Tribeč nie je jediný: 6 najtajuplnejších miest na svete nedá vedcom spať

2020-12-10 09:00:00 |   |    | 

Existujú miesta, ktoré odnepamäti zamestnávajú ľudskú zvedavosť viac než iné. U nás k nim patrí tajuplné pohorie Tribeč, kde údajne miznú ľudia, na svete sú však aj ďalšie záhady, ktoré nedajú vedcom spať.



 

Stolová hora v Peru

Stolová hora Marcahuasi v Peru leží asi sto kilometrov od Limy v nadmorskej výške 4.200 metrov. Samotní Peruánci tomuto ohromnému skalnému mestu hovoria „trón bohov“ a po večeroch si rozprávajú o tajomných svietiacich skalách a ohromných sochách zvierat. Za určitého svetla a v určitú dennú a ročnú dobu sa totiž ohromné skalné masívy menia na človeka, klokana, slona, tuleňa, ale i tyranosaura a niektorí cestovatelia hovoria, že v noci bolo v ich okolí počuť zvieracie zvuky, dupot koní, ručanie a vytie. Podľa domorodcov to svedčí o jednom - vyrušené sochy zvierat ožívajú zo spánku. A zatiaľ čo časť vedcov tvrdí, že bizarné skalné útvary sú len dielom prírody, iní opatrne pripúšťajú, že možno vznikli kedysi dávno ľudskou rukou. Autor je ale neznámy.

 

Čierna diera zvaná Bermudský trojuholník

Bermudský trojuholník je oblasť na juhovýchodnom pobreží Spojených štátov. Jeho tri vrcholy sa nachádzajú na Bermudách, v Miami na Floride a v meste San Juan v Portoriku. V decembri 1945 tu bez stopy zmizla letka číslo 19. Piloti piatich amerických bombardérov najskôr do vysielačiek hlásili zvláštnu a hustú hmlu a potom sa odmlčali naveky. Ani lietadlá, ani telá sa nikdy nenašli. V roku 1963 sa situácia zopakovala. V rovnakej oblasti zmizla nákladná loď s 39 mužmi na palube a ich telá záchranári nikdy neobjavili. Vedci však majú niekoľko teórií, ktoré záhadné miznutie plavidiel a lietadiel racionálne vysvetľujú. Jedna z nich počíta s ohromnými ložiskami metánu na morskom dne. Po jeho uvoľnení z dna pohltí ohromná plynová bublina všetko na hladine, poprípade i vo vzduchu nad ňou. Nevylučujú ani existenciu obrovských morských vĺn. Vzhľadom k tomu, že v tejto oblasti je veľká hĺbka, je veľmi ťažké nájsť trosky a prípadné obete. Podľa oficiálnych správ však v oblasti nemizne viac lodí a lietadiel ako inde.

_______________________________________________________________________________________________

Pravda o Trhline: Záhadnú stratu orientácie v lesoch Tribeča spomínajú turisti i hubári

_______________________________________________________________________________________________

Tajuplné obrazce v Peru

Peruánske geoglyfy - tzv. Nazca lines - vznikli v púšti neďaleko pobrežia pred asi 2000 rokmi a zobrazujú zvieratá, rastliny, bájne tvory a geometrické vzory. Patria k svetovému dedičstvu UNESCO a sú jednou z popredných turistických atrakcií Peru. Zhruba 300 figurálnych obrazcov sa nachádza asi 385 kilometrov juhovýchodne od metropoly Lima. Geoglyfy sú plne rozoznateľné len zo vzduchu, aj preto sú obľúbenou témou rôznych záhadológov. Erich von Däniken napríklad tvrdí, že sú dielom mimozemšťanov. Iní bádatelia usudzujú, že ide o rituálne symboly vytvárané ako pocty bohom, ďalší ich považujú za obrovský astronomický kalendár alebo označenie miest s prameňmi podzemnej vody. Pravdy sa už asi ťažko dopátrame, a tak nám zostáva len pozorovať úchvatné kresby alebo na chvíľku zavrieť oči a predstavovať si, ako robotníci z radov Inkov podľa presných plánov dávnych inžinierov vykopávajú ryhy tvoriace gigantické obrazce.

 

Mimozemšťania v Oblasti 51

„Použitie smrtiacej sily povolené!“ Práve týmito nápismi je ohraničená Oblasť 51 (Area 51) v Nevadskej púšti. Oficiálne ide o výskumné centrum leteckých síl, geologicky o oblasť vyschnutého jazera Groom. Všeobecne sa predpokladá, že ide o tajnú americkú leteckú testovaciu základňu, kde Spojené štáty vyvíjajú nové lietadlá, ale… oficiálne toto miesto až do roku 1994 vôbec neexistovalo, čo umožnilo vznik mnohých konšpiračných teórií. K tým najznámejším patria tie, ktoré vychádzajú z údajného stroskotania mimozemského plavidla práve v tejto oblasti. Podľa niektorých záhadológov práve tu Spojené štáty študujú nielen mimozemšťanov, ale aj ich lode, pričom s ďalšími sa tu schádzajú. Iné teórie zase tvrdia, že ide o miesto, kde Američania v roku 1969 nafilmovali pristátie na Mesiaci.

_______________________________________________________________________________________________

Magické miesto alebo obrovský podvod? Djokovič propaguje kontroverznú turistickú atrakciu

_______________________________________________________________________________________________

Údolie smrti v USA

Údolie smrti je najteplejším a najsuchším miestom na svete. Teploty tu počas leta bežne dosahujú 47-50°C, najvyššia nameraná teplota je tá z roku 1913, kedy tu bolo presne 56,7 °C. K takým horúčavám dochádza nielen preto, že Údolie smrti leží na okraji Mohavskej púšte, ale tiež preto, že sem dole okolité vysoké hory neprepúšťajú chladný vzduch. V letných horúčavách sa preto často stáva, že keď začne pršať, kvapky vody vyschnú ešte skôr, než stihnú dopadnúť na zem. To, čo Údoliu smrti pridáva na vážnosti a tajuplnosti, je však hlavne vyschnuté jazero Racetrack Playa, po ktorého povrchu sa pohybujú asi dve stovky kameňov. A nikto nevie, ako a prečo k tomu dochádza. Veď niektoré vážia i 300 kilogramov! Nech sa vedci snažili ako chceli, žiadnu z hypotéz dostatočne nedokázali. Jedna z nich napríklad počítala s dažďovou vodou a veľmi silným vetrom, v dôsledku ich pôsobenia potom mal na zemi vznikať klzký povrch, po ktorom sa kamene pohybovali a doposiaľ bez vysvetlenia pohybujú.

 

Veľkonočný ostrov

Veľkonočný ostrov, v domorodom jazyku Rapa Nui, leží asi 3 600 kilometrov západne od pobrežia Južnej Ameriky. Na 163 štvorcových kilometroch tu žije asi 6 tisíc ľudí a s nimi i niekoľko stoviek podivných sôch moai. Prví obyvatelia tu podľa všetkého boli až v 6. storočí, v 19. storočí ich zostal v dôsledku tuberkulózy, kiahní, vojen a aktivít otrokárov len zlomok. Po pôvodných 10 tisícoch tu však zostalo i niečo, nad čím zvyšku celého sveta zostáva rozum stáť. Presne 887 gigantických sôch, o ktorých nikto nevie prečo vznikli a čo majú symbolizovať, ľudstvo fascinujú už od doby, kedy sa o nich dozvedelo. Vieme o nich, že sa nachádzajú na mnohých miestach na ostrove, stoja na kamenných plošinách nazývaných ahu a niektoré už zďaleka nie sú v pôvodnom stave. Zatiaľ čo nad zemou turisti obdivujú hlavy a hrudníky, pod zemou sa nachádzajú i zvyšky tiel. Vedci sa domnievajú, že sochy v minulosti slúžili ako posvätné miesta a vznikali ako tzv. sochové chrámy. Na nájdených doštičkách sa nachádzajú nápisy v jazyku rongo-rongo, ktoré možno celú podstatu sôch vysvetľujú, ale vedci jazyk doposiaľ nerozlúštili, takže vyriešenie záhady sa zatiaľ nekoná.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa