Najnedostupnejší maják sveta: Neuveriteľné, kde a kedy ho postavili

2023-01-09 13:00:00 |   |    | 

Majáky patria k najtajomnejším stavbám, väčšinou totiž stoja na veľmi osamelých miestach, kam bežne ľudská noha nezablúdi. Len máloktorý však môže konkurovať tomu, ktorý na nástrahy upozorňuje lode pri Islande. Vybudovali ho totiž na vrchole strmej 37-metrovej skaly.



Čosi vyše sedem kilometrov od juhozápadného pobrežia Islandu, v súostroví Vestmannaeyjar (Vestmanské ostrovy) stojí maják Thridrangar (Þrídrangar). Jeho názov by sa dal preložiť ako „tri skalné stĺpy“ a odkazuje na tri masívne skaly uprostred divokých vĺn Atlantického oceánu – Þúfudrangur, Klofadrangur a Stóridrangur (na ktorej je maják).

 

Vďaka jej výške 36,6 metra, kolmým stenám a úzkemu skalnatámu hrebeňu je maják považovaný za najizolovanejší na svete. Dostupný je len vrtuľníkom a jeho výstavba by bola mimoriadne náročnou výzvou aj v súčasnej dobe moderných technológií. Thridrangar už pritom oslávil osemdesiatku!

 

 

Jeho autor Árni G. Þórarinsson vysvetlil, že sa všetko podarilo iba vďaka trom skúseným miestnym horolezcom. „Priniesli sme vŕtačky, kladivá, reťaze a svorky na ich upevnenie. Kúsok pod vrcholom sa však už nemali ako prichytiť o skalu, a tak vytvorili ľudskú pyramídu.

 

 

Jeden horolezec si kľakol na kolená, druhý sa mu postavil na chrbát a tretí vyliezol po nich oboch a napokon dosiahol na vrchol útesu. „Nedokážem ani vypovedať, ako som sa cítil, keď som bol svedkom tohto neuveriteľne nebezpečného postupu!,“ povedal Þórarinsson v roku 1939.

 

 

Maják však bol do prevádzky uvedený až o tri roky neskôr. Osvetľovací systém totiž zostal kvôli nemeckej okupácii v Dánsku a bolo potrebné objednať nový z Veľkej Británie. Ten dorazil až v máji 1942, no slúži dodnes. Svetlo vďaka nemu vidno z diaľky 9 námorných míľ (16,7 km).

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa