národný park Saské Švajčiarsko, ktorý spája obe krajiny. Typickým sú preňho pieskovcové skaly netradičných tvarov, ktoré pripomínajú vysoké komíny či sochy. Tie sú výzvou aj pre horolezcov. Na ploche národného parku sa nachádza niekoľko tisíc trás, ktoré môžu zdolať amatérski vyznávači tohto športu, ale aj skaly, ktoré dajú zabrať skúseným borcom. Jednou z najobľúbenejších atrakcií je kamenný most Bastei, ktorý je najfotografovanejším miestom tohto parku.

 

Dolomity, Taliansko

Dolomity na severe Talianska patria k najkrajším pohoriam sveta a od augusta 2009 sú zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO. V tejto časti Južných vápencových Álp sa nachádza 18 štítov s výškou nad 3000 m n. m., ktoré tvoria spolu s množstvom úzkych hlbokých údolí nádhernú scenériu. Zasnežené skalnaté vrcholky, zelené lúky, všadeprítomné oranžovo sfarbené stromy a prevaľujúca sa hmla - presne tak vyzerá toto čarovné miesto na jeseň.

 

Divoká tajga, Fínsko

Fínska Divoká tajga je oblasť úplne nedotknutá človekom. Typické sú pre ňu krištáľovo čisté jazerá, priezračné rieky a ihličnaté lesy, ktoré sú domovom zvierat, aké inde v Európe vo voľnej prírode len tak neuvidíte. Medvede, losy, soby, rysy, vlky, poletušky aj rôzne dravé vtáky sú tými najkrajšími objektmi fotografov. Navštíviť túto oblasť v ktorúkoľvek časť roka je vďaka nim nezabudnuteľným zážitkom, v jesenných farbách je však úplne najkrajšia.

 

Écrins, Francúzsko

Parc national des Écrins je jedným z desiatky národných parkov vo Francúzsku. Rozkladá sa na ploche 918 km2 a jeho územie tvoria lesy, jazerá, údolia, ľadovce a alpské štíty. Viac ako 150 ich vykúka nad 3000 m n. m., najvyšším vrcholom je Barre des Écrins (4.102 m n. m.). Ročne prichádza preskúmať Écrins asi 800.000 turistov, v zime je však park prístupný len s horským vodcom. Aj jeseň je už na horách studená, v prípade pekných dní však ešte ponúka skvelú turistiku.

 

Durmitor, Čierna Hora

Pohorie Durmitor sa nachádza v severnej časti Čiernej Hory a je súčasťou Dinárskej horskej sústavy. Masív zo severnej strany ohraničuje kaňon rieky Tara, ktorý patrí k najhlbším na svete a poskytuje domov 1.500 druhom rastlín a 130 druhom vtákov. Unikátom je aj voľne prístupná ľadová jaskyňa, ktorá vzniká počas jari, keď sa z okolitých končiarov rozpúšťa sneh a vytvára nádherné útvary. V závislosti od počasia sa potom tieto ľadovcové kvaple udržia niekoľko nasledujúcich mesiacov.

 

Triglavský národný park, Slovinsko

Triglav je jediným národným parkom v Slovinsku. Dokopy ponúka až 7000 kilometrov chodníkov rôznych obtiažností. Viaceré z nich sú jednoducho dostupné v nádherných údoliach a spájajú romanticky pôsobiace dedinky v okolí. Triglavský národný park je pomenovaný podľa najvyššieho vrchu (2.864 m n. m.), ktorého názov odkazuje na tri hlavy slovanského božstva, predstavujúce nebo, zem a podzemnú ríšu. Triglav je zobrazený aj na slovinskom znaku a vlajke.

 

Soomaa, Estónsko

Estónsky národný park Soomaa je iný ako ostatné - väčšinu územia totiž pokrývajú rozľahlé močiare. Turisti ho poznajú najmä kvôli masívnym záplavám alebo tzv. „piatemu ročnému obdobiu“, ktoré prichádza, keď topiaci sa sneh a silné dažde zalejú vodou celé lesy a lúky. V takomto prostredí sa výborne darí bobrom aj vydrám, Soomaa je však aj domovom losov, jeleňov, rysov, vlkov, medveďov a mnohých vtákov. Najlepšie sa obdivujú z vyhliadkových veží a drevených chodníkov, ktorými je Soomaa popretkávaná.

 

Ordesa, Španielsko

V španielskom národnom parku Ordesa si na svoje príde každý cestovateľ. Tí skúsenejší pokoria najvyšší vrchol Monte Perdido (3.355 m n. m.), menej zdatní turisti sa zas môžu vybrať k 1.700 metrov vysokému vodopádu Cola de Caballo (Konský chvost) alebo k vyhliadkam na útesoch, ako je napríklad Garganta. Možno sa vám pošťastí zazrieť aj najmajestátnejšieho obyvateľa parku – takmer ohrozeného bradáňa žltohlavého (orlosupa bradatého), ktorý má rozpätie krídel dva metre.

 

Göreme, Turecko

Národný park Göreme sa rozkladá na takmer 100 km2 v centrálnom Turecku. Od roku 1985 je spolu so skalnými lokalitami v Kapadokii zapísaný na Zozname UNESCO. Vďačiť za to môže nielen údoliam a pozoruhodným skalným útvarom známym ako „peri bacaları“ (rozprávkové komíny), ale aj obydliam a svätyniam, ktoré si v ich útrobách hĺbili ľudia už od 4. storočia. Mnohé z nich sa dajú počas potuliek po národnom parku aj navštíviť. Až 15 vytesaných kostolov je súčasťou otvoreného múzea Göreme Açikhava Müzesi.

 

Sarek, Švédsko

Švédske pohorie Sarek je akousi škandinávskou verziou Álp. Aspoň na pohľad – vysoké horské masívy sa tu striedajú s hlbokými údoliami a čerešničkou na torte sú ľadovce, čarovné riečky a malé vodopády. Najznámejšou oblasťou je údolie rieky Rapa, ktorej delta je domovom bohatej fauny. Vidieť ju na vlastné oči sa však podarí len skúseným dobrodruhom - hoci patrí Sarek medzi najstaršie národné parky v Európe, prechádza ním len jediná oficiálna turistická trasa.

 

Vatnajökull, Island

Vatnajökull na juhovýchode Islandu je s maximálnou hrúbkou takmer kilometer a plochou asi 8.000 km2 druhým najväčším ľadovcom v Európe. Spolu s okolitými oblasťami tvorí srdce rovnomenného národného parku, ktorý vznikol v roku 2008 zlúčením dvoch národných parkov (Skaftafell a Jökulsárgljúfur). Tyrkysové ľadové kryhy a zasnežené horské vrcholy v pozadí patria k typickým obrázkom z Islandu. Smutnou správou však je, že sa Vatnajökull stráca pred očami - ročne sa roztopí až 40 km2 ľadu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa