Neuveriteľné dielo prírody: Najzaujímavejšie lesy sveta vyzerajú ako z fantasy príbehov

2022-06-07 12:30:00 |   |    | 

Keď sa cítite unavene a potrebujete sa psychicky upokojiť, zájdite do lesa. Ten vás naplní novou energiou, dostane vás do rovnováhy a pomôže vám odreagovať sa. Pokojne aj počas dovolenky...



 

Baobabová aleja, Madagaskar

Nenápadná dedinka Morondava sa preslávila vďaka netradičnému lesu z baobabov. Tie vytvorili aleju okolo hlavnej cesty a vyzerajú ako hrdí strážcovia tohto regiónu. Síce ich tam nie je veľa, napriek tomu pôsobia majestátne a sú obľúbeným fotomiestom pre dovolenkárov. Viaceré z dvadsiatich piatich stromov majú viac ako 800 rokov, sú mohutné a veľmi vzácne. V Afrike sú baobaby populárne kvôli ich zvláštnemu vzhľadu. Ich koruna vyzerá, akoby vyrastali naopak, teda koreňmi smerom nahor. Niektoré africké kmene im dokonca preto pripisujú magické schopnosti. Stromy majú väčšie šťavnaté plody, ktoré veľmi obľubujú opice a taktiež si na nich pochutnávajú divoké vtáky.

 

Prastarý borovicový les, USA

Výnimočný les nájdete aj v kalifornskom pohorí White Mountains. Inyo National Forest síce netvorí veľa stromov, no z prírodného hľadiska majú veľký význam - ich pokrútené kmene totiž patria medzi najstaršie na svete. Rekordérom je Methuselah, teda Matuzalem, ktorý má podľa odborníkov neuveriteľných 4765 rokov. Po vstupe do parku sa dostanete na turistický chodník, ktorý vedie priamo k tomuto unikátnemu miestu. Borovice pôsobia impozantne a môžete zájsť až priamo k nim, aby ste si ich pozreli z každého detailu.

 

Les na jazere Caddo, USA

V Texase sa nachádza les, cez ktorý sa nebudete prechádzať, ale plaviť. Pozostáva najmä z cyprusov, ktoré sa tam udomácnili v zvláštnych podmienkach. Ich korene totiž vyrastajú priamo z jazera a kvôli tomu stromy vyzerajú, ako keby sa nad jeho hladinou iba vznášali. Kvôli tomu sa rozhodli do tejto divokej vegetácie vôbec nezasahovať, aby sa ju podarilo uchovať v čo najvernejších pôvodných podmienkach a stave. Navyše s rozlohou vyše 25 000 akrov je zároveň najväčším cyprusovým lesom na svete. Keďže sa niektoré časti nenachádzajú vo vode, vedie tadiaľ aj niekoľko turistických chodníkov. Taktiež sa môžete ubytovať v niektorom z kempingov, odkiaľ už podniknete vychádzky po okolí. Ak máte chuť, môžete sa preplaviť na kajaku priamo popri týchto výnimočných stromoch.

 

Les škriatkov, Nový Zéland

Neďaleko mesta Taranaki sa rozprestiera veľký prírodný park. Vedú cez neho desiatky zaujímavých turistických chodníkov, ľudí však najviac zaujíma Les škriatkov, známy aj pod označením Kamahi chodník. Na prvý pohľad vyzerá ako prales z iného sveta. Bujné stromy a kry tu rastú už niekoľko storočí, preto sa tento prales taktiež rozhodli ponechať v pôvodnom stave bez ľudského zásahu. Svoje pomenovanie dostal kvôli tomu, že naživo vyzerá, ako keby v ňom žili škriatkovia alebo víly. Magické miesto si vás podmaní nielen atmosférou, ale aj viacerými vzácnymi drevinami. Hneď pri nich sa rozprestiera niekoľko malých prírodných jazierok, ktoré taktiež vytvárajú rozprávkový dojem.

 

Krivý les, Poľsko

Jeden unikát nájdeme aj u našich susedov. V poľskej dedinke Nowe Czarnowo uvidíte stromy, ktoré sú tesne nad zemou zvláštne ohnuté. Dokopy sa tam nachádza až štyristo takýchto drevín. Čo je však zaujímavé, dodnes nikto nevie, ako v skutočnosti vznikli Niektorí sú presvedčení, že ich niekto takto cielene ohýbal, keď boli ešte mladými stromčekmi, alebo za to môžu tanky, ktoré počas 2. svetovej vojny prechádzali touto oblasťou. Hovorí sa tiež o prírodnom úkaze.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa