Zoznam najnebezpečnejších ciest sveta: Na tej najhoršej zomrie ročne tisíc ľudí

2021-08-20 11:50:00 |   |    | 

Veľa ľudí si počas dovoleniek v zahraničí prenajíma auto, aby tak spoznali nové krajiny na vlastnú päsť. Počas takýchto potuliek by ste však mali poznať aj bezpečnosť ciest. Ich porovnaniu sa venuje aj najnovší výskum spoločnosti Budget Direct.



 

Hľadali cesty s najväčším počtom smrteľných nehôd

Budget Direct vyhodnocoval oficiálne dáta z ministerstiev a štátnych inštitúcii o smrteľných nehodách v jednotlivých krajinách. Tie cesty, na ktorých sa stalo najviac tragických nehôd, potom vyhlásili za najnebezpečnejšie v danom štáte. Ročne zomrie vo svete počas nehôd až 1,35 milióna ľudí. Do tejto štatistiky sa nezahŕňajú len úmrtia priamo na ceste, ale aj skon účastníkov na následky zranení v nemocniciach alebo v domácej starostlivosti. Spoločnosť sledovala počet úmrtí nielen počas autonehôd, ale aj smrteľné zrážky s cyklistami, motorkármi alebo chodcami.

 

U nás dopadla najhoršie bratislavská ulica. Ako sú na tom okolité krajiny?

Našou najnebezpečnejšou cestou sa stala Ulica Svornosti v Bratislave. Ide o jeden z hlavných ťahov, na ktorom musia policajti často riešiť aj dopravné nehody. Zaujímavosťou je, že na tomto mieste havaroval minulý rok aj predseda parlamentu Boris Kollár. K jeho vážnej autonehode, ktorá si vyžiadala niekoľkomesačnú liečbu, došlo na križovatke ulíc Svornosti a Mramorovej.

V Čechách našli najnebezpečnejšiu cestu na trase medzi Poděbradmi a Hradcem Králové. Cesta I. triedy 11 meria 380 kilometrov a vodiči majú najväčšie ťažkosti len v niektorých jej úsekoch. V Maďarsku je najnebezpečnejšia cesta taktiež v metropole. Ulica Váci pozostáva z ôsmich pruhov a je dlhá 12 kilometrov. Pokladajú ju za najrušnejšiu v krajine. V Rakúsku si najhoršie počínal 145-kilometrový diaľničný úsek A12. Začína sa na hraniciach s Nemeckom, prechádza cez Innsbruck a končí v Zamse. V Poľsku je to zase Národná cesta číslo 7, ktorá pretína Varšavu a Krakov a končí až pri slovenských hraniciach.

 

Najnebezpečnejšie cesty podľa kontinentov:

 

EURÓPA

Spoločnosť Budget Direct upresnila pri najnebezpečnejších cestách na jednotlivých kontinentoch aj konkrétne štatistiky. V Európe je na tom najhoršie Taliansko, Malta a Ukrajina. Najnebezpečnejšia trasa vedie od Kyjeva po mesto Čop a nazýva sa M-06. Táto medzinárodná diaľnica nadväzovala na cestu, ktorá vznikla v roku 1918 a spájala dôležité miesta v Rakúsko-Uhorsku. V súčasnosti prechádza od Maďarska cez Ukrajinu. V roku 2019 a v prvom štvrťroku 2020 sa tam udialo dokopy 757 nehôd, ktoré si vyžiadali až 200 životov.

 

SEVERNÁ AMERIKA

Medzi najnebezpečnejšie cesty v jednotlivých krajinách patria často diaľnice. I keď je šoférovanie po nich jednoduchšie, spája sa s veľkým rizikom únavy. Monotónnosť vás privedie do mikrospánku a kvôli tomu dôjde k nehode. Aj na tomto kontinente je preto najrizikovejšou cestou Panamerická diaľnica. Tá prechádza od Aljašky až do Salvádoru a pretína tak celý Severnú a Strednú Ameriku. Ďalej pokračuje po Južnej Amerike až do Argentíny. Napríklad v roku 2016 tam podľa štatistík zomrelo 184 ľudí.

 

JUŽNÁ AMERIKA

Najnebezpečnejšie cesty Južnej Ameriky sú v Peru, Argentíne a Ekvádora: Najviac životov však skončilo na bolívijskej ceste Yungas, ktorú už dlhé roky nikto nenazve inak ako „Cesta smrti“. Prechádza náročnými horskými úsekmi, často nad hlbokými priepasťami. Ponúka síce nádherné vyhliadky, ale kvalitou pripomína naše cesty tretej triedy. Často má len štrkový povrch a počas dažďov sa mení na hotové peklo. Najťažšia trasa ide cez pohorie Kordillery. Často nie je širšia viac ako 3 metre, preto je veľmi nebezpečné, ak sa tam stretnú dve autá. Ročne tu zomrie 200 až 300 ľudí. Z toho dôvodu hľadali tunajší predstavitelia inú možnosť a postavili tam aj alternatívnu cestu, ktorá sa vyhýba týmto zlým úsekom.

 

BLÍZKY VÝCHOD A STREDNÁ ÁZIA

V tejto časti sveta je najväčšia nehodovosť v Bahrajne, Spojených arabských emirátoch a Izraeli, kde sa nachádza diaľnica s číselným označením 90. Má 480 kilometrov, je najdlhšou v krajine a vedie od Metuly až po Libanon. Prechádza aj nádherným úsekom popri Mŕtvom mori. Napriek tomu nie je v dobrom stave. Posledné úpravy sa na nej robili v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Často má poškodené bariéry, alebo dokonca nie sú vôbec. V roku 2003 tam preto zomrelo 233 ľudí a 700 utrpelo pri autonehode vážnejšie zranenia.

 

OSTATNÁ ÁZIA A OCEÁNIA

Kto bol niekedy na dovolenke v Ázii, veľmi dobre vie, že tunajšie cesty sú jedno veľké adrenalínové dobrodružstvo. Čo krajina, to nejaký problematický úsek, ktorý by ste mali z ďaleka obchádzať. Najhoršie je na Kambodža a Bangladéš, kde na diaľnici medzi mestami Dháka a Sylhet zomrelo počas minulého roka 250 ľudí.

 

AFRIKA

Rovnako mizerné sú aj cesty v Afrike. Preto sa tam počty obetí často nerátajú v stovkách, ale v tisícoch. Najnebezpečnejšiu cestu na svete majú v Ghane. Vedie od hlavného mesta Akkra a postupne prechádza až k pobrežnému mestu Cape Coast. Medzi rokmi 2004 a 2011 sa tam udialo 6104 nehôd, ktoré si vyžiadali 7465 obetí. V priemere je to teda viac ako tisíc mŕtvych za rok. Vysoká nehodovosť je aj v Keni a Zimbabwe.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa