Odhalili najlepšie mesto na svete: V prvej päťke až tri európske metropoly

2021-10-12 12:01:00 |   |    | 

Magazín Time Out po udelení titulu najkrajšieho mesta pre Prahu pokračoval ďalšou anketou. Tentoraz 27 000 hlasujúcich zvolilo najlepšie mesto za rok 2021. Ankety sa zúčastnili ľudia z mnohých krajín, tak poskytli svoj názor na aktuálnu situáciu v jednotlivých svetových lokalitách. Vďaka tomu boli zozbierané hlasy pestrejšie a vyjadrovali objektívnejšie hodnotenia.



 

Vyhralo San Francisco

Hlasovanie bolo tento rok o to ťažšie, že ľudia museli zohľadniť aj vplyv koronavírusu. Pri udeľovaní titulu brali do úvahy aj to, ako zareagovali mestá na nový vírus a čo v týchto náročných časoch dokázali ponúknuť pre obyvateľov. Zúčastnení z tejto ankety sledovali, či vedeli jednotlivé metropoly zaujať rovnako mladých ľudí, deti naj ich starých rodičov. Vymyslieť im program a aktivity v tomto čase bolo zložité, napriek tomu to viacerí dokázali na výbornú. Spomedzi súťažiacich si najlepšie viedlo San Francisco. To sa stalo jasným víťazom a oslovilo aj najviac cestovateľov. Ak teda plánujete dovolenku ešte počas tohto roka, jednoznačne sa vyberte do týchto končín Ameriky.

 

Čím zabodoval víťaz?

Jedným z hlavných pozitív San Francisca bolo, ako rýchlo a striktne zareagovali jeho predstavitelia na koronavírus. Vďaka dodržiavaniu opatrení nemuseli potom veľmi obmedzovať malé komunity, ktoré mohli zostať v kontakte. Podnikatelia vymýšľali rôzne inovácie, preto boli stále na očiach zákazníkov, ktorí ich neustále podporovali. V kritickom období nestagnoval ani personál reštaurácií. Mesto si u nich objednalo jedlo pre ľudí v núdzi, takže mohli naďalej variť a nevyšli z cviku. Prejavila sa aj súdržnosť medzi susedmi a taktiež priateľská atmosféra. Veľkou výhodou San Francisca sú podľa hlasujúcich desiatky parkov, v ktorých sa dá prechádzať a nepochybne aj priaznivé počasie. Až 73 percentám z nich sa navyše páčilo, že sa mesto mení na udržateľné a vďaka tomu má priaznivé podmienky aj pre šetrné cestovanie.

 

V prvej päťke skončili tri európske mestá

Hlasujúcim v ankete sa pozdávali tiež tri európske metropoly, ktoré obsadili popredné priečky. Na druhom mieste sa umiestnil Amsterdam. Holandské hlavné mesto zapôsobilo na ľudí vďaka svojej udržateľnosti a množstvu zelene, vďaka čomu dokázali skvele nahradiť absenciu kultúrneho života, ktorý je pre nich tak príznačný. Jedným z najobľúbenejších miest bol Vondelpark, ktorý označujú za zelené pľúca Amsterdamu.

Bronzovým mestom v tejto kategórii sa stal Manchester, ktorý tromfol aj podstatne väčších anglických konkurentov. Ľudí najviac zaujala kreativita jeho čelných predstaviteľov. Tí flexibilne pristupovali ku každému problému a dokázali rýchlo zareagovať aj v zložitých situáciách. Napriek komplikáciám tam panovala skvelá atmosféra, čo po uvoľnení opatrení pritiahlo prvých cestovateľov.

Tretím európskym zástupcom v prvej päťke je Kodaň. Hlasujúci ju označili za jedno z najšťastnejších miest pre život a ako ideálne na oddych. Veľkou výhodou je opäť množstvo zelene, cyklistické trasy a filozofia hygge, ktorá ovplyvnila vzťahy medzi obyvateľmi.

Prvú päťku uzatvára New York. Americký zástupca boduje vďaka svojej odolnosti, keď napriek náročnej situácii a množstvu mŕtvych reagovali rýchlo a nepoložilo ich to na kolená. Ako jedno z prvých miest začalo usporadúvať kultúrne podujatia a hľadali spôsob, ako sa čo najskôr vrátiť k pôvodnému spôsobu života. Taktiež nestratili vzrušujúcu iskru, ktorá je pre nich tak charakteristická.

 

Ďalšie priečky v ankete o Najlepšie mesto 2021:

 

  1. Montreal, Kanada
  2. Praha, Česká republika
  3. Tel Aviv, Izrael
  4. Porto, Portugalsko
  5. Tokio, Japonsko
  6. Los Angeles, USA
  7. Chicago, USA
  8. Londýn, Anglicko
  9. Barcelona Španielsko
  10. Melbourne, Austrália
  11. Sydney, Austrália
  12. Šanghaj, Čína
  13. Madrid, Španielsko
  14. Mexico City, Mexiko
  15. Hongkong

 

Bratislava ani iné slovenské mesto sa do zverejnenej 37 top miest nedostala.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images,
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa