Osviežte sa pohľadom: 10 najkrajších vodopádov sveta

2021-06-23 08:01:00 |   |    | 

Príroda je mocná čarodejka a po celom svete nám to dokazuje mnohorakými krásami. K tým najfascinujúcejším rozhodne patria vodopády - mohutné, no predsa krehké úkazy, ktoré vytvárajú ohromujúcu pastvu pre oči, ba aj uši. Presvedčte sa sami.



 

Viktóriine vodopády

Nemožno začať iným velikánom, ako týmito africkými vodopádmi. Sú majestátne a dokážu vás ohúriť tak, ako máloktoré veci na svete. Majú obrovskú silu a keď sa dostanete do ich blízkosti, zrazu pre vás začne mnoho problémov nadobúdať iný význam. Viacerí návštevníci sa dokonca priznávajú, že sa nedokázali ubrániť slzám dojatia. Úžasný dôkaz toho, že príroda má stále nad nami väčšiu moc, ako si dokážeme pripustiť.

 

Diaoshuilou, Čína

Prekrásnymi vodopádmi sa môže pochváliť aj Čína, konkrétne jej provincia Heilongjiang a jazero Jingpo. Na jej severnom okraji sa nachádza 40 metrov široký Diaoshuilou, ktorý býva považovaný za tretí najväčší vodopád v krajine. Najpôsobivejší je počas letného obdobia dažďov, v zime zas často zamŕza a vytvára nemenej príťažlivý ľadopád.

 

Krimmlerské vodopády, Rakúsko

K našim západným susedom sa oplatí vycestovať nielen za spoznávaním bohatej histórie či za výhodnými nákupmi v outletoch, ale najmä za prírodnými krásami, ktorých má Rakúsko neúrekom. Obzvlášť národný park Vysoké Taury je ako stvorený na obdivovanie toho, čo si príroda pre človeka pripravila. Impozantné Krimmlerské vodopády sú jednoznačným dôkazom. S prehľadom kraľujú rebríčku európskych vodopádov. Veď uznajte sami, s výškou 380 metrov  a 40 000 litrami pretečenej vody za sekundu im právom patrí prvé miesto.

 

Niagarské vodopády, USA a Kanada

Ďalšie známe meno v tomto zozname. Pri ich návšteve vás prekvapia troma vecami. Prvou bude ich blízkosť k mestu, pretože by ste ich možno čakali v obklopení prírody. Druhou je komerčná stránka, ktorá sa možno miestami vymkla kontrole. No a treťou je ich mohutnosť. Vodopády vznikli z ľadovcovej vody a patria k tým najsilnejším prietokom na svete. Ak si chcete vychutnať ten najkrajší pohľad, tak si určite objednajte prelet vrtuľníkom.

 

Angelov vodopád, Venezuela

Najvyšší vodopád na svete Angel Falls alebo Salto Ángel meria 979 metrov a je teda 15-krát vyšší ako Niagarské vodopády. Na rozdiel od nich je však oveľa ťažšie dostupný. Leží totiž v srdci Národného parku Canaima, ktorý je na Zozname UNESCO. Za svoje meno vďačí pilotovi Jimmymu Angelovi, ktorý toto čarovné miesto objavil v roku 1937. Vďaka nemu býva jeho názov niekedy prekladaný aj ako Anjelský vodopád.

 

Iguazu, Argentína a Brazília

Tak ako v prípade Niagarských vodopádov, i tieto sa nachádzajú na hraniciach dvoch štátov. Argentína sa o ne delí s Brazíliou. Vodopády ležia na rieke Iguazu a podľa legendy vznikli po tom, čo sa jeden z bohov nahneval na smrteľníčku, ktorú si chcel vziať za ženu, no tá ho odmietla. On potom v afekte oddelil rieku veľkým vodopádom, ktorý sa stal jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií. Vodopády sú obklopené rozsiahlym chráneným parkom, a tak tu objavíte aj prekrásnu prírodu.

 

Sedem sestier, Nórsko

Nie jeden, ale rovno sedem vodopádov priláka každoročne do Nórska tisícky zvedavcov, ktorí ich chcú vidieť na vlastné oči. Priamo do fjordu Geirangerfjord padajú kolmo v priemere z 250 metrovej výšky. Najkrajšie sú v sezóne od mája do júla, kedy majú spravidla najviac vody. S čarokrásnym miestom a hlavne názvom vodopádov sa spája viacero legiend. Podľa jednej z nich sa sedem sestier hádalo o priazeň muža, ktorý si však žiadne z dievčat nevybral. Sestry zúfalé z dlhého čakania preto začali plakať, až sa premenili na veľkolepé vodopády, ako ich poznáme dnes.

 

Vodopády Havasu

Ak by ste čakali, že najfotografovanejším vodopádom je ten Niagarský alebo Iguazu, budete sa mýliť. V skutočnosti podľa štatistík víťazia arizonské Havasu, ktoré nájdete v Grand Canyone. Nie sú tak obrovské a mohutné, no ponúkajú krásnu kombináciu s farbou okolitých skalísk a zelenou prírodou. Zároveň vytvárajú aj niekoľko malých jazierok, v ktorých sa môžete okúpať a zažiť tak unikátny zážitok.

 

Plitvické vodopády

Chorvátsko má nádhernú nedotknutú prírodu. Jej milovníkov najviac zaujmú národné parky ako Kornati či Plitvické jazerá, kam turistov láka až 16 malých jazier krištáľovo-modrozelenej farby, ktoré sú vzájomne spojené vodopádmi. Plitvičky sú v Chorvátsku číslo jeden a sú dokonca zaradené aj na zozname prírodných pamiatok UNESCO. Patria vôbec k najkrajším prírodným úkazom Európy.

 

Godafoss, Island

Island má vodopádov na rozdávanie, preto je ťažké vybrať ten najkrajší. Spomedzi všetkých, ktoré sa v krajine nachádzajú, si osobitú pozornosť zasluhuje Godafoss alebo vodopád bohov. Pohľad na nespútanú vodnú masu na rieke Skjálfandafljót vo vás okamžite vyvolá mix emocií: rešpekt, strach, obdiv a nemý úžas. Vodopád široký 30 metrov mnohým pripomína podkovu a je môžné ho obdivovať z viacerých strán. Neďaleko vodopádu sa nachádza parkovisko, vďaka čomu patrí Godafoss k vyhľadávaným turistickým cieľom.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images,
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa