Wow, to je nádhera: 7 najkrajších mostov, ktoré uvidíte počas vašich ciest

2021-04-26 08:01:00 |   |    | 

Mosty v sebe skrývajú nádhernú symboliku. Často spájajú dva odlišné svety a ponúkajú nám cestu na miestach, kde by to bolo bez nich nemožné. I preto sa z nich často rozhodli urobiť znamenité architektonické diela, ktoré sa stávajú jedným z hitov vašich dovoleniek.



 

 

Ponte Vecchio, Florencia, Taliansko

Jedným z najcharakteristickejších miest vo Florencii je most Ponte Vecchio, ktorý sa nachádza aj na mnohých reklamných prospektoch z Toskánska. Jeho vznik sa datuje do 10. storočia. Vtedy mal ešte jednoduchú podobu z dreva a kameňa, ako to bývalo zvykom. Neskôr ho niekoľkokrát prestavali, až na neho pribudli aj menšie miestnosti, určené pre obchodníkov. Tí tam často nielen predávali svoj tovar, ale aj žili. Preto k miestnostiam postupne pribudli okná, aby mali dostatok denného svetla. Na tieto účely sa využívajú až dodnes. Zaujímavosťou je, že kedysi nebolo nič výnimočné, keď boli priamo na moste postavené nejaké úžitkové priestory. Takto chceli využiť každé voľné miesto a byť tak blízko ostatným obyvateľom.

 

Most Ľudovíta I., Porto, Portugalsko

Ku koncu 19. storočia vznikol v Porte jeden z najkrajších portugalských mostov. Jeho autorom bol Théophile Seyrig, ktorý ho celý skonštruoval z ocele a prispôsobil ho na viacero využití. Už pri príchode k rieke sa bude z diaľky hrdo vynímať a vy sa neubránite porovnávaniu s Eiffelovou vežou. Táto podoba nie je vôbec náhodná, pretože Seyrig bol v minulosti skutočne žiakom Gustava Eiffela a takto s úctou odkázal na jeho tvorbu. Most si prezrite hneď z niekoľkých uhlov, aby ste dokázali oceniť jeho krásu a majestátnosť. Najprv sa prevezte po spodnej časti, ktorá je určená pre autá. Potom tadiaľ choďte električkou a pri západe slnka sa po vrchu prejdite pešo, aby ste si vychutnali tú čistú nádheru. Nezabudnite sa na vyhliadku nad mostom vrátiť aj večer, keď je už všetko nádherne rozsvietené farebnými svetielkami.

 

Most šejka Zayeda, Abú Dabí, SAE

V minulosti bolo bežné, že bohatí ľudia investovali peniaze do podpory umenia a vďaka tomu vzniklo aj mnoho úžasných architektonických diel. Dnes je už takéto správanie skôr výnimkou, pretože milionári radšej vkladajú úspory do iných komodít, ktoré im priášajú ďalšie zárobky. No našťastie tu aj v novodobých dejinách máme nadšencov ako šejka Zayeda v Abú Dabí, vďaka ktorému vzniklo množstvo nezabudnuteľných pamiatok. Jednou z nich je most, ktorý nesie jeho meno. Autorkou tohto diela je famózna architekta Zaha Hadid. Most patrí medzi ikonické kúsky z jej tvorby, pretože ho pokladajú za jednu z najnáročnejších konštrukcií tohto druhu. Z vizuálneho hľadiska vyniká vďaka imitácií vĺn, ktoré mu dodávajú dynamickejší charakter.

 

Dúhový most Qingdao, Čína

Ak milujete pestré farby, do tohto mosta sa musíte zamilovať. Čínske mesto Quingdao sa preslávilo zaujímavých dielkom, okolo ktorého sú rozmiestnené dlhé úzke tyče, vytvárajúce dojem nikdy nekončiacej špirály. Každú z nich potom natreli nejakou inou farbou, vďaka čomu vytvorili pestrú dúhu, ktorú nemôže nikto prehliadnuť. Most je určený pre chodcov a nádherný je aj počas večernej vychádzky. Vtedy je vkusne nasvietený pár odtieňmi svetla, vďaka čomu tentoraz vyniká jeho netradičný a zaujímavý tvar.

 

Most Rakotz, Kromlau, Nemecko

Niekedy je fascinujúce pozorovať šikovnosť majstrov, ktorí v minulosti vymýšľali tak veľkolepé diela. Keď si uvedomíme, že v tom čase mali len minimum pomôcok a spoliehať sa museli na vlastnú vynaliezavosť, musíme obdivovať ich majstrovské umenie. Vďaka ich obrovskému talentu vznikli aj tak výnimočné stavby ako je most Rakotz v Kromlau. Postavili ho v 19. storočí a pri prácach použili len kamene. Z diaľky spolu so svojim okolím vyzerá ako most z rozprávky. Navyše jeho tvar vymysleli tak dokonale, že sa počas pekných dní odráža v hladine a vďaka tomu dokopy vytvárajú nádherný pravidelný oblúk. Dômyselné dielo, ktoré ešte k tomu tvorí harmonickú symbiózu s okolitou prírodou.

 

Tower Bridge, Londýn, Anglicko

I keď na prvý pohľad vyzerá Tower Bridge ako starobylý most, v skutočnosti ho postavili až na konci 19. storočia. Kvôli tomu sa im tam podarilo pridať aj pár modernejších prvkov. Napríklad spodná časť mosta sa v prípade plavby väčších lodí postupne otvára a uvoľňuje jej priestor na rieke. Svoje pomenovanie dostal podľa Tower of London, čo je miesto, kde sú uložené originálne kráľovské klenoty. Vo vrchnej časti mosta je inštalovaná výstava, ktorá hovorí o jeho vzniku, ale predstaví vám aj ďalšie najzaujímavejšie stavby tohto typu vo svete.

 

Koreňové mosty, Čérápuňdží, India

Niektoré mosty sú unikátne nielen svojim výzorom, ale aj tým, že vznikli na základe symbiózy človeka s prírodou. V Čérápuňdží uvidíte jeden z najúžasnejších dôkazov, že pri troche fantázie a snahy dokážete prekonať naozaj čokoľvek. Národný park na hraniciach s Bangladéšom má veľmi vlhkú klímu, vďaka čomu sa tam darí rastu viacerých starobylých stromov. Keďže ich korene začali postupne vyliezať zo zeme, prišli miestni s riešením, ako to využiť vo svoj prospech. Nakoniec ich začali postupne tvarovať, aby rástli tak, že vytvorili tento netradičný prírodný most, na ktorého návštevu istotne nezabudnete.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa