Fantastické tipy pre všetkých knihomoľov: 10 najkrajších hotelových knižníc sveta

2022-04-21 09:00:00 |   |    | 

Ležanie pri mori, oddych na horách či návšteva historických pamiatok. Dovolenkujeme či cestujeme rôzne, no väčšina z nás si na cestu pribalí aj dobrú knižku. Ak sa však ubytujete v niektorom z týchto hotelov, tak si čítanie budete môcť nechať doma. Vraví sa, že keď sa začítate do knihy, je to ako by ste sa v nej na chvíľu zabývali. Poďte sa s nami zabývať do hotelov, ktoré sú snom každého knihomoľa a milovníka luxusného ubytovania. V každom z týchto hotelov narazíte na knižnicu, na ktorú nikdy nezabudnete.



 

Chateau Appony, Oponice, Slovensko

Naše putovanie po najkrajších hotelových knižniciach sveta začneme u nás na Slovensku. Asi vás prekvapí, že ju nájdete v nenápadnej dedinke Oponice v okrese Topoľčany. Nachádza sa v renesančnom kaštieli šľachtického rodu Apponyiovcov, ktorý bol pred pár rokmi po nákladnej rekonštrukcii prerobený na luxusný štvorhviezdičkový hotel. Bol takmer šesť storočí sídlom členov významného uhorského rodu, ktorých preslávila aj ich jedinečná rodinná knižnica.

Knižnicu založil v 18. storočí veľký milovník a zberateľ kníh, gróf Anton Juraj Aponnyi. Pôvodne sídlila vo Viedni, neskôr sa presťahovala do Bratislavy a stala sa prvou verejnou knižnicou v Uhorsku. V 19. storočí ju Aponnyiovci presunuli do svojho rodového sídla v Oponiciach, kde pre ňu nechali vybudovať celé jedno krídlo. Po veľkej rekonštrukcii celého objektu v rokoch 2007 -2011 sa do kaštieľa vrátila aj baroková knižnica so 17.324 zväzkami vzácnych kníh v 12 jazykoch. Sú medzi nimi diela Aristotela, Platóna, Newtona, Macchiaveliho, Galileiho, Goetheho a iných významných európskych autorov v pôvodných vydaniach.

Najstarším dielom je spis filozofa Isokrata z roku 1515. Ďalej v nej nájdete aj pápežské listiny, výpisy z inkvizičných procesov, historické mapy, ale aj diela zasvätené okultizmu, čiernej mágii a bosoráctvu. Nie nadarmo sa táto knižnica prirovnáva k čarodejníckej knižnici z filmov o Harrym Potterovi. Vzácnosť jednotlivých zväzkov podčiarkuje aj jedinečný empírový knižničný nábytok pochádzajúci z Paríža. V súčasnosti okrem hotelových hostí má do nej prístup aj verejnosť.

 

Falkensteiner Spa Resort, Mariánske Lázně, Česká republika

Skvele vybavenú hotelovú knižnicu majú aj niektoré české hotely, napríklad luxusný Falkensteiner Spa Resort Mariánské Lázně. Secesná knižnica so starožitnými knihami sa tu nachádza v hotelovom lobby bare Rosensaal. Nájdete v nej množstvo kníh rôznych žánrov, vrátane literatúry faktu, alebo kníh o umení i cestovaní, a to hneď v niekoľkých svetových jazykoch. A na rozdiel od mnohých knižníc, najmä tých historických, v tejto môžete nielen čítať, ale aj popíjať kávu, čaj, víno a vynikajúce koktaily. V salóniku obklopenom knihami, ktorý sála pokojom a kreativitou, starosvetskou eleganciou aj moderným šmrncom a hlavne dokonalou atmosférou plnou pohody, ponúkajú aj ľahké občerstvenie.

Milovníkov literatúry a historických knižníc určite poteší aj bezprostredná  blízkosť kláštora v obci Teplá, s druhou najväčšou kláštornou knižnicou v Českej republike, ktorá obsahuje viac ako 100 000 zväzkov. Táto novobaroková knižnica postavená na začiatku 20. storočia má 24 metrov dlhý, 12 metrov široký a 14,5 metra vysoký dvojpodlažnú knižničnú sálu. Najstarším zväzkom je tzv. Penitenciál, čo je modlitebná kniha pochádzajúca z 9. storočia. Ak by ste si chceli prečítať všetky zväzky z tejto knižnice, tak by ste tu pri rýchlosti čítania 1 zväzok za 3 dni strávili 800 rokov. Knižnicu spolu s celým kláštorom a jeho veľkoryso riešeným parkom si verejnosť môže prezrieť pri pravidelných prehliadkach, ale priamo do kníh môže nazrieť len odborná verejnosť. 

 

Knihovna v Klášteře premonstrátů Teplá patří k unikátům. Jedná se totiž o první největší klášterní knihovnu v Čechách a...

Posted by Martin Tesař on Saturday, July 3, 2021

 

Hotel Stamba, Tbilisi, Gruzínsko

Hotel s nádhernou knižnicou nájdete aj v hlavnom meste Gruzínska, Tbilisi. Na hlavnej mestskej tepne, ulici Kostava vo štvrti Vera sa nachádza dizajnový hotel Stamba. Pôvodne bola v tejto budove z 30. rokoch 20. storočia najvýznamnejšia sovietska tlačiareň kníh, novín a ďalších komunistických tlačovín v celom Gruzínsku  mnohé prvky sa zachovali dodnes. Napríklad tlačiarenské zaradenia sú zavesené na strope a ďalšie pôvodné tlačiarenské stroje sú zachované vo verejných priestoroch hotela. Hotel v plnej miere priznáva, že bol tlačiarňou, nemenili sa betónové steny, nemenili stropy, zachovalo sa odhalené murivo.

 

Today Stamba turns 2🎈 This must be the loneliest birthday ever. Hope you’re staying in, staying healthy, and stacking up...

Posted by Stamba Hotel on Friday, May 1, 2020

 

Najpútavejším priestorom hotela je päť poschodí vysoké átrium, do ktorého bol vsadený výrazný doplnok, bazén so skleneným dnom ako strechou. Prirodzené svetlo prenikajúce bazénom zaplavuje vstupnú halu so stromami, ktoré sú tu vysadené. Súčasťou vstupného átria sú aj police na knihy od podlahy až po strop, na ktorých sú starostlivo poukladané tisícky kníh z beletrie, literatúry faktu, sprievodcov po rôznych kútoch sveta, románov, biografií a iných. Takto úhľadne poukladané pestrofarebné chrbáty kníh sa vrátili do bývalej tlačiarne, aby si ich mohli počas hotelového pobytu čítať medzinárodní cestovatelia. Okrem tejto impozantnej knižnice objavíte aj v iných spoločných hotelových priestoroch menšie knižnice a aj na izbách sú zaujímavé knižné tituly od gruzínskych a svetových autorov.

 

Who said that real books have gone out of fashion? Stamba library houses thousands of amazing books ranging from fiction, non-fiction, guides, novels, biographies and beyond📚 #StambaHotel

Posted by Stamba Hotel on Wednesday, November 14, 2018

 

Gladstone´s Library, Hawarden, Wales

V malej dedinke Hawarden vo welskom grófstve Flintshire môžete stráviť noc v historickej knižnici, ktorá je najlepšou obytnou knižnicou v Spojenom kráľovstve. Ste v nej obklopení knižnými zväzkami, ktorej základ zhromaždil jeden z najslávnejších britských premiérov, William Gladstone, ktorý bol predsedom vlády rekordné štyri funkčné obdobia a po odchode z politiky žil na neďalekom zámku Hawarden. Politik s dušou bibliofila zozbieral viac ako 30 tisíc kníh.

Tie uložil v budove, ktorá bola v jeho snoch miestom, kde budú môcť ľudia jedného dňa spať, jesť a študovať. V roku bola 1902 bola Gladstoneova knižnica otvorená ako národný pamätník. Dnes je sen obľúbeného britského premiéra skutočnosťou. Prespať tu môžete v 26 pohodlných izbách, stravovať sa v tunajšom bistre a popri tom si prezerať 150 tisíc knižných titulov až do 22. hodiny. Pre verejnosť, ktorá tu nie je ubytovaná, sa knižnica zatvára počas celého týždňa už o 17. hodine.

 

Le Pavillon des Lettres, Paríž, Francúzsko

Každá z 26 izieb tohto parížskeho hotela začína na jedno z písmen abecedy a je venovaná niektorému významnému európskemu spisovateľovi či básnikovi, ktorého meno ním začína. V každej izbe nájdete na stenách aj citáty z autorovho diela. Môžete tak na seba nechať pôsobiť slová a myšlienky Baudelaira, Victora Huga alebo Williama Shakespeara. Na izbách sú aj bezplatné iPady, ktoré sú plné bestsellerov a novín. Pokiaľ dávate prednosť vôni pravých kníh, miestne kníhkupectvo Galignani doručí na vaše požiadanie až na vašu izbu najčerstvejšie knižné novinky. Hotel príležitostne usporadúva aj literárne zamerané exkurzie, súčasťou ktorých sú aj návštevy domov slávnych spisovateľov v štvrti St. Germain.

 

Superior room

Posted by Pavillon des Lettres on Tuesday, February 16, 2016

 

Heathman Hotel, Portland, Oregon, USA

Patrí medzi najlepšie a najluxusnejšie literárne hotely sveta a jeho knižnica obsahuje viac ako 2700 katalogizovaných zväzkov, ktoré sú vystavené v púzdrach na zákazku. Táto kolekcia kníh obsahuje podpísané vydania od siedmich nositeľov Nobelovej ceny za literatúru, štrnástich držiteľov Pulitzerovej ceny a dvoch bývalých amerických prezidentov. Od pondelka do štvrtka sa tu koná Happy Hour, kedy hotelový knihovník nalieva bezplatne víno a otvára skrinky knižnice, aby si hoteloví hostia mohli vychutnať všetko s celou parádou.  

 

We're so excited to host Benjamin Carlton and add his newest book, "I'm Black, I'm a Minister, And I'm Gay" to our...

Posted by The Heathman Hotel Portland on Saturday, October 30, 2021

 

Taj Falaknuma, Haidarábád, India

Domovom viac ako 5000 zväzkov vzácnych kníh a rukopisov je hotel Taj Falaknuma v Haidarábáde, hlavnom meste zväzového štátu Ándhrapradéš v Indii. Tento nádherný hotel sa nachádza v paláci postavenom v roku 1894 a jeho pýchou je okrem iného úchvatná a rozsiahla knižnica. Tá obsahuje toľko zväzkov, že by ste museli prečítať jednu knihu denne, po dobu najmenej 16 rokov, aby ste sa prekúsali celou zbierkou.

 

Book and Bed, Tokio, Japonsko

Tento hotel sa z našej ponuky trochu vymyká. Tridsať malých postelí v obrej polici na knihy - to je atypický tokijský hotel Book and Bed. Tu si síce neužijete príliš luxusu, ale ku knihám budete tak blízko, ako sa len dá. Pokiaľ sú pre vás knihy nad zlato, ste tu správne. „Dokonalé prostredie pre dobrý spánok je niečo, čo u nás nenájdete“, potvrdzuje samotný hotel na svojej web stránke. „Nie sú to pohodlné matrace, nadýchané vankúše ani ľahké a hrejivé periny. Čo ponúkame, je zážitok pri čítaní kníh (alebo komiksov)“, píše sa v hotelovej prezentácii. Tisíc sedemsto japonských a anglických kníh v regáloch, ktoré v bezprostrednej blízkosti obklopujú spacie kóje, však skalným bibliofilom sľubujú nezabudnuteľnú noc.

 

~3/31(火)までの期間、春休みキャンペーン価格2,500円でご宿泊頂ける事になりました。 また、宿泊特典としてBOOKANDBEDTOKYOオリジナルキータグもプレゼント。 詳細は上記投稿の商品タグより。宜しければ是非。...

Posted by BOOK and BED TOKYO on Tuesday, March 24, 2020

 

The Library Hotel, Koh Samui, Thajsko

Pôvabný butikový hotel na druhom najväčšom thajskom ostrove poteší všetkých milovníkov čítania a písania. Minimalistická estetika, výhľad na pláž, neobyčajne krvavo červený bazén a najmä bohato zásobená knižnica s obrovským výberom kníh, DVD, CD a s počítačovým kútikom iMac nemá v tomto kúte Ázie konkurenciu. Vilky, ktoré tu nesú aj názvy ako Spisovateľ alebo Editor, vám poskytnú dostatok kľudu a súkromia k nekonečnému oddychu pri čítaní kníh.

 

One woman can make a difference, but together we can rock the world!!! Photo by Dara...

Posted by The Library on Monday, March 8, 2021

 

Hotel Library, New York, USA

Hotel s desiatimi poschodiami má každé z nich pomenované podľa jednej z kategórie Deweyho desatinného systému, ktorý už takmer 150 rokov riadi knižnice po celom svete. Viac ako šesťtisíc kníh je tu rozmiestnených v izbách i verejných priestoroch hotela. Prenocovať tak môžete v izbách s tematikou zoológie, mytológie, rozprávok, etiky, astronómie a dokonca aj erotickej literatúry.

Okrem kníh v izbách a nonstop otvorenej hotelovej čitárne má hotel i vnútorné a vonkajšie terasy, na ktorých si užijete čítania ako nikde inde. Čerešničkou na torte je strešný spisovateľský klub a básnická záhrada, v ktorej môžete popíjať kokteily inšpirované literatúrou. A keby ste náhodou predsa len nemali dosť, pár krokov od hotela je hlavná pobočka Newyorskej verejnej knižnice.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa