Najkrajšie morské jaskyne sveta: Zážitok, na ktorý len tak nezabudnete

2022-06-13 12:30:00 |   |    | 

Morské jaskyne sa tešia ešte väčšej obľube ako tie klasické. Často sú kvôli ťažko dostupnej polohe dlho pred svetom utajené. Keď však ľudia objavia ich krásu, predstavujú tie najpopulárnejšie atrakcie v jednotlivých destináciách. Voda v kombinácii s krásnou výzdobou a farebnými odrazmi z hladiny je zážitok, ktorý vás nikdy neomrzí.



 

Jaskyne na pobreží Phang Nga, Phuket, Thajsko

Pri pobreží Phang Nga nájdete hneď niekoľko morských jaskýň. Niektoré z nich sú malé a obzriete si ich len z vonku. Iné majú veľké siene, pokojne do nich preplávate a užijete si nádherné prírodné divadlo. K väčšine z nich sa dostanete na kanoe alebo na menších člnoch. Pár z nich je prístupných počas odlivu, ale väčšinou sú to len malé jaskyne, ktoré nemajú až tak bohatú výzdobu. Voda má pekné modro-zelené sfarbenie, ktoré dodáva kamenným stenám krásne odtiene. Jaskyne sú voľne prístupné, pri ich návšteve neplatíte žiadne vstupné. Môžete si však objednať plavebné okruhy, počas ktorých vám ukážu tie najkrajšie zákutia. Phang Nga vyhľadávajú aj filmoví nadšenci. Fanúšikovia Jamesa Bonda sa chodia pozrieť na miesto, kde sa odohrávala časť deja filmu s titulom Muž so zlatou zbraňou. Dokonca niektorí tunajší tour operátori organizujú špeciálne výlety, ktoré vás zavedú práve na miesta jednotlivých scén z tejto bondovky.

 

Modrá jaskyňa, Capri, Taliansko

Najznámejšou atrakciou tohto druhu je Modrá jaskyňa. Pri pohľade na ňu budete mať pocit, že takáto krása nemohla vzniknúť bez pomoci nejakých trikov. Oslepujúci modrý odtieň je však dôsledkom toho, že sa dnu do jaskyne dostáva málo svetla. Vy si ju môžete prehliadnuť len na menšom člne. Často sa musíte prikrčiť, aby ste vôbec dokázali prejsť popod vchod. Počítajte tiež s tým, že v prípade nepriaznivého počasia a silného prílivu sa nedostanete dnu, pretože by to mohlo byť nebezpečné. K Modrej jaskyni sa viaže jeden zaujímavý príbeh. Capri sa stalo domovom krutého a smilného cisára Tiberia. Ten podľa legendy chodil plávať výsostne dnu do jaskyne a vstúpiť do nej nemohol nikto okrem neho.

 

Jaskyňa Benagil, Algavre, Portugalsko

Zájdite si na juh Portugalska, kde na vás čaká jeden z rajov na Zemi. Vaše kroky by mali viesť aj do dedinky Benagil, ktorá je preslávená rybárstvom. Na jej brehoch uvidíte ďalšiu perlu, ktorá láka čoraz viac turistov. Tou je jaskyňa Benagil, kam sa najľahšie dostanete pomocou lodí. Aj v tomto smere vám pomôžu tunajší rybári, ktorí vás za poplatok prevezú priamo dnu a potom sa dohodnete na presnom čase vyzdvihnutia. V čase odlivu sa vám odhalí veľký kus piesočnej pláže, na ktorú dopadajú lúče slnka z otvorov na strope. Tam si môžete oddýchnuť a pokochať sa touto nádherou. Potom už prejdite k vode, v ktorej sa môžete okúpať i v prípade, že nie ste dobrí plavci. Vstup do nej je mierny a vhodný aj pre deti. Počkajte si v jaskyni čo najdlhšie, aby ste si ju užili pri každom dennom osvetlení a pozorovali zaujímavo meniace sa odtiene. Ak nie je voda práve veľmi vysoká, lepší plavci dokážu dnu aj preplávať z blízkeho pobrežia. Alebo si požičajte skúter či vyskúšajte pádlovanie a člnkovanie.

 

Cuevas de Mármol, Čile

Severná časť Patagónie vraj patrí k tým najkrajším. Okrem iných zaujímavostí tam uvidíte tiež jaskyňu Mármol, ktorá vás prekvapí svojimi pestrými stenami. Keď k nej priplávate na loďke a uvidíte tú hru rôznych odtieňov, bude to pôsobiť ako obraz skúseného maliara. Zaujímavosťou je, že sfarbenie nie je vždy rovnaké. Všetko závisí od odtieňa vody, ale aj od aktuálneho počasia či ročného obdobia. Loďou sa tam z pevniny dostanete do pol hodiny a potom si už môžete obzrieť jaskyne, ktoré pohodlne uvidíte aj priamo z paluby člnkov.

 

Jaskyňa Smoo, Škótsko

Túto jaskyňu vytvára blízky oceán. Medzi cestovateľmi je známa vďaka vodopádu, ktorý v nej vzniká. Voda preteká dnu cez otvor na strope a vytvára tak nádherné divadlo. Za jej jedinečnú výzdobu sa môžeme poďakovať erózii, ktorá postupne vytvorila toto nádherné prírodné divadlo. Do Smoo môžete vôjsť na plavidle alebo si odskočte z paluby lode a dnu vplávajte.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa