Bez moderných technológií: 10 svetových zázrakov, ktoré stvoril človek

2021-08-03 08:01:00 |   |    | 

Pri pohľade na niektoré stavby sa nedokážeme ubrániť tomu, aby sme ich nepozorovali so zatajeným dychom a údive, aké výnimočné veci dokáže vytvoriť človek. Týchto desať svetových zázrakov dokonca vzniklo bez toho výdobytkov moderných technológií!



 

1. Pyramídy v Gize, Egypt

K najveľkolepejším ľudským dielam nepochybne patria  pyramídy v Gize, ktoré si istotne nenecháte ujsť počas vašej dovolenky v Egypte. Fascinujúce stavby vás prekvapia najmä, ak si uvedomíte, ako dávno ich vybudovali. Vtedy totiž ich stavitelia a ani konštruktéri nemali k dispozícii toľko pomôcok ako v súčasnosti. Napriek tomu sa im v priebehu dvadsiatich rokov podarilo vytvoriť veľkolepé diela, ktoré pozostávajú z dvoch miliónov kameňov. V interiéri sa nachádzajú dômyselné systémy ochrany pred zlodejmi, ktoré mali mŕtvym faraónom zabezpečiť posmrtný pokoj a bezproblémový prechod na druhý svet.

 

2. Veľký čínsky múr, Čína

Je veľká škoda, že sa nepodarilo uchovať túto pamiatku v pôvodnom stave. Predstavte si, aká úžasná stavba to musela byť v minulosti. Veľký čínsky múr stavali v priebehu vlády niekoľkých dynastií panovníkov. Prvé práce spustili v 5. a posledné ukončili v 16. storočí. Za toto obdobie sa im podarilo postaviť vyše 8000 kilometrov dlhý múr, ktorý ich mal ochrániť pred nepriateľmi. Preto boli jeho steny hrubé a mali dômyselný obranný systém. Dnes sú už niektoré úseky úplne zničené a nie sú vhodné ani na to, aby na ne vystúpili turisti. Tie najlepšie časti sa nachádzajú neďaleko Pekingu, odkiaľ tam organizujú výlety.

 

3. Machu Picchu, Peru

Stratené mesto Inkov je nielen jednou z najväčších záhad súčasnosti, ale zároveň aj ukážkou majstrovského umenia našich predkov. Machu Picchu totiž postavili vo veľmi náročnom horskom teréne. Použité skaly pritom nepochádzali z tejto oblasti a hore ich museli postupne vyniesť. Mystické miesto objavili po prvýkrát až v roku 1911. Odvtedy zamestnáva mnohých historikov a vedcov, ktorí hľadajú odpovede na veľa otázok o tom, ako Machu Picchu vzniklo a aké tajomstvá skrývali tunajší obyvatelia.

 

4. Petra, Jordánsko

Vybudovanie mesta Petra si vyžadovalo nielen výborné plánovanie architektov, ale najmä obrovskú silu a odhodlanie jeho staviteľov. Jednotlivé budovy totiž vysekali priamo do skál. Čiastočne pritom využívali prírodný terén, keď na obydlia a iné budovy premenili pôvodné jaskyne. No niektoré z nich museli vyhĺbiť úplne od začiatku. Napriek náročnej práci nezabúdali ani na detailné zdobenie, ktoré si vyžadovalo prácu talentovaných tesárov. V minulosti sa tam nachádzal dokonca predchodca vodovodu, ktorý priviedol do Petry potrebnú vodu.

 

5. Teotihuacan, Mexiko

V druhom storočí pred Kristom sa do tejto časti Mexika presunul nový národ prisťahovalcov, ktorí sa tam rozhodli vybudovať mestečko. Keďže tam našli dobré podmienky pre život, rozhodli sa vzdať vďaku bohom aj tak, že im postavili viacero oltárov na obetu a taktiež obrovskú pyramídu s desiatkami schodov. Výstup na ňu vám preverí kondíciu, ale za odmenu získate ten najkrajší pohľad na Teotihuacan, ktorý kedysi patril Aztékom. Práve tí boli spájaní s viacerými mýtickými schopnosťami, ktoré túžia historici odhaliť aj prostredníctvom skúmania tejto oblasti.

 

6. Angkor Wat, Kambodža

V minulosti sa na území súčasného Angkor Wat rozprestierala Khmérska ríša. V nej sa nachádzalo niekoľko nádherných chrámov, ktoré patria k najcennejším pamiatkam v Kambodži. Samotné Angkor Wat sa preslávilo ako najväčší religiózny komplex na svete a dokonca sa ho podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave. Vďaka tomu môžete na ňom sledovať množstvo zaujímavých detailov a dozviete sa aj niečo viac o tom, ako v týchto končinách kedysi žili pôvodní obyvatelia. V okolí tejto pamiatky sa nachádzajú aj ďalšie historické budovy, ktoré majú taktiež vysokú cenu.

 

7. Koloseum, Rím

Amfiteátre patrili k najznámejším antickým pamiatkam v Európe. Ten najväčší a najcennejší sa nachádza v Ríme. Známe Koloseum sa už nepodarilo uchovať vo veľmi dobrom stave, ale napriek tomu prináša dôležité svedectvo o tom, aký veľký význam mala táto stavba. V súčasnosti pracujú na jeho ďalšej rekonštrukcii, vďaka ktorej bude mať Koloseum pohyblivú podlahu. Vďaka tomu uvidíte, akým spôsobom fungovalo toto miesto v minulosti. Prvý otvárací ceremoniál trval až sto dní, keď cisár pre nich zorganizoval obrovské bojové slávnosti, v ktorých medzi sebou súťažili gladiátori, ale aj rôzne exotické zvieratá.

 

8. Tádž Mahal, India

Jednou z najčastejších inšpirácií pre rôzne veľkolepé stavby bola láska. Vďaka nej sa dnes môžeme pozerať na desiatky nádherný hradov, zámkov a iných budov. Do tejto kategórie patrí aj Tádž Mahal, ktorý nechal postaviť indický mogul Shah Jahan pre svoju tragicky zosnulú manželku. Tá prišla o život pri pôrode ich štrnásteho dieťaťa, čo tento panovník veľmi zle znášal. Keďže chcel, aby sa na túto výnimočnú ženu nezabudlo, nechal pre ňu postaviť toto najkrajšie mauzóleum.

 

9. Sochy na Veľkonočných ostrovoch

Až dodnes chránia Veľkonočné ostrovy desiatky tajomných sôch. Tie postavili vždy z jediného kusu kameňa a dávali im podobu ľudskej tváre. Najvyššia z nich má viac ako desať metrov. Pre vedcov je záhadou, ako mohli v minulosti vzniknúť. Keď totiž ostrovy objavili Európania, tieto pamiatky tam už hrdo stáli, ale v oblasti už nežil ani jediný obyvateľ. Odhaduje sa, že ich mohli postaviť ako vďaku svojmu božstvu alebo, ich využívali pri tajomných obradoch.

 

10. Parthenón, Atény, Grécko

Medzi najvýznamnejšími stavbami na svete nemôžu chýbať ani grécke pamiatky. Medzi nimi vyniká najmä Parthenón, ktorý sa hrdo týči nad Aténami. V minulosti sa využíval ako chrám, uprostred ktorého bola veľká socha bohyne Atény, pokrytá vzácnymi kovmi. Dnes sa už podarilo zo stavby uchovať len ruiny, ale napriek tomu je jednou z najkrajších atrakcií tohto druhu. Ako bonus navyše odtiaľ získate krásny výhľad na grécku metropolu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa