Zabudnite na klasické tvary: Tieto katedrály sú naozaj nezvyčajné!

2021-12-10 12:00:00 |   |    | 

Prostredníctvom chrámov vzdávajú veriaci úctu bohu. Preto sa ich vždy snažia urobiť niečím výnimočné, aby čo najviac preukázali svoju vieru a lásku k najvyššiemu. Často ich stavajú na nezvyčajných miestach, alebo na nich použijú netradičné architektonické prvky. Tieto sakrálne diela patria k najzaujímavejším.



 

Hallgrímskirkja, Reykjavík, Island

Neďaleko centra Reykjavíku sa na kopci nachádza evanjelický kostol Hallgrímskirkja. Pomenovanie dostal podľa známeho islandského básnika a politika. Jeho výstavba začala v roku 1945, ukončili ju až v roku 1986. Hlavným architektom bol Guðjón Samúelsson, ktorý má na svojom konte viacero významných stavieb na Islande. Inšpiráciu hľadal v dvoch hlavných smeroch. Prvým bola príroda, vďaka čomu navrhol stavbu podobnú ľadovcom a horám. Druhou inšpiráciou bolo Thorovo kladivo, ktoré je položené poriskom smerom nahor. Podobné zaujímavosti nájdete aj v interiéri. Tam sa rozhodli inštalovať obrovský organ, ktorý pozostáva z 5000 píšťal. Počas prehliadky sa za malý poplatok dostanete aj na najvyššie poschodie veže, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na mesto a jeho okolie.

 

Soľná katedrála, Zipaquirá, Kolumbia

V Kolumbii majú podobnú soľnú baňu, ako je známa poľská Wieliczka. V horách nad mestom Zipaquirá dolovali v minulosti túto pochutinu a po skončení ťažby v minulom storočí sa tam rozhodli vybudovať katedrálu. Výstup ku nej je síce náročnejší, ale samotná pamiatka vo vás zanechá intenzívny dojem. Po príchode ku vchodu vás čaká ďalšia etapa. Tentoraz budete klesať 200 metrov do podzemia, kde sa dostanete priamo do chrámu. Soľná katedrála pozostáva z troch hlavných častí. Od vchodu smerom k nej vedie krížová cesta, ktorú lemujú malé kaplnky. Ak sa tam vyberiete na prehliadku, nie na omšu, v tom prípade si pri vstupe požičajte 3D okuliare. Pomocou nich si v jednej z miestností pozriete video o histórii tejto oblasti a vzniku nezvyčajného kostola. V podzemí je situovaná aj malá kaviareň a obchod so suvenírmi.

 

Bazilika Notre Dame, Montreal, Kanada

Na mieste aktuálnej baziliky sa v minulosti nachádzal malý kamenný kostol. V 19. storočí ho prebudovali na aktuálnu katedrálu, do ktorej sa zmestí až 8000 veriacich. V exteriéri jej dominujú dve veže, ktoré majú byť odkazom na Notre Dame v Paríži. V jednej sa nachádza obrovský zvon, ktorý váži vyše 10 000 kilogramov. V druhej je nainštalovaných 10 menších zvonov, ktoré spoločne vydávajú nádherný jasný zvuk. Interiér je postavený v novogotickom slohu. Jeho dominantou sú vitrážové okná, na ktorých sa vynímajú obrázky s biblickou tematikou. Počas slnečných dní cez ne prechádzajú lúče, ktoré nádherne sfarbujú celý priestor. Vo vnútri je tiež perfektná akustika, kvôli čomu tam pravidelne organizujú najmä koncerty vážnej hudby.

 

Katedrála Zjavenia Panny Márie, Brazília, Brazília

Úžasné katedrály vytvárali nielen v minulosti, aj mnohé moderné stavby vyrážajú dych a prekvapujú svojou architektúrou. Medzi najväčšie skvosty nového sakrálneho umenia patrí Katedrála Zjavenia Panny Márie v meste Brazília. Jej autorom je Oscar Niemeyer, ktorého pokladajú za najlepšieho brazílskeho architekta novodobých dejín. Posledné práce na nej dokončili v roku 1970. Interiér opäť hrá rôznymi farbami, čo zabezpečujú vysoké farebné okná. V centrálnej časti sa pod stropom vznášajú tri obrovské sochy anjelov. Každý z nich má hmotnosť približne tristo kilogramov. Budova je zaujímavá aj z exteriéru, kde má symbolizovať ruky zopnuté smerom k nebu. Katedrála sa môže pochváliť aj vzácnou relikviou – kúskom turínskeho plátna.

 

Kostol svätého Juraja, Lalibela, Etiópia

Túto časť Etiópie nazývajú aj „novým Jeruzalemom“. Prezývku dostala kvôli jedenástim stredovekým kostolom, ktoré sú situované do jaskýň. Charakteristický je pre ne krížový pôdorys, ktorý vyniká najmä pri pohľade zhora. Ich výstavba začala v 12. storočí, pričom ich nestavali klasickým spôsobom z kameňov, ale tesaním do veľkých skál. Vďaka tomu majú vysokú architektonickú a historickú hodnotu. Areál je rozdelený do dvoch hlavných častí. Od nich sa dostanete do Lalibely, ktorá je považovaná za jedno z najkrajších miest v krajine. Kostoly sú medzi domácimi veriacimi považované za najdôležitejšiu pútnickú lokalitu.

 

Svätyňa Las Lajas, Ipiales, Kolumbia

Kolumbijský kostol postavili na nezvyčajnom mieste v rokline nad riekou. Súčasťou Las Lajas je aj most, po ktorom prejdete do samotného kostola. Keďže je situovaný v náročnom teréne, predošlé dve stavby na tomto mieste sa časom zničili a museli ich nahradiť aktuálnou budovou. Práce na nej dokončili až v roku 1949. Podľa legendy prvý kostol na tomto mieste postavil španielsky mních, ktorý bol slepý. Rozhodol sa vybudovať svätostánok, pretože veril, že po jeho dokončení sa mu vráti zrak. To sa mu údajne splnilo a zvyšok svojho života preto zasvätil službe bohu. Na jednej zo stien sa v 18. storočí objavil obraz Panny Márie, preto je odvtedy súčasťou oltáru a zároveň tvorí zadnú stenu chrámu.

 

Kadetská kaplnka, Akadémia leteckých síl, Colorado

Kaplnka v Colorade je prioritne určená pre kadetov z tunajšej akadémie. No počas roka ju môžu navštíviť aj turisti. Postavili ju v roku 1962 z ocele a skla a vzhľadom má pripomínať krídlo lietadla. Jej výnimočnosťou je, že pozostáva z niekoľkých častí, ktoré sú zasvätené rôznym náboženstvám. Jedna je venovaná katolíkom, druhá budhistom a tretia židom, dve miestnosti slúžia aj pre veriacich ostatných náboženstiev. Do každej z nich vedie samostatný vchod.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa