Pláž prasiat či zajačí ostrov: Do týchto destinácií sa cestuje kvôli ich zvieracím obyvateľom

2021-09-24 07:01:00 |   |    | 

Zoologické záhrady sa už medzi milovníkmi fauny netešia až tak veľkej obľube. Deti si ešte s nadšením pozrú nezvyčajné druhy, ale dospelí ich čoraz radšej pozorujú skôr vo voľnej prírode. Popri safari preto získali popularitu aj destinácie, v ktorých namiesto ľudí kraľujú práve zvieratá.



 

Prasacia pláž, Big Major Cay, Bahamy

Zrejme najčastejšie sa stretávate s fotografiami pláže, ktorú kompletne obsadili malé prasiatka. Tie sa už skamarátili aj s turistami a stali sa pre nich vyhľadávanou atrakciou. Ako sa na ostrove vyskytli, to je pre mnohých záhadou. Podľa jednej legendy tam stroskotala loď a ako jediné prežili práve prasiatka. Druhá teória hovorí o tom, že si tam obyvatelia založili tajnú farmu. Zvieratá sa naučili hľadať obživu a tak sa o ne nebolo treba starať. Lákadlom pre turistov je ostrov vďaka nim už viac ako tridsať rokov. Dovolenkári sa za prasiatkami plavia na lodiach, nakŕmia ich, zaplávajú si s nimi a odnesú si kuriózne fotografie. Zvieratká si ich natoľko obľúbili, že plávajú za loďami, už keď ich počujú z diaľky. Niektoré z nich sú však agresívnejšie a v snahe uchmatnúť si suchý chlieb alebo iné maškrty môžu ľudí pohrýzť.

 

Zajačí ostrov Okunoshima, Japonsko

Ak máte radi malých roztomilých zajačikov, v tom prípade by ste sa mali vybrať na ostrov Okunoshima. V minulosti sa na tomto mieste nachádzala továreň na výrobu jedovatého plynu. Počas 2. svetovej vojny tu testovali biologické zbrane. Pokusy robili práve na týchto nevinných zvieratkách. Po skončení bojov odtiaľ zamestnanci odišli a zajace nechali napospas osudu. Tie sa však v náročných podmienkach vôbec nestratili. Rýchlo sa prispôsobili, našli si svoj spôsob hľadania potravy a postupne obsadili celý ostrov. Okunoshima sa tak symbolicky stal ich novým domovom. Čoskoro ho objavili aj turisti, ktorí tam chodia za celými stádami malých a veľkých zajačikov. Priamo v prístave si môžete kúpiť balíček s potravou, ktorou ich potom budete kŕmiť. Často za vami pribehnú v malých skupinkách a budú po vás skákať.

 

Opice na Gibraltáre

Vo svete nájdete viacero destinácií, ktoré postupne ovládli opice. Tieto vtipné, ale aj trošku drzé zvieratká obsadili viacero parkov a v Ázii dokonca aj zopár pamiatok. Ak sa s nimi chcete stretnúť v Európe, mali by ste si zamieriť do Gibraltáru. Tam si zájdite na vrchol známej vyhliadky na kopci, ktorý nazývajú Gibraltárska skala. Opice sú taktiež zvyknuté na turistov a neboja sa prísť priamo k nim. Niekedy dochádza k vtipným situáciám, keď ľuďom berú z rúk ich predmety. Veľmi lákavé sú najmä ligotavé veci a nepohrdnú ani žiadnym jedlom. Tento druh opice sa nazýva makak magot a domáci si ich rozmaznávajú, aby tam žili čo najdlhšie. Podľa jednej legendy bude totiž Gibraltár patriť Veľkej Británii len dovtedy, pokiaľ bude na vrchu žiť aspoň jedno z týchto zvieratiek.

 

Park Nara, Japonsko

V meste Nara začali budovať veľký mestský park od roku 1880. V jeho okolí je sústredených viacero dôležitých atrakcií a budov. Taktiež tam má sídlo niekoľko domácich firiem. Preto ho zamestnanci často využívajú na príjemný relax počas obednej prestávky. Jeho stálymi obyvateľmi sú aj srny a jelene. Dokopy ich tam žije až tisíc, pretože presne tento počet divokých zvieratiek sa pred mnohými rokmi stal symbolom mesta a prináša mu tak šťastie a mier. Väčšina zo zvierat je priateľská, ale dávajte pozor pri kŕmení. Vtedy sa môžu ku vám nahrnúť vo veľkom množstve a dobiedzať. Ak im chcete dať nejaké jedlo, kúpte ho priamo v automatoch, aby im náhodou neponúkli nebezpečné potraviny.

 

Mačací ostrov Tashirojima, Japonsko

V Japonsku nájdete viacero lokalít, kde zvieratká a príroda vyhrávajú nad ľuďmi a našimi niekedy neuvedomelými zásahmi do životného prostredia. Po zajacoch a jeleňoch tentoraz prichádza niečo pre milovníkov mačiek. S ich zvýšenou populáciou sa často stretávate aj na gréckych ostrovoch. Ale Tashirojima vyniká v tom, že sa ich tam nachádza niekoľko stoviek a pomaly prerástli aj ľudskú populáciu. Domáci im dokonca postavili aj malú svätyňu, pretože veria, že im tieto domáce zvieratká prinášajú šťastie a chránia ich. Uvidíte tam tiež viacero mačacích sôch a dokonca aj budovy, ktorých výzdoba vzdáva hold týmto zverom.

 

Ostrov Assateague, USA

V americkom štáte Maryland zažijete jedinečné stretnutia s divokými koňmi na ostrove Assateague. Na dĺžku má takmer šesťdesiat kilometrov a je kompletne neobývaný. Jeho jedinými obyvateľmi sú len tieto zvieratká, ktoré si tam užívajú slobodný bezstarostný život. Časom si už zvykli aj na návštevníkov, ktorí ich tam chodia kŕmiť. Niekedy sa stane, že vás kone prídu zvedavo pozdraviť k deke, alebo ak máte stan, tak budete mať ráno vtipný budíček. Neublížia vám, sú len naučené na kontakt s ľuďmi a radi trávia čas v ich prítomnosti. Podľa historikov na tomto mieste údajne v minulosti stroskotala španielska loď, ktorá prevážala aj kone. Tie ako jediné prežili a odvtedy obsadili tento nádherný ostrov.

 

Ilha de Queimada Grande, Brazília

Zatiaľ čo na niektoré ostrovy putujú kvôli hustému výskytu zvieratiek tisíce cestovateľov, iným sa radšej vyhýbajú. No aj neobývaný Ilha de Queimada Grande si nájde svojich fanúšikov. Žije tam totiž najviac hadov ako kdekoľvek inde na svete. V závislosti od aktuálneho obdobia sa ich tam nachádza od jedného do piatich kusov na jeden meter štvorcový. Dokonca tu žije aj najjedovatejšia vretenica a práve tú si tam chodí obzerať veľa odborníkov na plazy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa