Lonely Planet zverejnil rebríček na rok 2022: Toto sú najlepšie mestá na výlet či dovolenku

2021-12-20 12:01:00 |   |    | 

Okrem najvhodnejších krajín na budúcoročnú dovolenku pripravil Lonely Planet aj rebríček najlepších miest. Vrátilo sa do neho aj niekoľko starých známych destinácií, ktoré sa teraz po prestávke ukážu v novom prevedení. Ktorými z nich sa necháte zlákať?



 

1. Auckland, Nový Zéland

Hlavnou hviezdou rebríčka sa stal novozélandský Auckland. Ten sa zástupcom z Lonely Planet zapáčil kvôli prekvitajúcej lokálnej kultúre a kreativite, s akou domáci pristupujú ku turizmu. Ponúkajú aj adrenalínové zábavky ako napríklad bungee jumping zo Sky Tower alebo One Tree Hill, ktorý je hlavným symbolom mesta.

 

2. Tchaj-pej, Tchajwan

Pri dovolenke v Tchaj-pej sa vám bude páčiť priateľská povaha domácich. Tí sú veľmi družní a vďaka tomu sa vám podarí rýchlo včleniť do spoločnosti. Bude to pre vás tiež príjemný kultúrny zážitok. Lonely Planet sa páčili aj aktivity v oblasti ekológie, ktoré posúvajú metropolu Taiwanu na vyššiu úroveň. Veľmi cenené je najmä historické centrum.

 

3. Freiburg, Nemecko

Celé Nemecko sa snaží byť vzorom z hľadiska udržateľného turizmu. Presadzujú ekologickejšie cestovanie vlakom, preferujú ekologické hotely a milujú najmä potulky prírodou. Podľa Lonely Planet v tomto smere najviac vyniká Freiburg. Ten vám navyše ponúkne perfektnú pôvodnú architektúru, pretože jeho historické centrum vyzerá romanticky  každom ročnom období.

 

4. Atlanta, USA

Vysokú priečku v tomto rebríčku mestám zaručila výborná kultúrna scéna. V Atlante si prídete na svoje nielen v prípade hudby, ale aj maľovania, sochárstva či divadla. Toto jedinečné miesto má navyše čo ponúknuť aj z hľadiska gastronómie, pretože odtiaľ pochádza niekoľko vysoko hodnotených produktov. Nemožno zabudnúť ani na najväčšie akvárium v USA.

 

5. Lagos, Nigéria

Budúci rok by ste mali spoznať ďalšie z afrických veľkomiest, ktoré dokázalo skĺbiť pôvodný šarm tohto kontinentu s moderným nádychom svetových krajín. V Lagose sa nachádza najdlhší most v Nigérii, po ktorom denne prejde najväčší počet áut krajine. Zároveň je umiestnený v blízkosti krásnej lagúny. Nezabudnite ani na tunajšie hudobné kluby, ktoré prezentujú modernú a pestrú africkú hudbu.

 

6. Nikózia, Cyprus

Metropola Cypru púta turistov najmä vďaka pohnutej minulosti. Nikózia je totiž rozdelená na dve časti - južná je grécka a severná turecká. To ovplyvnilo aj vývoj mesta a odrazilo sa v mnohých oblastiach kultúry. Môžete sa teda tešiť na fantastické jedlo, dobrú hudbu a pútavé pamiatky. Medzi hlavné atrakcie patrí gotická katedrála a stredoveké hradby.

 

7. Dublin, Írsko

Dublinskí predstavitelia cestovného ruchu sa v ostatných rokoch špecializujú na etický turizmus. Nech preto príde do hlavného mesta Írska na návštevu ktokoľvek, ihneď sa tam bude cítiť ako doma. Vynikajúca je taktiež kultúrna scéna a Lonely Planet si pochvaľuje aj prispôsobenie centra pre dobrý presun peších turistov. Hlavnými atrakciami sú pivovar Guinness, hrad a Dublinia.

 

8. Merida, Mexiko

Mexická Merida ponúka typický koloniálny šarm. V minulosti sa preslávila spracovaním bavlny a výrobou textilu, ktorý bol natoľko kvalitný, že ho vyvážali až do Európy. To im zabezpečilo vysoké príjmy a pomohlo pri rozvoji mesta. Vyhľadávanými atrakciami sú historické centrum a múzeum, v ktorom združujú veľký počet artefaktov, viažucich sa k mayskej kultúre.

 

9. Florencia, Taliansko

Jedným z miest, ktorému sa podarilo uľaviť od más turistov, bola Florencia. Vďaka tomu nabrala počas predošlých dvoch rokov nový dych a opäť sa ukazuje dovolenkárom vo svojej najatraktívnejšej podobe. Či ste teda prišli kvôli jej umeleckej stránke, alebo chcete spoznávať gastronomické chute Toskánska, teraz na to bude ten najvhodnejší čas.

 

10. Kjongdžu, Južná Kórea

V minulosti bolo Kjongdžu súčasťou hodvábnej cesty. Práve kvôli tomu celá oblasť prekvitala a podarilo sa jej zaradiť medzi najvýznamnejšie mestá tejto krajiny. V súčasnosti je veľmi cenené historické centrum, ktoré popisujú ako jedno veľké múzeum. Nech sa totiž prejdete hocikde, narazíte tam na vzácnu architektúru a jedinečné diela. Zájdite aj do novších častí, ktoré sú známe minimalistickým prístupom k architektúre.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa