Najosamelejší dom sveta - stavba opradená podivnými legendami

2020-12-29 14:02:00 |   |    | 

Čarovná biela stavba na opustenom ostrove je vraj „najosamelejším domom na svete“. Pre niekoho nočná mora, ak ste však introvert a túžite po súkromí, tichu a pokoji, našli ste svoje vysnené bývanie.



 

Ostrovček Elliðaey južne od Islandu a jediná stavba na ňom sú opradené viacerými legendami. Hovorí sa, že dom dal vybudovať istý miliardár, ktorý sa tam chcel uchýliť v prípade zombie apokalypsy. Iní zas tvrdia, že tam kedysi žil fanatický pustovník a ďalší veria, že stavba v skutočnosti ani nejestvuje a na fotografie bola pridaná pomocou photoshopu.

Nie je to však pravda. Najosamelejší dom sveta skutočne existuje a je dominantou najsevernejšieho zo skupiny ostrovov známych ako Vestmannaeyjar. Ten je dnes síce úplne opustený, pred 300 rokmi ho však obývalo až päť rodín. Ich členovia sa živili lovom rýb a vtákov a chovali dobytok. Poslední ľudia z ostrova odišli v 30. rokoch a nadvládu tam prebrali mníšikovia – malé vtáky s čiernobielym sfarbením pierok a nadrozmerným zobákom živiace sa rybami v okolitých vodách.

Práve im vďačí Elliðaey aj za svoju dominantu. Bielu budovu, ktorá obletela svet ako ten najosamelejší dom, postavilo poľovnícke združenie v 50. rokoch ako svoju základňu pre poľovačky na mníšikov. Nie je tam elektrina, voda ani kanalizácia, k dispozícii je však sauna, ktorá využíva dažďovú vodu zachytávanú v nádržiach.

Kedysi sa povrávalo, že islandská vláda darovala celý ostrov vrátane domčeka obľúbenej speváčke Bjork. Podobne ako mnohé ďalšie informácie, aj táto bola neskôr vyvrátená. Legendy o tajomnom dome však neprestávajú a z odľahlého kúta sveta robia žiadanú turistickú destináciu. Niekoľko spoločností sem ponúka jednodňové výlety, počas ktorých uvidíte nielen nádherný ostrovček, ale aj jeho bielu dominantu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa