Obrovský úspech južných susedov: Top atrakciou 2023 je Maďarský parlament

2023-04-10 11:00:00 |   |    | 

Pravidelne každý rok sa zverejňujú viaceré zoznamy najzaujímavejších pamiatok. Tentoraz sa na prvom mieste objavila atrakcia od našich susedov. Maďarský parlament patrí k najkrajším stavbám v Európe, preto si zaslúžene užíva toto prvenstvo.



 

Aká bola metóda hodnotenia?

Spoločnosť Stasher vytvorila rebríček najobľúbenejších turistických atrakcií. Hodnotila ich podľa niekoľkých rozhodujúcich parametrov. Prvým boli recenzie na TripAdvisori, ku nim pridali reakcie ľudí z Google reviews a na Booking.com zas sledovali hodnotenia užívateľov, ktorí bývali v ubytovacích zariadeniach do jednej míle od danej atrakcie. K tomu ešte pridávali body za ich vzdialenosť od letiska a bezpečnosť krajiny, ktorú určovali podľa Global Peace Index hodnotenia. Nechýbali ani body za aktuálne veľmi populárny TikTok, kde sledovali počet zdieľaných videí s tou konkrétnou atrakciou. Dokopy mohla každá táto zaujímavosť získať maximálne 10 bodov. Najvyššie možné hodnotenie však nedosiahla ani jedna z nich.

 

1. Maďarský parlament, Budapešť, Maďarsko

Prvenstvo a titul top atrakcie pre rok 2023 získala budova maďarského parlamentu. Na toto víťazstvo môžu byť hrdí aj Slováci, ktorí sa taktiež podieľali na jeho výstavbe. Z celkového počtu 10 bodov získal 7,4, pričom mu najviac pomohlo vynikajúce hodnotenie z TripAdvisoru. Na TikToku sa objavilo 887 miliónov príspevkov s jeho označením. Výstavba parlamentu podľa návrhu Imricha Steindla skončila v roku 1904 a až dodnes je najväčšou budovou v krajine. Pre verejnosť je prístupná v čase, keď sa tu nekonajú oficiálne návštevy a zasadania. Má honosné priestory, v ktorých sú vystavené aj uhorské korunovačné klenoty.

 

2. Disneyland, Paríž, Francúzsko

Ani rekordné tiktokové prvenstvo nepomohlo Disneylandu, aby sa stal najlepšou atrakciou za rok 2023. Na tejto sociálnej sieti má síce až 7,9 miliárd videní a označení, no v celkovom hodnotení získal 7,17 bodov, čiže mu prvenstvo tesne ušlo. Pohoršil si najmä hodnoteniami na TripAdvisore, kde ho len necelých 60 percent ľudí označilo za veľmi dobrú alebo excelentnú atrakciu. Tento zábavný park otvorili v roku 1992 ako druhý mimo USA. Rozdelený je do viacerých sekcií podľa obľúbených Disneyho rozprávok, ale aj filmových noviniek. Najobľúbenejšou atrakciou je typický zámoček, ktorý sa objavuje v úvodných titulkoch.

 

3. Modrá lagúna, Island

Na treťom mieste a symbolickú bronzovú medailu získala prírodná turistická atrakcia, Modrá lagúna na Islande. Ide o legendárne miesto, kvôli ktorému do krajiny prichádza množstvo dovolenkárov. Lagúna s termálnou vodou ponúka celoročné kúpanie a práve zimné návštevy patria k tým najobľúbenejším. V hodnotení získala táto atrakcia 7,15 bodov a veľmi dobré ohlasy mali aj ubytovania v okolí. Pri lagúne sa nachádzajú kúpele s rôznymi procedúrami, v ktorých sa využíva termálna voda a bahno. Počas kúpania budete mať nádherný výhľad na okolitú prírodu.

 

4. Španielske námestie, Sevilla, Španielsko

Sevillské Španielske námestie patrí k tým najkrajším na svete. Vybudované bolo v roku 1929, keď sa tam konala Iberoamerická výstava. Hlavným architektom bol Aníbal González, ktorý vytvoril polkruhové námestie s promenádou a záhonmi. Odkazoval najmä na tradičnú domácu architektúru, ktorej nechýba množstvo farieb a ozdobných prvkov. To vynieslo túto zaujímavosť na štvrté miesto.

 

5. Angkór Vat, Kambodža

Chrámový komplex z 12. storočia preslávil aj samotnú Kambodžu. Angkór Vat obsadil v ankete piate miesto. Postavený bol v khmérskom stavebnom štýle a dominuje na ňom množstvo ozdobných detailov. Chrám je spojený s viacerými legendami, ktoré okolo neho vytvárajú mystickú atmosféru.

 

Aké bolo ďalšie poradie v prvej dvadsiatke?

  1. Bazilika svätého Petra, Vatikán
  2. Kníhkupectvo El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires, Argentína
  3. Akropola, Atény, Grécko
  4. Novozélandské národné múzeum, Nový Zéland
  5. Socha Krista, Rio de Janeiro, Brazília
  6. Egyptské múzeum, Turín, Taliansko
  7. Koloseum, Rím, Taliansko
  8. Veľká mešita šejka Zayeda, Abú Zabí, SAE
  9. Galéria Uffizi, Florencia, Taliansko
  10. Europa Park, Rust, Nemecko
  11. Opera, Sydney, Austrália
  12. Milánsky dóm, Miláno, Taliansko
  13. Park Efteling, Holandsko
  14. Národné múzeum Prado, Madrid, Španielsko
  15. Universal Studios, Osaka, Japonsko

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa