Zabudnite na Versailles: Týchto 5 barokových zámkov mu poriadne šliape na päty

2021-11-02 08:01:00 |   |    | 

Zámkom a palácom barok mimoriadne pristal. Počas tohto obdobia ich architekti zdobili množstvom mramoru, zlata a drobných detailov. Vďaka tomu vznikli v tejto ére viaceré veľkolepé stavby, z ktorých najznámejšou je nepochybne Versailles. No okrem francúzskej dominanty nájdeme v Európe množstvo ďalších zaujímavých stavieb postavených v barokovom štýle.



 

Kráľovský palác, Amsterdam

V srdci Amsterdamu nájdete nádherný Kráľovský palác, ktorého hlavnú časť dokončili v roku 1665. Vtedy to však ešte nebolo panovnícke sídlo, ale jednoduchá radnica, ktorú na veľkolepej ceremónii otváral starosta. Základy nepostavili na pevnej zemi. Keď chceli v meste plnom kanálov naplánovať tak rozsiahlu stavbu, museli ju vo vode podoprieť na špeciálnych pilieroch. Pôvodne sa budova nestretla s veľkým nadšením obyvateľov. Tí mali pocit, že je až príliš veľká a nehodí sa do centra mesta. Neskôr si však na ňu zvykli a neprotestovali už ani proti jej rozširovaniu. Momentálne patrí medzi reprezentatívne priestory kráľovskej rodiny. Vítajú tam všetky oficiálne návštevy a organizujú v ňom veľké podujatia. Časť veľkého areálu je však stále prístupná aj pre verejnosť, takže niektoré miestnosti uvidíte počas prehliadky.

 

Zwinger, Drážďany

Obľúbený nemecký palác nechali postaviť v 17. storočí. Pôvodným plánom bolo, aby sa stal konkurentom Versailles, čo sa aj nepochybne podarilo. Či už je to samotný Zwinger, alebo okolité záhrady, nebudete sa vedieť rozhodnúť, ktorá z týchto stavieb je výnimočnejšia. Drážďany patrili po skončení 2. svetovej vojny k najviac zničeným mestám v krajine. Silné bombardovanie poškodilo veľkú časť vzácnych budov v meste a nevyhlo sa ani tomuto palácu. Našťastie sa neskôr pustili do jeho obnovy a podarilo sa ho uchovať aj pre ďalšie generácie. V súčasnosti už slúži ako múzeum a galéria. Nájdete v ňom najrozsiahlejšiu výstavu porcelánu, keďže sa neďaleko nachádza známa meissenská fabrika. Taktiež tam vystavujú významné umelecké diela a istotne nevynechajte ani návštevu tunajších záhrad.

 

Schönbrunn, Viedeň

Začiatok dejín Schönbrunnu sa datuje do polovice 16. storočia. No potom ho niekoľkokrát prestavovali a vtedy sa premenil na dominantnú barokovú stavbu. Pôvodne mal slúžiť len ako letné sídlo pre rakúsko-uhorskú šľachtu. Neskôr sa jeho výstavba začala rozširovať, až nakoniec sa z neho stal jeden z najrozsiahlejších zámockých komplexov, ktorý má až 1441 miestností. Len malý zlomok z nich je prístupný pre verejnosť. Počas prehliadky uvidíte pôvodné zariadenie a najmä uchované zdobenie. Časť priestorov rezervovali pre luxusné apartmány, v ktorých sa môžete ubytovať aj vy. Poslední majitelia zámok opustili po skončení 1. svetovej vojny. Potom ho zachránili sluhovia, ktorí v ňom zostali žiť a otvorili si tam ubytovňu a školu pre opustené deti.

 

Palác Mafra, Mafra

Jednu z najveľkolepejších portugalských barokových pamiatok postavili v 18. storočí asi 40 kilometrov od Lisabonu. Mafra je monumentálny komplex paláca a kláštora s kostolom a jeho výstavba trvala 13 rokov. Postupne na ňu povolali až 50 000 mužov z celej krajiny, kvôli čomu v areáli postavili aj nemocnicu, kde liečili ich zranenia a ochorenia. Palác je postavený z mramoru a vápenca a vo výslednej podobe má až 1200 miestností. V celom komplexe je 4700 dverí a okien, 156 schodísk a 29 nádvorí. Zlaté detaily sú zdobené vzácnym kovom, ktorý tam priniesli z Brazílie.

 

Katarínsky palác, Puškin

Približne 30 kilometrov od Petrohradu stojí Katarínsky palác, ktorý nazývajú aj Carskoje Selo. Svoje pomenovanie získalo podľa manželky Petra I. Veľkého, ktorá ho túžila prestavať podľa vzoru talianskej architektúry. Pôvodne bol taktiež iba letným sídlom ruských cárov. Neskôr ho renovovali a prestavili na takýto veľký barokový komplex. Jeho súčasť je množstvo apartmánov, ktoré využívali najmä návštevníci. Domáci obyvatelia pripravovali pre hostí vždy veľkolepé akcie, vďaka čomu sa stalo najvyhľadávanejším sídlom v krajine.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa