Topky zo sveta: Toto je 5 najzaujímavejších mestečiek planéty

2021-11-08 11:00:00 |   |    | 

Turisti často dávajú prednosť veľkomestám, kde toho veľa uvidia a môžu si naplánovať pestrejšiu dovolenku. No ani tie malé nestrácajú svoje čaro, keďže často majú originálnejšiu atmosféru a lepšie vám predstavia danú krajinu. Navyše si z nich môžete naplánovať aj výlet do okolitých dediniek, takže o pestré zážitky rozhodne nebude núdza.



 

Bibury, Anglicko

Keď sa v nejakom hlasovaní hľadá najkrajšie malé mesto na svete, často prvé ceny vyhráva Anglicko. Ich najväčším tromfom je totiž Bibury, kde istotne poznáte najmä ich staré pôvodné kamenné domčeky, lemujúce jednu ulicu. Ich história sa datuje od 14. storočia. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzal kláštor s obchodom, v ktorom sa venovali spracovaniu vlny. Neskôr ho premenili na niekoľko súkromných obydlí. Kvôli tomu toto miesto vyhľadávajú aj filmové štáby, ktoré chcú zachytiť špeciálnu atmosféru ako vystrihnutú z minulosti.

 

Varenna, Taliansko

Najprv sa vyberieme do Talianska. To vďaka svojej pestrej architektúre môže pripraviť hneď niekoľko kandidátov na toto prestížne označenie. Mnohí nedajú dopustiť na Varennu, ktorá už od príchodu autom či loďou ponúka dychberúci pohľad na kombináciu okolitých hôr a farebných fasád domov. Je to taký malý dokonalý raj na zemi, ktorý sa nachádza pri jazere Como. Pôvodne malú dedinku založil v 8. storočí rybár, ktorý tam chodieval na lov. Dnes už slúži najmä ako dôležitá turistická atrakcia a ponúka niekoľko možností na nádhernú prechádzku aj do okolitých kopcov.

 

Rothenburg ob der Tauber, Nemecko

V Nemecku nájdete veľa takýchto malých a romanticky pôsobiacich mestečiek. Rothenburg ob der Tauber prezývajú tiež vianočným mestom, pretože v období adventu a sviatkov patrí k tým najkrajším lokalitám na svete. V jeho zachovalom centre sa nachádza viacero pôvodných domov z 15. storočia. Vďaka tomu si zachováva stredoveký charakter a nostalgicky nám pripomína to čaro, ktoré nám Vianoce prinášali v minulosti. Pravidelne tam organizujú adventné trhy, kde si pochutnáte aj na ich tradičnej špecialite – pečive v tvare snehových gulí. V centre Rothenburgu sídli aj obchodík, v ktorom počas celého roka predávajú ručne robené retro vianočné ozdoby. Nechýba tam ani Vianočné múzeum, kde uvidíte najmä ozdoby, ktoré sa používali v dávnych časoch.

 

Hallstatt, Rakúsko

Jedno z najkrajších malých miest máme priamo u našich susedov. Hallstatt sa stal celoročne vyhľadávanou atrakciou. Za všetko môže jedno miesto s vyhliadkou, odkiaľ uvidíte ten najkrajší pohľad na brehy spolu s historickými domami. Osobitú atmosféru má najmä počas zimy, keď sa mení na rozprávkovú krajiny. Dominantou je kostol s vysokou vežou, ktorý sa nádherne vyníma na panoráme mesta. Taktiež sa v ňom podarilo zachovať veľa pôvodných domov, ktoré pochádzajú najmä zo 16. storočia. Počas potuliek v okolí Salzburgu sa ubytujte priamo v penzióne v blízkosti jazera, pretože tam sa budete zobúdzať s tým najkrajším výhľadom na okolie. Vďaka kombinácii pútavej histórie a krásnej prírody bol Hallstatt zaradený do zoznamu UNESCO.

 

Ketchikan, USA

Aljaška púta pozornosť dovolenkárov najmä vďaka nádhernej divočine. Keď sa tam raz vyberiete, ocitnete sa v obklopení lesov a jazier, ktoré vytvárajú úžasnú atmosféru. Presne v tejto oblastí leží aj mestečko Ketchikan, ktoré sa preslávilo vďaka svojmu centru. Dominujú mu domčeky s farebnými fasádami, ktoré krásne kontrastujú s prírodou v ich. Vyhľadávané je však aj z ďalšieho dôvodu. V jeho blízkosti sa totiž nachádzajú vzácne staré totemy, pomaľované pestrými symbolmi. Vďaka tomu si môžete pozrieť jeden z mála odkazov na pôvodnú americkú kultúru.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa