Skryté poklady Európy: 8 mestečiek, ktoré napriek nádhere nepraskajú vo švíkoch

2023-02-06 13:00:00 |   |    | 

Zrejme si to väčšina z nás ani neuvedomuje, ale my Európania máme obrovské šťastie v tom, že máme na malej ploche množstvo prírodných aj kultúrnych zaujímavostí. Nevýhodou potom však samozrejme je, že tie najvychytenejšie destinácie praskajú vo švíkoch a ak si chcete užiť výlet bez davov, musíte sa radšej poobzerať inde. My pre vás máme osem tipov na miesta, ktoré by vás mohli potešiť.



 

Santana, Portugalsko

Madeira je nezabudnuteľným ostrovom, na ktorý sa chodí predovšetkým za turistikou a úchvatnými prírodnými scenériami, vynechať by ste však nemali ani mestečko Santana. V ňom sa dodnes zachovali klasické domčeky s oknami orámovanými modrou farbou a slamenou sedlovou strechou, ktorá siaha až po zem. Najviac domčekov uvidíte v miestnom skanzene Parque Temático Madeiro, kde môžete nazrieť aj do ich interiéru a spoznať tiež tradičné remeslá.

 

Ystad, Švédsko

K najmalebnejším škandinávskym mestečkám patrí švédsky Ystad, ktorý môžete poznať aj z televíznych obrazoviek. Filmárov láka najmä historické centrum, ktoré sa rozprestiera okolo kostola svätej Márie a susedného kláštora z 13. storočia. Len 20 minút jazdy od mesta navyše môžete vidieť megalitickú stavbu Ales Stenar, ktorej vek sa odhaduje na 1400 až 5000 rokov. Niekoľko generácií verilo, že ide o mýtické pohrebisko.

 

Rothenburg ob der Tauber, Nemecko

Rothenburg ob der Tauber je dominantou bavorského regiónu Frankonia. Mestečko nie je veľmi veľké, no má príjemnú historickú atmosféru. Takmer celé centrum pozostáva z budov z 15. storočia. Na hlavnom námestí sa nachádza historická radnica, ktorá ešte stále slúži pôvodnému účelu. Obľúbenou atrakciou je aj nádherná vyhliadka, ktorá sa nachádza za hradbami a ponúka výhľad na celé centrum. Súčasťou mesta sú tiež dve väčšie múzeá.

 

Civita di Bagnoregio, Taliansko

Civita di Bagnoregio patrí k najmalebnejším mestečkám, hovoria však o ňom ako o „umierajúcom“. Rozprestiera sa totiž medzi údoliami na vrchole kopca s veľmi nestabilným podložím. Hoci v minulosti bolo toto miesto zrejme dostupnejšie, dnes sa sem dá dostať len jediným mostom. Okrem tejto netradičnej izolovanosti sem turistov lákajú aj pamiatky po Etruskoch ako napríklad skalný tunel či niekoľko stredovekých budov.

 

Rocamadour, Francúzsko

Podľa viacerých cestovateľských sprievodcov je najkrajšou časťou Francúzska department Dordogne. Stelesnením jej krás je aj Rocamadour, ktoré sa rozkladá na útese v údolí Alzou. Turisti sem cestujú kvôli nádhernej scenérii aj stredovekým domom, kamenným bránam a hradu. Skalné mestečko je však tiež obľúbeným cieľom pútnikov. V blízkosti môžete navštíviť aj jaskyňu s pravekými maľbami či park La Forêt des Singes, kde žije asi 150 makakov.

 

Rastoke a Slunj, Chorvátsko

Dvojica dedín Rastoke a Slunj sú tou najkrajšou zastávkou, ktorú si môžete urobiť cestou k moru alebo k neďalekým Plitvickým jazerám. Rozkladajú sa pri rieke Slunjčica, ktorá tadiaľ preteká cez travertínové skaly a vytvára niekoľko vodopádov. Okrem nádhernej prírody je však veľkým lákadlom aj niekoľko mlynov a domy z prelomu 19. a 20. storočia. Najlepšie ich spoznáte v tunajšom skanzene, kde vám prezradia všetko o histórii a princípoch mletia múky.

 

Kokkari, Grécko

Dedinka Kokkari patrí medzi najmenšie na ostrove Samos a má dlhoročnú rybársku tradíciu. Podľa legiend práve odtiaľ pochádzajú tí najlepší rybári v Grécku. Tamojšia pláž je kamienková a spolu s tyrkysovo modrou vodou vytvára oku lahodiacu kombináciu. Keďže tam býva veternejšie, toto miesto vyhľadávajú aj windsurferi. Samotné Kokkari je známe i vďaka typickej gréckej architektúre. Ak plánujete dlhšiu dovolenku v Grécku, za návštevu stojí množtsvo ďalších menej známych gréckych ostrovov, na ktorých nestretnete davy turistov.

 

Lillafüred, Maďarsko

Miškovec (Miskolc) patrí k najväčším maďarským mestám a vďaka kúpeľom sa preslávil v širokom okolí. Už menej turistov však pozná jeho časť Lillafüred, ktorá ponúka na malom priestore obrovské množstvo zaujímavostí. Za všetky spomeňme neorenesančný hotel Palota nad jazerom Hámori, kde sa dá člnkovať, dve jaskyne či úzkorozchodnú železnicu. V budove stanice Lillafüred sa nachádza aj malá výstava so zhrnutím jej histórie.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa