Luxus na grécky spôsob - to je dovolenka na romantickom ostrove Santorini

2012-06-14 11:00:00 |   |    | 

Vlastná vírivka, panoramatický výhľad do srdca vulkánu a na pláž s čiernym pieskom. Tipujete to na niektorý z exotických tichomorských ostrovov? Omyl! Sme omnoho bližšie. Vulkanický ostrov Santorini je nielen najfotografovanejšou, ale i najluxusnejšou a pravdepodobne i najkrajšou destináciou Grécka a zároveň je dôkazom toho, že i v Európe možno prežiť dovolenku bez kompromisov.



Mnohí ho prezývajú „malý raj“ a jeho modrobiela architektúra je natoľko typická, že ju pozná i ten, kto tu nikdy nebol. „Ostrov Santorini leží v súostroví Kyklady a je pomerne malý, má rozlohu len 83 štvorcových kilometrov,“ približuje údajne najkrajší grécky ostrov cestovateľ.

 

Luxus na európsky spôsob

Dovolenka tu nepatrí k najlacnejším, ale občas tu stretnete i Slovákov, ktorí sa rozhodli zbúrať konvencie a vymenili ďaleké luxusné a exotické destinácie za blízke Grécko, i keď stále minimálne rovnako luxusnej úrovne. Dôkazom toho je miestne letovisko Imerovigli ležiace len dva kilometre od hlavného mesta. Hotely sú tu vstavané priamo do skál, de facto do sopečných stien kaldery.

„Väčšina z nich má výhľad do stredu vulkánu a v tých najluxusnejších si ho môžete užívať z privátnej vyhrievanej vírivky priamo na terase,“ popisuje vybavenie niektorých z nich delegát cestovnej  kancelárie, ktorá zájazdy na Santorini ponúka. Do centra mestečka je to pár krokov. V typických gréckych tavernách si potom môžete dopriať miestne víno alebo niečo ostrejšie.

 

  • Ničivá sila prírody  

Súčasný vzhľad Santorini je silne ovplyvnený výbuchom sopky, ktorý prebehol v 15. storočí pred naším letopočtom. Ten mal desaťkrát väčšiu silu než výbuch slávnej sopky Krakatoa a ostrov z veľkej časti rozmetal. Preto dnes Santorini tvorí niekoľko ostrovčekov a ostrovov, ktoré lemujú pôvodný stred kráteru, dnes ukrytého pod morskou hladinou. Niektorí odborníci sú dokonca presvedčení o tom, že práve Santorini je bájnou Atlantídou.

Letovisko Imerovigli nie je jediným miestom, kam je možné na Santorini vyraziť. Najväčšiemu záujmu turistov sa tu teší stredisko Perissa s rovnomennou priľahlou plážou. Tú pokrýva čierny piesok premiešaný s jemnými okruhliakmi a na severe sa nad ňou týči tristo metrov vysoký masív Mesa Vouno. „Zdolať ho možno na prenajatom oslovi,“ radí čašník v plážovom bare. Na jeho vrchole potom leží jedno z najvýznamnejších archeologických nálezísk na ostrove.

 

Oia - romantika na grécky spôsob

Na opačnom, severovýchodnom pobreží hlavného ostrova zasa leží letovisko Kamari. Miestna pláž je široká takmer päťdesiat metrov, ale i tak je v hlavnej sezóne plná, a na samotnom mestečku dnes už len ťažko spoznáte, že ho v roku 1956 postihlo a takmer zrovnalo so zemou ohromné zemetrasenie. „Renovácia však prebehla s citom a mestečko si zachovalo tradičný ráz,“ pochvaľujú si dnes architekti a historici.

Rovnaký osud vtedy postihol i ďalšie mestečká. So zemou bola zrovnaná napríklad i romantická dedinka Oia, ktorú môžete nájsť v niektorých najromantickejších miestach Európy. Úzke dláždené uličky, biele domčeky s modrými strechami a kontrastujúce červené kvety však niekdajšiu skazu dnes nepripomínajú ani v najmenšom. „Len obyvateľov tu dnes žije menej, časť sa ich po zemetrasení odsťahovala,“ poukazuje na jeden z dôsledkov miestny pamätník.

Jedinou nevýhodou je tu cesta na pláž. Zbehnúť sa k nej musí po príkrych schodoch a i to je jeden z dôvodov, prečo tu skôr než rodiny s malými deťmi stretnete mladé páry.

 

Loďou cez srdce vulkánu

Úplnou nutnosťou a povinnosťou je vraj na Santorini výlet loďou po bývalej zatopenej kaldere. More tu má miestami hĺbku až 400 metrov a z vody vystupujú novo vznikajúce ostrovčeky Nea Kameni a Palea Kameni, ktoré vytvára láva neustále prúdiaca zo dna. Turisti potom okruh po kaldere spájajú ešte s návštevou pláže Red Beach.

Už samotný názov pritom prezrádza, čím je táto pláž výnimočná. Červený masív, ktorý sa nad ňou týči, smerom k moru tmavne a bledne a práve hra farieb, ktorá tu prebieha, je dôvodom, prečo sem desiatky turistov denne merajú pomerne komplikovanú cestu po mori alebo chôdzou z dedinky Akrotiri, ktorá bývala v staroveku jedným z hlavných centier celého Grécka.

„Výbuch sopky tu paradoxne výborne poslúžil pri zakonzervovaní starých budov,“ dozviete sa z informačných materiálov. „Všetko vtedy prikryla silná vrstva popola a turisti sa tak dnes prechádzajú po veľmi zachovalom archeologickom nálezisku.“

Santorini je síce malé rozlohou, ale veľké dojmom, ktorý je schopné v turistoch zanechať – na tom sa zhodne väčšina tých, ktorí na vlastnú kožu zažili západ slnka nad slávnou kalderou.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Santorini a do okolia:

 

  • Santorini - Santo Miramare: Luxusný hotel vhodný i pre náročnejších klientov sa nachádza priamo pri krásnej, 3 kilometre dlhej piesočnej pláži s čiernym pieskom Perivolos pri promenáde v prázdninovom letovisku Perissa
  • Santorini - Andromeda Villas: S rešpektom k drsnej kráse okolia je do skál vstavaný luxusný komplex Andromeda Villas. Je terasovite vybudovaný, zasadený v sopečných stenách kaldery v malebnom mestečku Imerovigli.
  • Kos - Diamond Hotel: Nový luxusný hotel s tradičnými prvkami gréckej architektúry, citlivo zasadený do okolitej krajiny, ponúka komfort a relaxáciu v dosahu mestského života.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa