Zabudnite na sivý priemer: Toto sú najfarebnejšie mestá sveta

2021-02-05 07:30:00 |   |    | 

Niektoré mestá sú pre cestovateľov veľkým zážitkom. Už z diaľky vyzerajú ako pestrá paleta maliarov a sú príjemným pohladením pre dušu. Ulice plné farebných fasád nájdete všelikde vo svete. Veľmi príznačné sú pre južanské alebo exotické krajiny, ale vidieť ich môžete aj v severských štátoch. Za všetky stačí spomenúť Taliansko, Portugalsko, Nórsko či Dánsko.



 

Procida, Taliansko

V Taliansku nájdete hneď niekoľko oblastí, ktoré sú známe vďaka pestrým fasádam domov. Podľa domácich je jedným z najkrajších malý ostrov Procida, ktorý sa nachádza v blízkosti Ischie. Už pri príchode do prístavu uvidíte z diaľky takéto nádherné divadlo, ktoré skvele kontrastuje s farbou mora a okolitou prírodou. Spomedzi všetkých vyniká vežička kostola, ktorý je postavený na jednom z najvyšších bodov ostrova. Zaujímavý je tiež dôvod výberu rôznych odtieňov domov. Domáci sa tak rozhodli kvôli tomu, aby rybári už z diaľky videli, kde bývajú a aby sa im počas rybačiek necnelo za ich blízkymi.

 

Kodaň, Dánsko

Farebné fasády domov v severských krajinách majú za úlohu okrem iného rozveseliť pochmúrne dlhé zimné dni, ktoré vládnu v týchto končinách. Keď sa prejdete takýmito štvrťami, ihneď vám to vylepší náladu. Najznámejšiu štvrť s takouto architektúrou nájdete v Kodani. Nyhavn bola v minulosti domovom Hansa Christiana Andersena a možno aj toto farebné prostredie ho inšpirovalo k tomu, aby sa zamiloval do rozprávok, ktoré ho sprevádzali počas celej kariéry. V súčasnosti sa tam nachádza množstvo zaujímavých podnikov a kaviarní, ktoré vytvorili obľúbenú mestskú promenádu neustále obklopenú malými loďami.

 

St. John, Kanada

V provincii Newfoundland sa nachádza mestečko St. John. To je známe aj vďaka štvrti, ktorú prezývajú podľa známych farebných želé cukríkov. Presne tak totiž vyzerajú fasády tunajších domčekov. V centre sú postavené husto jeden vedľa druhého, ale postupne sa tento štýl presúva aj do odľahlejších častí, kde sú po útesoch roztrúsené osamelé skupinky obydlí. Práve tie nádherne vyniknú počas každého ročného obdobia. V lete kontrastujú s morom a v zime zase so snehovou prikrývkou. Výber fasády je vždy na majiteľoch a nemusia byť namaľované podľa vopred určenej schémy.

 

Willemstad, Curacao

Farebné domčeky ešte viac podčiarkujú atmosféru exotickej krajiny Curacao. Nenachádzajú sa len v hlavnom meste, ale aj v celej časti ostrova. Zaujímavosťou je, že pôvodne boli všetky domy natreté bielou farbou. Lenže holandský generál a guvernér Albert Kikkert trpel pri pohľade na ne silnou migrénou. Od ich fasád sa totiž neustále odrážali slnečné lúče, ktoré mu spôsobovali intenzívne bolesti hlavy. Kvôli tomu nariadil, aby všetky príbytky natreli nejakým sýtejším odtieňom, ktorý by mu nerobil tieto ťažkosti. Odvtedy je zvykom, že sa všetky nové stavby natierajú takýmito pestrými farbami.

 

Havana, Kuba

Každý, kto navštívi Kubu, chce vidieť presne túto nádhernú časť Havany. Pestré domčeky, staré autá a všade typická uvoľnená atmosféra tejto krajiny. Domáci nešetria dobrou náladou, ktorá sa prenáša aj na turistov. V Havane nájdete päť blízkych námestí, ktoré majú takúto koloniálnu architektúru. Väčšina domov je už starších a ich fasády sú poškodené, ale práve to dodáva tomuto miestu špecifickú atmosféru a ešte väčšie čaro. V domoch nájdete niekoľko jazzových klubov a tešiť sa môžete aj na malé reštaurácie s lokálnou kuchyňou. Ak naberiete odvahu, vyskúšať môžete i jednoduché jedlá z pouličného predaja.

 

Longyearbyen, Nórsko

V Nórsku sa tradícia farebných domčekov viaže skôr k vidieku. Dobre známe je mestečko Longyearbyen, ktoré počas zimy nádherne svieti spomedzi veľkej ľadovej nádielky. Pôvodne to bola známa banícka oblasť, ale dnes je už funkčná iba jediná z baní. Farebné fasády obydlí si podľa domácich zvolili kvôli tomu, že takto chceli oživiť ponurú industriálnu atmosféru. Okrem toho taktiež vynikajú počas zimných dní, takže každý už z diaľky dokáže výborne rozoznať, kde sa nachádza jeho milovaný domov.

 

Burano, Taliansko

Zatiaľ čo obyvatelia iných takýchto miest majú voľnú ruku v úprave svojich fasád, Burano zvolilo opačnú taktiku. Táto perla v blízkosti Benátok je známa nádhernou architektúrou. Odtiene jednotlivých budov sú sýte a tvoria dokonalú symbiózu. Práve kvôli tomu musia majitelia príbytkov dodržiavať stanovené pravidlá a svoje domy môžu nafarbiť len vopred určeným odtieňom. Rezervujte si plavbu po tunajších kanáloch, aby ste si lepšie vychutnali toto farebné divadlo.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa