Manhattan púšte: Najstaršie mrakodrapy sveta postavili z hliny

2022-10-20 11:00:00 |   |    | 

Keď ho v minulosti zbadali niektorí cestovatelia, boli presvedčení, že blúznia. Jemenský Šibám sa totiž nachádza uprostred mimoriadne nehostinnej krajiny. Z púšte sa vynára ako fatamorgána. Už pred takmer 500 rokmi pritom pripomínal newyorský Manhattan. Tunajšie výškové budovy sú unikátne v mnohých ohľadoch. Navyše vznikli z nečakanej príčiny…



 

Starý je zhruba 2500 rokov, obopínajú ho sedem metrov vysoké hradby a dovnútra sa vstupuje jedinou bránou. Reč je o Šibame, nachádzajúcom sa v údolí Hadramaut, ktorého meno je možné preložiť ako „Prichádza smrť“. Okolo jemenskej metropoly sa totiž rozkladá pustatina väčšia ako celé Česko, ktorá sa v lete mení na horúce peklo. „Šibám je miestom ako z Tisíce a jednej noci,“ myslí si súčasný britský znalec architektúry Jonathan Glancey. Prvý veľký rozkvet zažije sídlo už v 4. storočí, kedy sa stáva hlavným mestom Hadramautského kráľovstva. V stredoveku sa síce môže pochváliť 103 mešitami a 14 kúpeľmi, na prvý pohľad ale nevyzerá nijako výnimočne.

 

Zmenila ho povodeň

Domy sa rúcajú a končia v spenenej vodnej mase. Hoci Šibám leží vo veľmi vyprahnutej krajine, údolím Hadramaut sa vďaka jeho zovretému tvaru čas od času preženie povodeň. Tá najničivejšia udrie na mesto na prelome rokov 1532 a 1533. Záplavy vtedy zničia prakticky celý Šibám. Práve pri jeho obnove dostane jemenské sídlo svoj dnešný vzhľad. Obyvatelia tu totiž namiesto doterajších budov postavia obrovské vežiaky, dosahujúce výšku až 30 metrov. Celkom ich tu stojí okolo 500. O Šibáme sa preto často hovorí ako o „najstaršom mrakodrapovom meste sveta“ a prezýva sa „Manhattan púšte“ alebo „Chicago púšte“. „Veže využívajú tradičnú jemenskú stavebnú techniku,“ upozorňuje Glancey. Aj napriek ich výške sú budované z hliny, respektíve z hlinených tehál. Aby čo najdlhšie vydržali odolávať prírodným podmienkam, sú steny bielené vrstvou vápna a drvenej sadry. Smerom nahor sa navyše šírka ich stien zužuje.

 

 

S významom do výšky

Jemenská metropola bola svojho času v niečom priekopnícka. Tunajšie ulice totiž mali už v 16. storočí pravouhlé usporiadanie, boli vydláždené a štandardom bola aj kanalizácia, vedúca až do horných poschodí „mrakodrapov“. Jednotlivé domy pritom obývala a dodnes obýva spravidla len jedna početná rodina. Platí tu jednoduchá úmera: Čím je člen klanu významnejší, tým je mu vyhradené vyššie poschodie.

 

Dom s 11 poschodiami

Šibámske „mrakodrapy“ majú spravidla päť až osem poschodí. Ten úplne najvyšší sa však môže pochváliť hneď 11 poschodiami a výškou cez 30 metrov. V meste navyše stojí najvyšší hlinený minaret, ktorý meria 53 metrov.

 

Vstupná brána

Kvôli častým útokom beduínov bol Šibám pri prestavbe v 16. storočí obohnaný vysokými hradbami s dobre opevnenou bránou. Tá dodnes zostáva jediným vstupom do mesta. Po dlhé stáročia sa na noc vždy úplne zatvárala. Brána sa skladá z troch častí a jej súčasný vzhľad pochádza zo 40. rokov 20. storočia, kedy prešla zásadnou rekonštrukciou.

 

Piatková mešita

Najstaršou dochovanou budovou Šibámu je tzv. piatková mešita. Postavená bola zrejme za vlády kalifa Hárúna ar-Rašída (763-809), ktorý sa objavuje aj v rozprávke Tisíce a jednej noci. Stavba je výnimočná najmä tým, že bola netradične vybudovaná z pálených tehál. V meste okrem nej stojí päť ďalších mešít.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Pavel Besta

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa