Dovolenka na Slovensku takmer ako pri mori: Zemplínska šírava a okolie

2020-06-17 00:00:00 |   |    | 

Východ Slovenska vám tiež ponúka náhradu za dovolenku pri mori. Vodná nádrž Zemplínska šírava sa nachádza neďaleko Michaloviec a v blízkosti hraníc s Maďarskom a Ukrajinou. I vďaka tomu vám ponúka množstvo skvelých nápadov na výlety v okolí, počas ktorých si nájdu možnosti na využitie voľného času mladí ľudia, rodiny s deťmi, ale aj dôchodcovia.



 

Vznikla na ploche vojnového letiska

Zemplínska šírava vznikla počas šesťdesiatych rokov minulého storočia. Jej výstavba prebiehala v období medzi rokmi 1961 až 1965. Na rozdiel od niektorých iných slovenských nádrží v tomto prípade nemusela vyššiemu cieľu ustúpiť žiadna obec. Vodnú plochu naprojektovali medzi dvoma rekreačnými oblasťami, ktoré takto získali ďalšiu výhodu navyše. Zemplín prišiel v tomto období len o jednu stavbu. V období 2. svetovej vojny tam Nemci postavili menšie poľné letisko, z ktorého podnikali útoky na Poľsko. To už potom takmer neprevádzkovali, preto ochotne pristúpili na tento nový projekt. Čo sa týka rozlohy, Zemplínska šírava je druhou najväčšou vodnou plochou na Slovensku a veľmi obľúbeným dovolenkovým miestom nielen pre Slovákov.

 

Koncom leta býva viac silíc

Na Slovensku sa pravidelne sleduje kvalita vody vo vybraných jazerách a otvorených vodných plochách. Zemplínska šírava má dlhodobo výborné výsledky, takže je vhodná na kúpanie a vodné športové aktivity. Na oficiálnej webovej stránke však upozorňujú na to, že počas horúcich dní sa môže kvalita vody znížiť. Opatrní treba byť najmä koncom leta, keď sa už v druhej polovici augusta začína objavovať viac silíc. Celé okolie vodnej nádrže je voľne prístupné pre verejnosť, ale jej východná časť patrí medzi chránené územia. Nachádza sa tam totiž výborné prostredie pre život vzácnych vtákov. Ornitológovia môžu pozorovať až takmer 150 rôznych druhov operencov. Zemplínska šírava sa využíva aj na praktické účely. Voda z nej pomáha zavodňovať časť Východoslovenskej nížiny a v čase silných dažďov sa používa ako priehrada, ktorá zabraňuje záplavám.

 

Sedem rekreačných oblastí

Aj v tomto prípade máte možnosť vybrať si z niekoľkých možností ubytovania, ktoré vyhovujú vašim finančným možnostiam. Veľmi obľúbené je bývanie v chatách. Tie sú k dispozícii v chatových osadách, v jednoduchých verziách ako typické drevenice, ale aj ako luxusné chaty, ktoré ponúkajú súkromné osoby. V blízkosti brehov Zemplínskej šíravy sa nachádza tiež pár penziónov a štýlové hotely. Pri priehrade by už tento rok mali pre dovolenkárov sprístupniť unikátny projekt. Nový glamping má spojiť luxusné kempovanie s láskou k prírode. Bývať budete v samostatných objektoch, ktoré budú mať podobu kupoly s jednou sklenenou stenou, cez ktorú bude výhľad na šíre okolie. V tomto štýle bude v komplexe sprístupnená aj reštaurácia s 360-stupňovou vyhliadkou.

 

Kde nájdete dobré pláže?

Dalo by sa povedať, že deku si môžete rozložiť v podstate v ktorejkoľvek časti Zemplínskej šíravy. Okolo jej brehov sa väčšinou nachádzajú trávnaté plochy, ktoré ponúkajú ideálne podmienky na leňošenie pri vode. Na viacerých miestach môžete aj stanovať a užiť si dovolenku v takejto adrenalínovej podobe. Najväčšia pláž pri vodnej nádrži sa volá Borovica a pri nej sa nachádza aj známy kemping. Je k nej výborný prístup zo 7 kilometrov vzdialených Michaloviec, takže sa tam dostanete pohodlne aj pomocou spojov miestnej linky. V tejto lokalite je viacero podnikov a stánkov s občerstvením, môžete sa tešiť aj na voľnočasové aktivity. K dispozícii sú tam viaceré ihriská a počas leta zaujímavý program.

 

Vodné aktivity na Zemplínskej šírave

Táto priehrada patrí medzi najteplejšie oblasti na Slovensku. Vďaka tomu máte vynikajúce podmienky na kúpanie a iné vodné aktivity. V niektorých kempoch prenajímajú vodné bicykle a člny, takže si môžete urobiť romantickú obhliadku okolia. Z Hôrky pravidelne každý rok organizujú vyhliadkové plavby, počas ktorých vám predstavia veľkú časť pobrežia. Tak ako na iných priehradách, aj v tomto prípade si prídu na svoje aj rybári. Keď v zahraničí pri mori milujete potápanie, neprídete o neho ani pri Šírave. Ak chcete zažiť skutočne originálny zážitok, zájdite si do strediska Medvedia hora. Pri ňom sa v minulosti nachádzal lom, ktorý po vystavaní priehrady zatopili. Keď sa teraz ponoríte pod hladinu, dostanete sa až k budove, ktorá bola kedysi súčasťou tohto komplexu a dnes tvorí akýsi magický podvodný svet.

 

Tipy na výlety v okolí

Klokočov – ide o známe pútnické miesto, kde sa podľa grécko-katolíckych veriacich udial zázrak. Práve počas letnej sezóny sa tam koná odpust.

Zrúcanina kostola, Vinné – neďaleko obce Vinné sa nachádzajú pozostatky kostolíka z 13. storočia. Vedie k nemu jednoduchá vychádzka a od kríža, ktorý pripomína túto cennú stavbu, budete mať skvelý výhľad na priehradu.

Morské oko – jednou z turisticky obľúbených lokalít je Morské oko, ktoré je len 20 kilometrov od Zemplínskej šíravy. Môžete sa okolo neho poprechádzať, urobiť si tam piknik alebo odtiaľ môžete vyraziť na ďalšie túry. Dostanete sa odtiaľ napríklad na Sninský kameň, ktorý ponúka perfektnú vyhliadku.

Vihorlat – máte dve možnosti, ako sa dostať na najznámejší vrch tejto časti. Na Vihorlat vedie jednoduchšia trasa z Poruby pod Vihorlatom. No ak máte dobrú kondíciu a bývate na východnom brehu nádrže, môžete si urobiť náročnejšiu takmer šesťhodinovú túru priamo z tejto lokality.

Beňatina tridsať kilometrov od východného brehu Šíravy sa nachádza bývalý lom, ktorý postupne zaplavila spodná voda. V súčasnosti sa v ňom vytvorilo nádherné prírodné jazierko, ktoré je obľúbenou turistickou atrakciou, keďže sfarbením vody a svojim vzhľadom pripomína Plitvice.

Hrad Jasenov – ak prídete na dovolenku k Zemplínskej šírave autom, istotne sa vyberte aj na výlet v širšom okolí. V Humenských vrchoch sa nachádza hrad Jasenov, ktorý mal v minulosti obrannú funkciu. Podľa historických záznamov tam bola aj dielňa na výrobu falošných peňazí. Dnes sa tam už nachádzajú len ruiny, ktoré poukazujú na jeho slávne dejiny.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa