Zabudnite na reštaurácie, v móde je street food: Krajiny s najchutnejším pouličným jedlom

2021-10-21 08:01:00 |   |    | 

Street food je momentálne vo svete ešte populárnejší ako fine dining. Všetko to odštartovalo udelenie prvej michelinovskej hviezdičky pre pouličný stánok. Potom sa zrazu do tejto sféry presunulo veľa šéfkuchárov, čo môžeme vidieť aj v našich končinách. Aj tak veľké mená ako Michal Konrád a Tomáš Tejbus skončili pri tomto type varenia, ktoré im ponúka viac kreatívneho priestoru. Odvtedy sa zrazu z pouličných stánkov stali štýlové vychytávky, ktoré nájdete aj vo svetových gurmánskych rajoch.



 

Bangkok, Thajsko

Kupovanie jedla v stánkoch na ulici nadväzuje na starobylú tradíciu. Ľuďom takto ponúkali pokrmy ešte skôr, ako začali fungovať hostince. Jednou z najzaujímavejších krajín, kde môžete ochutnať pochúťky týmto spôsobom, je Thajsko a predovšetkým Bangkok. Predstavte si tie pestré farby, vône, bylinky a prísady, ktoré robia ich jedlá tak zaujímavé. Na svoje si prídu aj vegetariáni, keďže mnoho tunajších jedál pozostáva len zo zeleniny. Stačí použiť množstvo korenín a aj z jednoduchých pokrmov urobia hotovú lahôdku. Veľkou výhodou tunajšieho street foodu je cena. Už za tri eurá sa tam kráľovský najete a odnesiete si odtiaľ nezabudnuteľný zážitok.

Zaujímavé streetfoodové miesta v Bangkoku: Chinatown, Soi Rambutri, Saochingcha

 

Tel Aviv, Izrael

Zájdite do izraelskej tržnice a ocitnete sa v gurmánskom raji. Popri čerstvých potravinách sa vždy nachádzajú aj gastronomické kútiky, kde si pochutnáte na tom najlepšom jedle. Miestnou špecialitou je najmä falafel, ktorý podávajú s rôznymi prísadami a servírujú na rozmanité spôsoby. Skvelou lahôdkou je aj sabich, ktorý sa pripravuje z pity naplnenej pečeným baklažánom, vajcom a nakladanou kapustou. V Tel Avive sa miešajú rôzne svetové kuchyne a prepájajú sa do zaujímavých kombinácií. Keď sa už nasýtite slaným street foodom, pozrite sa ešte do sladkých kútikov, kde si kúpte aspoň jednohubky v podobe kondenzovaného ovocia.

Zaujímavé streetfoodové miesta v Tel Avive: ulica Along Ibn Gvirol, Jaffa, Ramat Gan

 

Paríž, Francúzsko

Tunajší street food síce nie je natoľko lacný ako v predošlých dvoch krajinách, ale prináša o to zaujímavejšie chute. O Paríži sa hovorí ako o jednom z prvých multikultúrnych miest. A tak ako sa v ňom miešajú rôzne národnosti, rovnako sa prepájajú aj rozličné chutné gastronómie. Špeciálnou kategóriou street foodu sú malé predajne s domácim pečivom. Či sú to slané bagety, alebo sladké croissanty, bude naozaj ťažké vybrať si tú pravú lahôdku, ktorá vás očarí. Domáci kuchári prijali výzvu a do tejto jednoduchej podoby prerobili aj niektoré špeciality náročnej francúzskej kuchyne. Na trhoch teda nájdete aj pochúťky ako tenké palacinky crêpes natreté rôznymi plnkami.

Zaujímavé streetfoodové miesta v Paríži: Le Marais, Latinská štvrť, ulica Rosiers

 

Mexiko City, Mexiko

Pouličné stravovanie v Južnej Amerike je ešte lacnejšie ako v Ázii. Stačí len navštíviť tie správne lokality a ocitnete sa v gastronomickom raji. Veľkou výhodou street foodu je, že sa často zameriava na pôvodné jedlá daných krajín. Mexiko ponúka na túto alternatívu fantastické možnosti. Jedlá ako tacos, buritos, quesadillas, ale aj menej známe flautas, čiže plnené malé placky vypražené v oleji, sú len malou pozvánkou na to, čo vás čaká v ich gurmánskych stánkoch. Okrem toho ponúkajú pestré možnosti sladkostí z ovocia. Na ulici často uvidíte aj veľa mini barov, v ktorých pripravujú čerstvý džús odšťavený pred vašimi očami presne z tých plodov, na ktoré máte práve chuť.

Zaujímavé streetfoodové miesta v Mexiko City: Plaza de Insurgentes, Aranda, Rio Papaloápan

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa