Zelené pľúca miest: Toto je 7 najväčších parkov na svete

2021-03-15 08:01:00 |   |    | 

Mestskí architekti spravili pred niekoľkými dekádami veľkú chybu. Zeleň ustupovala expandujúcej výstavbe a kvôli tomu sa v súčasnosti počas leta ulice priveľmi prehrievajú. Práve teraz dokážeme oceniť význam mestských parkov, ktoré sú aspoň malými oázami pokoja uprostred betónovej džungle. V týchto lokalitách sa až dodnes podarilo uchovať tie najväčšie z nich.



 

Central Park, New York, USA

Nielen jeden z najväčších, ale aj najznámejších mestských parkov sa rozprestiera uprostred rušného New Yorku. Pre domácich je malým vykúpením z večného chaosu, ktorý vládne v uliciach mesta. Keď začali v 19. storočí pribúdať výškové budovy, odborníci si uvedomili, že túto betónovú prevahu bude treba nejako kompenzovať. Preto začali apelovať na predstaviteľov New Yorku, aby vyčlenili časť územia na veľký park. Na jeho vytvorenie potrebovali 20 rokov, pretože nechceli z neho urobiť len zelené pľúca mesta, ale obyvateľom túžili ponúknuť aj miesto na rôzne aktivity a stretávanie sa. Postupne tam zasadili stovky stromov, vypestovali záhony s nádhernými kvetmi a vytvorili veľké trávnaté plochy. V súčasnosti v Central Parku vďaka tomu nájdete množstvo ihrísk, chodníky na beh či bicyklovanie, organizujú tam tiež rôzne podujatia a nachádza sa tam niekoľko dôležitých turistických bodov ako napríklad najkrajšia vyhliadka na New York alebo malé dobové budovy.

 

Phoenix Park, Dublin, Írsko

Najväčší mestský park v Európe sa nachádza v írskom Dubline. Sídli na okraji centra a v blízkosti hlavnej vlakovej stanice. Rozdelený je do niekoľkých častí, kde nájdete viacero zaujímavostí. Veľkú plochu zaberá najväčšia ZOO v krajine, neďaleko nej sa nachádza prezidentský palác, ktorý môžete navštíviť počas vybraných termínov a nachádza sa tam aj známy dublinský monument. Veľmi obľúbenou zastávkou je viktoriánska kaviareň a počas prechádzky môžete zájsť až k bývalému rodinnému sídlu, ktoré patrilo Guinnessovej rodine. Pre verejnosť je sprístupnená časť jeho priestorov. V odľahlejších lokalitách parku chovajú jelene, ktoré dodávajú tomuto miestu osobitú atmosféru. Na jeho okraji sa nachádza bývalá pevnosť, do ktorej robí mesto raz týždenne organizované prehliadky. Celý park si môžete pozrieť aj na bicykli, ktorý si môžete prenajať hneď pri vstupnej bráne.

 

Chapultepec, Mexico City, Mexiko

Mexický park sa rozprestiera na ploche 1800 akrov. Zaujímavosťou je, že kedysi sa na tomto mieste nachádzala letná rezidencia aztéckych panovníkov. V súčasnosti je taktiež časť z neho vyhradená pre palác mexického prezidenta, ktorý však nie je voľne prístupný verejnosti. Hlavným cieľom záhradných architektov bolo prispôsobiť celé územie parku tak, aby ponúkol niekoľko rôznych podôb záhradníctva. Vďaka tomu sa tam nachádzajú zalesnené miesta, časť s množstvom záhonov, upravené trávniky, ale aj voľné lúky. Bližšie k centru v ňom nájdete aj niekoľko fontán a zaujímavých pamiatok. Tou najhlavnejšou je bývalý hrad, ktorý už dnes slúži ako historické múzeum.

 

South Mountain Park, Phoenix, USA

Oproti predošlým trom parkom má South Mountain vo Phoenixe úplne iný charakter. Tentoraz sa nezačína priamo v centre, ale na okraji mesta, odkiaľ prechádza až do púšte Sonoran, ktorého je súčasťou. Má charakter voľnej prírody a nachádza sa v ňom len minimum stavieb. Jeho súčasťou je takmer 100 kilometrov turistických chodníkov, na ktorých si užijete krásy tohto regiónu. V minulosti sa aj v areáli parku nachádzalo niekoľko menších mestečiek a dedín. Na začiatku 20. storočia sa však rozhodli upraviť celý terén na prírodnú lokalitu a navrátili tomuto regiónu jeho prapôvodný charakter.

 

Metropolitný park, Santiago, Čile

Rozloha Metropolitného parku je veľmi podobná ako v prípade Chapultepecu. V čilskom Santiagu sa môžete tešiť na viacero rozmanitých atrakcií. Hlavnú časť tvoria chodníky so zalesnenou a záhradnícky upravenou krajinkou, kde môžete pestovať aj rôzne športové aktivity. Potom sa už môžete vybrať na návštevu jednej z najväčších ZOO v juhoamerických krajinách. Predstavitelia mesta mysleli aj na tunajších obyvateľov, ktorým pripravili kúpalisko s veľkým bazénom. Počas potuliek touto lokalitou sa vyberte aj na vyhliadku, z ktorej budete mať najlepší výhľad na celé Santiago. Dôležitou atrakciou tohto parku je socha Panny Márie, ktorá je vysoká 13 metrov a pre domácich predstavuje malé pútnické miesto.

 

Bitcevskij Park, Moskva, Rusko

Najväčší moskovský park vás prekvapí svojou rozmanitosťou. Podľa odborníkov sa tam nachádza až 500 rôznych druhov rastlín a drevín. Väčšinou má charakter voľnej prírody a ideálny je pre cyklistku a beh. V roku 1980 tam vybudovali aj areál na jazdu na koňoch, ktorý využili počas olympijských hier. Táto nádherná prírodná oblasť sa smutne preslávila na začiatku milénia. Medzi rokmi 2001 až 2006 tam totiž úradoval sériový vrah Alexander Pičuškin, ktorý postupne zavraždil minimálne 49 obetí. V tomto období sa tam ľudia báli chodiť a trvalo ešte dlho, kým sa vrátili do tejto moskovskej oázy pokoja.

 

Fairmont Park, Philadelphia, USA

Hlavnú úlohu vo Fairmont Parku zohráva rieka Schuylkill. Okolo nej sa sústreďuje hlavný život mesta a často sa tam na piknikoch stretávajú domáci i turisti. Rieka sa využíva na vodné športy, ale aj na lovenie rýb. Park je rozdelený do 63 menších častí, pričom každá z nich je venovaná nejakému inému systému záhradníctva. Vďaka tomu vám ponúkne pestrú prehliadku rôznych rastlín a stromov, takže aj po niekoľkých návštevách tam stále nájdete niečo iné.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images,
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa