Aj na verejných záchodoch sa dá tróniť kráľovsky: Tieto toalety sú architektonickými skvostmi

2021-09-16 12:01:00 |   |    | 

Nepochybne každý z nás má najradšej svoj záchod doma, počas ciest sa však nevyhneme ani použitiu verejnej toalety. V slovenských mestách sme bohužiaľ radi, ak vôbec nejakú nájdeme, o to viac, ak je udržiavaná a čistá. Na mnohých miestach sveta však záchodom venujú takú pozornosť, akú si zaslúžia. Nektoré z nich sú potom nielen funkčné, ale aj krásne.



 

1. Austin, Spojené štáty americké

Centrom amerického Austinu vedie popri rieke Colorado obľúbený turistický a cyklistický chodník. Celých 30 rokov trvalo, kým v priľahlom parku otvorili prvé verejné toalety, čakanie však stálo za to. Architekti zo štúdia Miró Rivera sa pri ich tvorbe sústredili nielen na praktickú, ale aj estetickú stránku. Stavbu poňali ako skulptúru, ktorú tvorí 49 oceľových plátov s rôznou šírkou a výškou. Tie sú rozmiestnené tak, aby prepúšťali vzduch a svetlo, zároveň však bránia neželaným pohľadom.

From the initial sketch, the Trail Restroom was conceived as a sculpture in a park, a dynamic object along the active trails. #TrailRestroom #MRA #MiroRiveraArchitects #MRAProjectoftheWeek 📷 Ibai Rigby

Uverejnil používateľ Miró Rivera Architects Pondelok 3. mája 2021

 

2. Tokio, Japonsko

V tokijskom parku Haru-No-Ogava otvorili v roku 2020 verejné toalety, ktoré upútali pozornosť celého sveta - kabínky sú totiž vyrobené zo skla. Ich autorom je uznávaný dizajnér Shigeru Ban, ktorý obhajoval voľbu materiálu tvrdením, že na verejných toaletách sa ľudia obávajú dvoch vecí. Prvou je čistota a druhou obsadenosť. Preto vytvoril kabínky, do ktorých je vidno. O súkromie sa však báť netreba - keď je toaleta obsadená, sklo sa zmení na mliečne a „znepriehľadnie“.

 

3. Bodø, Nórsko

Mesto Bodø leží za polárnym kruhom na pobreží Nórskeho mora a kvôli pozorovaniu polárnej žiary a polnočného slnka sem mieri množstvo turistov. K ich obľúbeným zastávkam patrí odpočívadlo Ureddplassen s pamätníkom obetiam ponorky Uredd a ikonickými verejnými toaletami, ktoré akoby vyrastali z betónovej podlahy tvoriacej 9 metrov širokú vyhliadkovú terasu. Architekti zo štúdia HZA v Osle na jej steny použili mliečne sklo, ktoré vytvára veľmi zaujímavý pohľad najmä v tme. A tá býva v týchto končinách veľmi dlhá.

 

4. Wellington, Nový Zéland

Zrejme najpodivnejšími verejnými toaletami na svete sú tie vo wellingtonskej prístavnej oblasti Kumutoto. Stavbu z roku 2011 tvoria dve betónové „tykadlá“ pokryté v hornej časti oceľovými plátmi v červenooranžovej farbe homára. Práve preto im prischla prezývka Lobster loos, hoci spočiatku bizarnú stavbu domáci volali aj Armadillo, teda pásavec, crayfish (rak) či anteater (mravenčiar). Podľa architekta Breta Thurstona spĺňa jeho dielo nielen funkčné nároky, ale stalo sa tiež súčasťou „vizuálneho a historického kontextu okolia“.


Wikimedia - Ballofstring - Vlastná tvorba, CC BY-SA 4.0, Link

 

5. Chiang Rai, Thajsko

Neďaleko thajského mesta Chiang Rai stojí od roku 1997 Biely chrám, ktorý sa teší obrovskej návštevnosti. Súčasťou komplexu sú aj verejné toalety, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako noblesný palác bohatého panovníka. Vstup je lemovaný sochami a výjavmi z duchovného života a luxusný dojem dotvárajú veľké zrkadlá a zdobenie zlatom a množstvom ornamentov. Nie nadarmo je táto stavba z dielne architekta Chalermchaia Kositpipata označovaná za najluxusnejšie toalety v celom Thajsku.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa