Tip na dovolenku doma: Navštívte Liptovskú Maru a Hrádok

2019-04-30 12:00:00 |   |    | 

V lete sa mnoho ľudí vydáva za oddychom k moru. Ak sa však chcete dlhej a únavnej ceste vyhnúť, máme pre vás alternatívu. Vodné radovánky aj spoznávanie historických pamiatok vám umožní aj dovolenka pri Liptovskej Mare.



 

Naša najväčšia vodná nádrž, Liptovská Mara, sa nachádza medzi mestami Liptovský Mikuláš a Ružomberok. Nazývaná je aj „Liptovské more“ a je súčasťou systému priehrad Vážskej kaskády. Nádrž bola vybudovaná v rokoch 1969 až 1975, pri jej výstavbe bolo zaplavených 13 obcí, z toho 12 úplne a Liptovský Trnovec čiastočne.

Presídlených bolo viac ako 4 tisíc obyvateľov, najcennejšie pamiatky zo zatopeného územia sú uchované v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Hlavným dôvodom výstavby diela bola protipovodňová ochrana, slúži však aj na výrobu elektrickej energie.

A čo všetko môžete na Liptovskej Mare zažiť? Okrem skvelého rybolovu tu môžete absolvovať vyhliadkovú plavbu loďou z Liptovského Trnovca. Počas leta sa môžete vyšantiť pri kúpaní, člnkovaní, surfovaní či jazde na vodných skútroch. Oddych vám ponúkne i plážové kúpalisko.

Miestny polostrov Ratkovie je chráneným územím, obývajú ho rôzne druhy vtákov. Takisto tu rastú rozličné dreviny, zastrešené miestnym arborétom. Miesto predstavuje pokojné zátišie vhodné na prechádzky po náučnom chodníku.

Nad múrom priehrady, približne 2 kilometre od obce Bobrovník, sa na úpätí vrchu Úložisko (742 m n. m.) nachádza archeologická lokalita Havránok. Keltské osídlenie pochádza z mladšej doby železnej, 300 - 100 rokov pred narodením Krista a jeho zaujímavosťou je obetište z 1. storočia pred naším letopočtom.

V areáli sa nachádzajú rekonštrukcie obytných, obranných a kultových objektov z mladšej doby železnej a staršej doby rímskej. Jedná sa o jednu z najznámejších a najdôležitejších lokalít púchovskej kultúry na Slovensku.

Pôvodne tu žilo obyvateľstvo ovplyvnené Keltmi, udržiavajúce obchodné styky so severorímskymi provinciami. Súčasťou archeologického múzea je aj pôvodná veža stredovekého kostola Panny Márie, ktorého história siaha do 12. storočia.

Historický park je výnimočný tým, že nedošlo len k zakonzervovaniu objektov, ale i k rekonštrukcii a stavbe replík. Vďaka tomu vznikol prvý slovenský archeologický park pod holým nebom, v ktorom nájdete i pec na vypaľovanie keramiky či obetisko a valy s bránou.

Počas leta sa tu konajú rozličné kultúrne podujatia ako sú šermiarske súboje, či ukážky remeselných činností.

Autor: © Zoznam/Mária Hikelová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa