Lonely Planet zverejnil rebríček na rok 2022: Toto sú TOP krajiny na dovolenku

2021-11-22 07:01:00 |   |    | 

Cestovatelia sa každoročne tešia na rebríček Lonely Planet, ktorý vyhľadáva zaujímavé destinácie pre nasledujúcu sezónu. Medzi novými krajinami nájdete okrem exotiky aj dva európske štáty, ktoré vás upútajú najmä krásnou prírodou.



 

1. Cookove ostrovy

Ľudia budú podľa odborníkov na cestovanie aj počas budúceho roka hľadať najmä krajiny, kde prevládajú zaujímavé prírodné atrakcie a nie sú veľmi preplnené turistami. Číslom jedna sú Cookove ostrovy, ktoré vďaka nádherným plážam a prírode v okolí vyzerajú ako malý raj na zemi. Taktiež sa môžete tešiť na chutnú gastronómiu, ktorá sa špecializuje najmä na morské plody a ryby.

 

2. Nórsko

Vďaka prírode sa prvých priečok drží aj Nórsko, ktoré Lonely Planet tento rok zaradilo na druhé miesto. Jedným z dôvodov je taktiež ich prístup k udržateľnému turizmu. Podľa tejto ankety by mali byť vzorom pre iné krajiny. Používajú veľa zelených technológií a taktiež majú skvelé komunitné iniciatívy. Navyše výborne spájajú divočinu s mestami, ktoré majú pútavú históriu.

 

3. Maurícius

Väčšina aktivít na Mauríciu sa spája s prírodou. Či sú to túry, vodné aktivity alebo jazda na koni divočinou, zo všetkých si odnesiete výnimočný zážitok. Taktiež sa môžete tešiť na nádherné pláže a oddych pod palmami. Tento ostrov patrí k ideálnym destináciám podporujúcim zelený turizmus. Charakteristické sú preň aj spa hotely, ktoré ponúkajú balíčky zamerané na tradičné procedúry.

 

4. Belizé

Pokiaľ patríte k milovníkom potápania, vyberte sa na Belizé, ktoré má pestrý podmorský svet. Nech sa popri pobreží vyberiete kamkoľvek, všade uvidíte krásne pestré rybičky a koraly. Zaujímavým zážitkom je návšteva rezervácie, kde sa starajú o zranené a opustené divoké zvieratá. Uvidíte tam napríklad tigra a jaguára. Belizé je úžasná voľba pre všetkých fanúšikov až rozprávkovo krásnej prírody.

 

5. Slovinsko

Druhým európskym zástupcom je Slovinsko. To sa zviditeľnilo vďaka ich prístupu k zelenej ekonomike - čoraz väčšia časť dovolenkovej ponuky zohľadňuje kritéria udržateľného turizmu. Autorom rebríčka sa taktiež zapáčili menšie regióny, ktoré podľa nich prinášajú prierez pútavej histórie a charakteristické sú pre ne najmä silné umelecké korene.

 

6. Anguilla

Anguilla je súčasťou Anglicka. Pokladajú ju za karibský poklad, pretože doteraz nebola natoľko vyhľadávaná ako ostatné krajiny v tejto oblasti. Vďaka tomu tam stále nájdete vytúženú idylku s pokojnou prírodou a krásnymi plážami. Pridajte sa k domácim rybárom, ktorí vás vezmú na lov a potom si spolu s nimi pripravte večeru. Rezervujte si tiež výlety na okolité malé ostrovy.

 

7. Omán

Už niekoľko rokov patrí k top arabským destináciám Omán. Postupne vystriedal obľúbený Dubaj, pretože ponúkol ešte okázalejšie bohatstvo. Ak máte radi exotické prostredie pretkané luxusom a špičkovými hotelmi, toto bude pre vás ideálna voľba. Navyše nové ubytovacie zariadenia spĺňajú najvyššie ekologické štandardy, čo opäť zabodovalo aj v tejto ankete.

 

8. Nepál

Do Nepálu chodia ľudia najmä kvôli Himalájam, čoraz častejšie sem však mieria aj bežní turisti. Tí chcú spoznať najmä Káthmandú, ale aj menšie dedinky, kde ľudia ešte stále žijú pôvodným pokojný spôsobom života. Je to úplne iný svet ako ten, na ktorý sme zvyknutí a vo všetkých zanechá veľa intenzívnych zážitkov.

 

9. Malawi

Afrika chce taktiež ponúknuť nové destinácie, ktoré zaujmú rovnako ako Keňa či Juhoafrická republika. Malawi má v porovnaní s nimi viac divočiny. Bodujú najmä jej národné parky s možnosťou safari, počas ktorých uvidíte napríklad slony alebo iné exotické zvieratá. V krajine sa nachádzajú aj veľké tabakové farmy, z ktorých ho distribuujú do celého sveta.

 

10. Egypt

O slovo sa opäť hlási aj Egypt. Trh ním bol chvíľku presýtený a krajine neprospeli ani škandály s teroristickými útokmi. Našťastie sa však už situácia upokojila a teraz aj podľa Lonely Planet hlási Egypt nový reštart. Ak sa chcete teda pozrieť na začiatky civilizácie a odhaliť tajomstvá tunajších pyramíd, zbaľte si kufre do obľúbenej destinácie mnohých Slovákov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa