Vyzerajú nádherne, no môžu zabiť: Najnebezpečnejšie prírodné atrakcie sveta

2022-05-09 12:30:00 |   |    | 

Väčšina ľudí chce počas dovolenky najmä oddychovať, no mnohí cestujú skôr za dobrodružstvami. Týchto osem lokalít je síce nádherných, no poriadne nebezpečných, a tak si ich návštevu treba obzvlášť dobre naplánovať.



 

Half Dome, Yosemitský národný park, USA

Najnebezpečnejšiu túru ponúka Yosemitský národný park, konkrétne výstup na vrchol štítu Half Dome vo výške 2694 metrov. Do 70. rokov 19. storočia bol vrchol považovaný za nedostupný, dnes však láka tisícky turistov. Posledný 120-metrový úsek je takmer kolmý, no po kovových rebríkoch si naň trúfajú aj horolezci bez špeciálneho vybavenia. Pády bývajú fatálne, nie sú však jediným rizikom. Half Dome ako najvyšší v okolí priťahuje blesky a v roku 1985 jeden z nich zranil troch a zabil dvoch turistov. Spolu s nimi si už štít vyžiadal vyše 60 životov.

 

Cliffs of Moher, Írsko

Útesy Cliffs of Moher sú najpopulárnejšou turistickou atrakciou v Írsku, no zároveň tiež najnebezpečnejšou. Jediný chybný krok znamená pád do hĺbky vyše 210 metrov, napriek tomu toto riziko každý rok podstupujú tisícky ľudí. Úrady pritom opakovane žiadajú, aby sa všetci držali oficiálnych trás a nepribližovali sa k okraju útesov. K fatálnym úrazom a desiatkam zranení ročne prispieva aj nestále počasie.

 

Údolie smrti, USA

Údolie smrti (Death Valley) je najteplejším a tiež jedným z najsuchších miest na svete. Teploty sa tu počas leta môžu vyšplhať až nad 56 stupňov a horúčavy si už vyžiadali mnoho životov. Pri návšteve preto treba pamäť na dve základné pravidlá – držať sa ciest a vziať si so sebou množstvo vody.  Nezabudnite na ne ani pri návšteve iných púští, napríklad Danakil na hranici Etiópie a Eritrea, kde sa tiež teploty bežne pohybujú okolo 50 stupňov Celzia.

 

Atol Bikini, Marshallove ostrovy

Na prvý pohľad patrí atol Bikini so svojimi bielymi plážami a krištáľovou vodou k najkrajším miestam planéty. Zdanie však klame, na tomto mieste v Tichom oceáne prebiehali počas studenej vojny početné jadrové skúšky, silnejšie ako bol výbuch v Hirošime, a tak tu aj po 60 rokoch namerali nebezpečne vysokú radiáciu.

 

Ilha da Queimada Grande, Brazília

Brazílsky ostrov Ilha da Queimada Grande nazývajú aj „Ostrovom hadov“ a vstup naň je prísne zakázaný. V obrovských množstvách tam totiž žije jeden z najnebezpečnejších hadov na svete, bothrops. Na jednom metri štvorcovom ich tam je možné nájsť až päť. Tieto hady sú pritom veľmi jedovaté a takmer okamžite usmrtia človeka.

 

BRASIL: A Ilha da Queimada Grande, em São Paulo, é proibida para visitação porque pode haver até cerca de 5 cobras por...

Posted by Acontece Sacramento on Tuesday, October 13, 2020

 

Sodné jazero, Tanzánia

Sodné jazero (Lake Natron) síce na pohľad očarí svojou jasnočervenou farbou či kŕdľami plameniakov, no v skutočnosti je jeho voda veľmi nebezpečná. Problémom je predovšetkým jej zásaditosť a salinita. Nielenže sa nedá piť, ale môže trvalo poraniť pokožku či oči. To sa stáva osudným množstvu živočíchov, ktorých telá zostanú vďaka vysokému obsahu soli pozoruhodným spôsobom mumifikované.

 

Mont Blanc, Francúzsko / Taliansko

Mont Blanc je so svojimi 4810 metrami najvyšším vrchom Álp a Západnej Európy. Napriek tomu sa o jeho zdolanie snaží až 30.000 ľudí ročne a počas letnej sezóny viac než 300 horolezcov denne, a to i napriek zvýšenému riziku padajúcich skál následkom vysokých teplôt. To spolu s premenlivým počasím a nevhodnou prípravou vytvára smrteľnú kombináciu. V roku 2018 jej napríklad podľahlo až 16 ľudí a odhaduje sa, že dokopy si tento štít vyžiadal už 6 až 8000 životov.

 

El Caminito Del Rey, Španielsko

Len hodinu cesty od Malagy sa nachádza jedna z najnebezpečnejších turistických trás v Európe. El Caminito del Rey bol pred vyše sto rokmi pôvodne umelo vybudovaný chodník, ktorý využívali robotníci na neďalekej priehrade. Jednotlivé úseky sú postavené z ocele, dreva alebo kameňa a v niektorých miestach nie je žiadne zábradlie, takže sa turisti pohybujú iba krok od priepasti. V rokoch 1999 a 2000 tam zahynulo 5 ľudí, preto v ostatných rokoch pribudlo viacero bezpečnostných prvkov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa