Jazvy na tvári svetových metropol: 10 najškaredších budov planéty

2023-03-22 07:30:00 |   |    | 

Nevkusné ohavy. Aj tak vnímajú niektorí domáci i turisti stavby, ktoré patria k dominantám miest. Hodnotenie krásy je síce subjektívnou otázkou vkusu a každému sa páči niečo iné, predsa sa však dajú názory ľudí spočítať a vytvoriť rôzne rebríčky. Toto je aktuálne ten, ktorý určuje poradie najškaredších budov sveta.



 

Aktuálny rebríček najškaredších budov sveta zverejnila stránka Buildworld, ktorá pri jeho tvorbe vychádzala z hodnotení užívateľov Twitterov.

 

1. Budova parlamentu, Edinburgh, Škótsko

Najneobľúbenejšia budova sveta sa nachádza v historickej edinburghskej štvrti Holyrood a sídli v nej škótsky parlament. Už od počiatku čelí kritike kvôli výberu miesta, španielskeho architekta aj dizajnu. Výstavba sa výrazne predĺžila a predražila. Pôvodne boli náklady odhadované na 10 až 40 miliónov libier, napokon stála budova, otvorená v roku 2004, až 414 miliónov. Hoci získala viacero architektonických ocenení, mnohým sa táto „nečitateľná spleť tvarov“ nepáči a zvnútra vraj navyše pripomína jaskyňu.

 

2. Budova J. Edgara Hoovera, Washington, USA

Podobné problémy trápia aj druhú budovu v rebríčku. Sídlo Federálneho úradu pre vyšetrovanie, oficiálne pomenované po bývalom riaditeľovi FBI, začali stavať v roku 1965, no dokončili ho až v septembri 1975. Z pôvodných 60 miliónov dolárov vzrástli náklady na vyše dvojnásobok, takže sa stalo najdrahšou vládnou budovou v USA. Americký inštitút architektov ju napriek tomu označil sa „nevzhľadnú a nepodarenú“, interiér zas vraj pripomína „továreň s drsným svetlom, nekonečnými chodbami a tvrdými podlahami“.


3. Železničná stanica, Newport, Wales

Druhá najfrekventovanejšia železničná stanica vo Walese bola otvorená už v roku 1850, kameňom úrazu sa však stala až nová stavba so štyrmi nástupišťami z roku 2010, ktorá bola dokonca nominovaná na Carbunkle Cup, cenu pre najškaredšiu budovu v Británii. Budovu tvoria dve haly (jedna na každej strany koľají) a spojovací most, všetko v zvláštnom neosobnom „plechovom“ dizajne. Ako však píše Buildworld, radšej škaredé ako priemerné. „Nevýrazná architektúra robí život nudným pre miestnych aj turistov.“

 

4. Radnica, Boston, USA

Bostonská radnica z roku 1968 je najznámejším príkladom brutalistickej architektúry, pre ktorú je typické priznanie materiálu i konštrukcie. Hoci ju odborníci priraďujú k najväčším úspechom amerického staviteľstva, verejnosť stavbu výrazne odsúdila a už pred jej dokončením sa ozývali hlasy, ktoré žiadali jej zbúranie. Sám starosta vraj pri prvom pohľade na architektonický návrh povedal: „Čo to, dopekla, je?“ Ponurá betónová budova s vnútorným námestím však stále stojí a slúži svojmu účelu.

 

5. Železničná stanica, Preston, Anglicko

Viktoriánska železničná stanica patrila aj napriek pomerne tmavému interiéru k ozdobám anglického Prestonu. Pred pár rokmi však k historickej časti pribudla moderná prístavba a novú šedú hranatú vstupnú halu domáci prirovnali k „vredu“ či „zlému vtipu“. Vyslúžila si aj nomináciu na už spomínanú cenu Carbunkle Cup, v ktorej sa písalo, že pripomína plechovú formu na koláč, ktorá spadla na bok.

 

Preston station entrance among Britain's 'worst' buildings http://dld.bz/gc2bw

Posted by Preston Bible on Wednesday, August 30, 2017

 

6. Budova Verizon, New York, USA

Na šiestom mieste nelichotivého rebríčka sa umiestnil aj najohavnejší mrakodrap v New Yorku – 32-poschodová budova Verizon, ktorú si v roku 1975 nechala postaviť miestna telekomunikačná spoločnosť. Istý kritik o nej krátko pred dokončením napísal, že priam „drví veže Brooklynského mosta, vrhá tieň na susednú obytnú zónu a nastavuje latku čistej banality“. Čosi sa pokúsila napraviť renovácia z roku 2016, keď  na „béžovej krabici“ pribudli okná, aj tak je však Verizon skôr terčom vtipov ako reprezentatívnym firemným sídlom.

 

7. Hotel Rjukjong, Pchjongjang, KĽDR

Hotel Rjukjong sa mal stať výstavnou skriňou severokórejského pokroku, izolovaná KĽDR zaň však utŕžila len posmešky a hanbu. S výstavbou najväčšieho hotela sveta s 3000 izbami sa začalo v roku 1987 a mala trvať dva roky. V roku 1992 však bolo dokončenie stále v nedohľadne a stavebné práce sa zastavili. Na 105-poschodovej budove v tvare futuristickej pyramídy sa začalo znova pracovať až v roku 2008 a úplne dokončená mala byť v lete roku 2013.

 

8. Komplex Watergate, Washington, USA

Komplex Watergate vo Washingtone pozostáva zo šiestich budov, medzi ktoré patrí hotel, kancelárske a obytné budovy, ale aj sídlo Demokratickej strany, kde vypukla jedna z najväčší afér v histórii USA. Komplex bol postavený v rokoch 1963 až 1971 na ploche štyroch hektárov a hoci z vtáčej perspektívy vyzerá dobre, kritici mu vyčítali, že blokuje výhľad na rieku Potomac a že betónové zuby na balkónoch vyzerajú, akoby vás chceli zožrať.

 

9. Letisko Denver International Airport, Colorado, USA

Denver International Airport je s rozlohou 140 km² najväčším letiskom v Spojených štátoch a druhým najväčším na svete. Známe je však tiež vďaka originálnej podobe terminálu Jepessen s látkovou strechou, ktorá evokuje zasnežené hory aj indiánske teepee (típí), a množstvom umeleckých diel. Niektoré však vyvolali poriadny rozruch. V roku 2008 napríklad odhalili sochu modrého mustanga s červeno svietiacimi očami, ktorá zabila počas výroby vlastného tvorcu, v marci zas na letisko pribudol animovaný hovoriaci chrlič, ktorý komunikoval s cestujúcimi a žartoval o údajných konšpiráciách spojených s letiskom.

 

10. Trump Tower, Las Vegas, USA

Na záver tu máme najvyššiu obytnú budovu v Las Vegas, ktorá síce svojim tvarom nijako nevyčnieva, no aj tak sa jej názov stal synonymom pre gýč. Fasádu 189-metrového hotela Donalda Trumpa z roku 2008 totiž tvorí sklo napustené zlatom, takže aj v tomto najvýstrednejšom meste sveta žiari doďaleka. „Nie všetko krásne sa musí jagať ako zlato,“ napísal magazín Architectural Digest. Trump Tower v Las Vegas je toho dokonalým príkladom.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa