Romantika v Karibiku - ostrov Martinik

2012-02-03 13:00:00 |   |    | 

Martinik je ostrov v súostroví Malé Antily, ktoré sa rozprestierajú medzi Atlantickým oceánom a Karibským morom. Má rozlohu 1 080 km² a je tzv. francúzskym departmánom, ktorý má viac ako 400 tisíc obyvateľov. Iným, kreolským názvom je nazývaný "Madinina", čo v preklade znamená "Ostrov kvetov", ktorých je tu naozaj neúrekom. Celý tento ostrov ponúka nezvyčajnú rôznorodosť krajiny: pláže s jemným pieskom a tyrkysovou vodou, tropické lesy. Na juhu krajiny nájdete krásne pláže a obrovské plantáže cukrovej trstiny. Sever ostrova je viac hornatý s častejšími dažďami. Môžete tu nájsť niekoľko plantáží ananásu a banánov. Najzaujímavejšou návštevou sú destilérie s tradíciou staršou ako 300 rokov.



Cap Chevalier - Pláž známa svojimi mnohými farebnými rybárskymi loďkami nazývanými "yoles". V týždni takmer opustená, ale cez víkend vyhľadávaná rodinami s deťmi pre svoje krásne tyrkysové plytké vody a možnosti šnorchlovania.

Les Salines - Najslávnejšia pláž Martiniku nachádzajúca sa na juhu ostrova. Láka najmä jej oblúkom dlhým viac ako 1 200 m s jemným pieskom, ktorý sa pomaly zvažuje do tyrkysového mora. Každú nedeľu je maximálne preplnená. Pre neskúsených: treba si dávať pozor na stromy s názvom "mancenilliers", ktoré sú prudko toxické (šťava a ovocie), ktoré sa nachádzajú za radom kokosových paliem.

Macabou - Nádherná divoká pláž vhodná na camping spojený s grilovaním a spaním v hamakoch uviazaných na kmeňoch kokosových paliem. Kúpanie je tam vhodné skôr pre zdatnejších plavcov vzhľadom na často rozbúrenejšie more a silnejšie vlny.

Plage du Carbet - Pláž, ktorá lemuje mestečko Le Carbet, kde sa Krištof Kolumbus prvýkrát dotkol tohto ostrova 15. júna 1502. Bola jedným z východiskových bodov kolonizácie ostrova a mestečko jednou z prvých farností.

Anse Turin - Pláž, na ktorej sa môžete zastaviť, keď sa vydáte do bývalého hlavného mesta Martiniku - Saint Pierre, ktoré bolo v roku 1902 zničené výbuchom sopky nazývanej Montagne Pelée. Na tejto pláži môžete spoznávať krásu, ktorou sa inšpiroval aj slávny maliar Paul Gauguin, ktorý tu pobýval zhruba 5 mesiacov v roku 1887. Táto pláž nám ponúka zaujímavý pohľad na sopku.

Plage de Dizac - Široká a dlhá pláž, kde nehrozí, aby ste ležali natlačení jeden vedľa druhého. Naozajstný raj lemovaný obrovskými mandľovníkmi. Treba byť však veľmi opatrný, pretože táto pláž je známa svojím rozbúreným morom, ktorého prúdy tlačia do mora, čo spôsobuje množstvo nehôd. Avšak je z nej krásny výhľad na symbol mesta a najväčšiu turistickú atrakciu - skalu Diamant.

Anse Trabaud - Ďalšia z krásnych divokých pláží, ktorú nenavštevuje príliš veľa ľudí vzhľadom na to, že za vstup na ňu sa platí poplatok 2,5 Eur a je dobre schovaná, takže veľa ľudí (cudzincov) o nej ani nevie. Na tejto pláži nájdeme až tri druhy piesku - od bieleho po nádherný čierny s kúskami lastúr. Zvyčajne je tu more kľudné, ale po búrkach je navštevované fanúšikmi body-boardu, ktorí si ho užívajú na pravidelných vlnách.

Pointe Faula - Pláž, ktorá je napriek svojej kráse málo navštevovaná. Jej charakteristickým znakom sú tzv. "fonds blancs" - čiže plytká voda s jemným šumivým bielym pieskom, v ktorej sa môžeme prechádzať aj niekoľko metrov od pobrežia s vodou siahajúcou ani nie po pás. Toto miesto je veľmi vhodné pre rodiny s deťmi, pretože voda má väčšinou stálu teplotu až 30 °C.

Anse Couleuvre - Ukrýva dve nádherné pláže s čiernym pieskom obklopené hustým porastom paliem, rôznych exotických stromov a obrovských bambusov. Vyhľadávaná je najmä pre jej romantické západy slnka hrajúce všetkými farbami.

Ostrov Martinik

 

Tip na dovolenku nám zaslala čitateľka Mirka Hollá. Ďakujeme :)

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa