Gigantický Kristus, Budha, ale aj politici: Najväčšie sochy na svete vám vezmú dych

2021-04-01 08:01:00 |   |    | 

Zrejme najznámejšou sochou na svete je Michelangelov Dávid. Umelcovi sa na nej podarilo dokonale zachytiť všetky detaily jeho tela, preto tento muž vyzerá takmer ako živý. Vo svete mu konkurujú ďalšie významné sochy, ktoré vás tentoraz prekvapia svojou veľkosťou. Týčia sa už z diaľky na horizonte a stávajú sa pre vás nezabudnuteľnými.



 

 

1. Socha jednoty, India, 182 metrov

Aktuálne najvyššia je Socha jednoty v Indii. Spolu s podstavcom meria až 182 metrov, čím výrazne prekonáva svojho konkurenta z druhého miesta. Pozrieť si ju môžete v štáte Gudžarát. Podobizeň vysokého muža predstavuje známeho indického bojovníka za slobodu Sardára Vallabhbháího Patéla. Ten bol rodákom z tejto oblasti a takýmto spôsobom mu chceli vzdať patričnú úctu. Monumentálne dielo postavili celé z bronzu, čo výrazne zväčšuje jeho váhu. Celková výstavba trvala takmer tri roky. Domáci štátnici do nej investovali 30 miliárd rupií. Nie všetci s ich nadšením súhlasili, pretože podľa ich názoru zbytočne míňali peniaze na až tak veľkú sochu a taktiež mali pocit, že v indických dejinách by sa našli aj iné významnejšie osobnosti, ktoré by si zaslúžili takúto úctu.

 

2. Veľký Buddha, Jarný palác, Čína, 153 metrov

Zaujímavosťou je, že väčšina najväčších sôch na svete predstavuje svätcov z rôznych náboženstiev. Dominantné postavenie má medzi nimi najmä Budha. Spomedzi jeho podobizní vyniká vyše 150 metrov vysoká socha Veľkého Budhu, ktorú uvidíte v čínskom Jarnom paláci. Nápad na jej postavenie vznikol v rovnakom období, keď teroristi nechali vybuchnúť vzácnu Budhovu sochu v Afganistane a symbolicky tak chceli vytvoriť pamiatku na toto vzácne zničené dielo. Na celom povrchu je pozlátená a stojí na lotosovom kvete, ktorý je umiestnený na budove. Aj tieto podstavce sa počítajú do jeho celkovej výšky.

 

3. Stojaci Buddha Laykyun Sekkya, Mjanmarsko, 130 metrov

Mesto Monywa patrí medzi najznámejšie v Mjanmarsku. Preslávilo sa aj vďaka dvom sochám Budhov, ktoré umiestnili na vrchole Po Kaung. Zatiaľ čo jeden z týchto svätcov hrdo stojí a pozoruje celý región, ten druhý pohodlne leží na zemi. V Monywe tak zároveň uvidíte aj najväčšiu sochu ležiaceho Buddhu na svete. Obe z nich sú potreté zlatou farbou a majú prirodzenejšie stvárnenie tela a odtieň pokožky. V krajine sa stali známymi pútnickými miestami a zároveň aj najnavštevovanejšími pamiatkami.

 

4. Buddha Usiku, Japonsko, 120 metrov

Voči sochám Budhu sa vo svete prechováva patričná úcta. Preto viaceré z nich slúžia len ako pripomienka tohto boha a nemajú ďalšie využitie. Buddha Usiku v meste Usiku je výnimočný tým, že v jeho tele urobili vyhliadkovú miestnosť. Dostanete sa tam výťahom a tradične sa vám naskytne nádherný pohľad na celé okolie. Aj zvyšok bronzovej sochy má praktické využitie. Na jednotlivých poschodiach umiestnili múzeum, ktoré sa venuje najmä budhizmu a miestnej kultúre. Podobizeň svätca dokončili v deväťdesiatych rokoch, keď v tých časoch držala rekord pre najvyššiu sochu na svete.

 

5. Svätyňa Krista Kráľa, Portugalsko, 110 metrov

Pri návšteve Lisabonu istotne neprehliadnete veľkú sochu Ježiša Krista, ktorá nesie pomenovanie Svätyňa Krista Kráľa. Nachádza sa v časti Almada a dostanete sa k nej aj prostredníctvom vyhliadkovej plavby po rieke Tejo. V spodnej časti sa pod nohami Spasiteľa nachádza vyhliadková terasa, z ktorej uvidíte Belém, historickú i modernú časť Lisabonu. Po návrate do prístavu sa potom môžete loďou opäť presunúť priamo do centra. Samotná socha je kópiou podobizne Ježiša Krista z Rio de Janeiro. Stavali ju desať rokov a nebola by tak vysoká, keby nebola umiestnená na masívnom podstavci.

 

6. Guan Yin, Čína, 108 metrov

Výstavba sochy Guan Yin zabrala šesť rokov. Od tých ostatných sa odlišuje tým, že sú na nej stvárnené až tri osoby. Jedna z nich je otočená tvárou smerom k pobrežiu a ďalšie dve sledujú more. Zároveň každá z nich je zachytená v inej pozícii. Buď rukami niečo signalizujú, alebo v nich niečo držia. Na tvorbe sochy sa podieľali najmä mnísi z Číny a pridružených štátov. Má jednoduché biele sfarbenie, ktorému dominuje pár zlatých ozdobných detailov.

 

7. Socha cisárov Yan a Huang, Čína, 105 metrov

Čínska socha je odkazom na americké súsošie štyroch prezidentov na skale Mount Rushmore. Aj v tomto prípade sa rozhodli tváre vytesať priamo do skál. Trvalo im až dvadsať rokov, kým vytvorili takmer dokonalé podobizne dvoch známych čínskych cisárov, ktorý sa volali Yan a Huang. Vďaka tomu sa stali symbolickým odkazom na dejiny tejto krajiny a vzdali úctu dvom ľuďom, ktorí ich v minulosti tak ovplyvnili. V tejto časti Číny patria k najvyhľadávanejším atrakciám a pre mnohých Číňanov je veľkým snom navštíviť toto pre nich špeciálne miesto.

 

Bonus - socha bohyne Yang Asha, Čína, 88 metrov

Socha bohyne Yang Asha sa týči nad čínskym mestom Jingzhou pri Modrej rieke. So svojimi 88 metrami sa síce nedostala do sedmičky najvyšších sôch sveta, no rozhodne patrí k tým najkrajším. Veď napokon zobrazuje bohyňu krásy, ktorú uctievajú ľudia Miao!

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa